logo3

ГОРАН КИКОВИЋ

ГЛАВНИ И ОДГОВОРНИ УРЕДНИК ЧАСОПИСА ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ''-БЕРАНЕ

 

 

Горан Киковић рођен је 28.07.1975. у Иванграду (данашњим Беранама), од оца Страхиње и мајке Даринке-Маре, дјевојачко Божовић. Основну школу учио је у Ровцима и Доњој Ржаници. Гимназију завршио у Беранама. Дипломирао је на Филозофском факултету Универзитета у Приштини на одсјеку за Историју на теми ''Војвода Павле Ђуришић''.

Још као студент био је сарадник листа Саваза студената Универзитета у Приштини ''Потпис''. До сада је објавио шест књига: ''Војвода Павле Ђуришић'', Подгорица, 2003., ''Велика народна скупштина српског народа у Црној Гори'' Подгорица 1918.'', Беране, 2006., ''Развој просвјете и школства у Доњим Васојевићима (са посебним освртом на основне школе у Доњој Ржаници, Калудри, Загорју, Ровцима и Ријеци Марсенића)'', Беране, 2008., ''Мило Кењић са својим батаљоном у борби за слободу и уједињење српскога народа'', Беране, 2010. и ''Преци и потомци'', Беране, 2014. ''Српски народ у Црној Гори кроз вјекове'', Беране 2016.

Бавећи се проуочавањем историје српскога народа учествовао је на многим научним скуповима и округлим столовима. Објавио је значајан број текстова, чланака и прилога у многим листовима и часописима у земљи и иностранству, у којима се бори против фалсификовања историје српскога народа. Добитник је многих награда, повеља, плакета, захвалница, ордења и признања међу којима: Награде за публистички рад и истраживање из историје Српског народа са територије Васојевића, која носи назив ''Радомир П. Губеринић'', за 2015. годину, одликовање Златни орден првог степена ''Драгољуб Дража Михаиловић'' за несумњиве заслуге и допринос у одбрани Српства и Равногорства, као израз за рад, вјерност и постигнуте резултате и бројних других, плакета и захвалница, међу којима ''Велике повеље'' Удружења српских књижевника и пјесника Срба у Црној Гори и расијању ''Горска Вила'' са сједиштем у Подгорици, ''Велике српске повеље'' које му је додијелило Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Регионални одбор Беране, поводом 100 годишњице Мојковачке битке и двадесетогодишњице обнове рада Удружења 18. фебруара 2016. Добитник је Козачког- руског одликовања Светог Ђорђа, којег му је уручио козачки атаман из Москве Виктор Заплатин. Добитник је и Медаље Светог Петра Цетињског које је добио од Друштва Црногорско-Руског пријатељства Петар Први 26. маја 2017.за унапређење и очување вјековне братске љубави наших народа -Срба-Црногораца и Руса. Дана 6. Јуна 2017. Додијељено му ''Благодарје''за допринос и подршку на очувању Српског језика и ћирилице од Српског удружења ''Ћирилица из Београда чије предсједник Добрица Ерића.

Jедан је од оснивача Српског културног центра ''Жупан Првослав''- Беране, члан УО од оснивања, од октобра 2003. до септембра 2005. Био је потпредсједник, а од 2005. до 2010. и вршилац дужности предсједника СКЦ-а. Био је предсједник и оснивач Српског историјско-културног друштва ''Никола Васојевић''-Беране од оснивања 2006. до 2014., главни и одговорни је уредник часописа за књижевност, историју и културу ''Глас Холмије'', члан је редакције часописа за обнову српске културе и традиције ''Србобран''-Беране, члан је Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању - Београд, Југословенске књижевне заједнице, Удружења српских књижевника и пјесника Срба у Црној Гори и расејању ''Горска Вила'' са сједиштем у Подгорици. Био је предсједник Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Регионални одбор Беране од 21.12. 2001. до 28.06.2014. Сада је почасни предсједник Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Регионални одбор Беране, а од 9. Јула 2016. године је и мајор (есаул) Централене козачке војске Руске Федерације .

Поред научног доприноса за поштовањем традиције и расвјетљавањем историјске истине о српском народу, радио је у ОШ ''Доња Ржаница'' код Берана као професор разредне наставе у подручном одјељењу Ровца, а затим као професор историје, предајући историју и историју религије. Бави се и политичким радом још од 1991. када је постао члан клуба младих Народне странке ''Владика Данило'', чији је био потпредсједник и предсједник. Потом је био члан и потпредсједник ОО СНС Беране, предсједник ИО ОО НСД Беране у два мандата, био је члан главног одбора СНС и члан ГО Нове Српске Демократије Црне Горе од оснивања, у два мандата био је одборник у СО Беране и шеф одборничких клубова Српске листе и Нове Српске Демократије, изабран је 8. маја 2017. за потпредсједника ОО Нове српске демократије Беране а дужност предсједника Скупштине општине Беране обавља од 24. марта 2014. године. Ожењен је Иваном, дјевојачко Јововић, и имају синове Николу и Илију. Живи у Доњим Лугама код Берана.