logo3

ГЕНЕРАЛ ДР ЛУКА КАСТРАТОВИЋ

ЧЛАН ИЗДАВАЧКОГ САВЈЕТА ЧАСОПИСА ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ''-БЕРАНЕ

 

 

Др Лука Кастратвић рођен је у селу Трешњеву, општина Андријевица. Основну шкколу завршио је у родном месту, гимназију у Иванграду (Беранама), Војну академију противваздушне одбране у Задру, Високу војнополитучку школу Југословенске народне армије у Београду, Школу националне одбране у Београду, Факултет политичких наука у Загребу. Магистрирао на Војној академији у Београду, а докторирао на Факултету цивилне одбране у Београду.

У противваздушној одбрани био је на дужностима од командира вода до команданта пука, затим на дужностима референта и помоћника команданта на тактичком, оперативном и стратегијском нивоу, командандант аеродрома Батајница (Београд) и Голубовци (Подгорица) и Начелник сектора цивилне одбране и Помоћник Министра одбране за цивилни сектор СР Југославије и Државне заједнице Србија и Црна Гора. Редовно је унапређиван од чина потпоручника до генерал-мајора. Службовао је у Бихаћу, Загребу, Ужицу, Подгорици и Београду.

Учествовао је активно у изради Војне доктрине СР Југославије, Стратегије националне безбедности СР Југославије, Стратегије одбране Србије и Црне Горе и у научно-истраживачком пројекту Генералштаба Војске Југославије "Примена логистичког приступа у организовању Војске Југославије". Био је председник Савета Факултета цивилне одбране 2002-2003. године. Аутор је књига "Доктори наука из Васојевића"(2010.), "Сердари,војводе и генерали из Васојевића" (2013.) и "Развој цивилне одбране у Републици Србији – нови модел" (2015.).