logo3

MOMЧИЛО ВУКСАНОВИЋ ИЗАБРАН ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА СРПСКОГ НАЦИОНАЛНОГ САВЈЕТА ЦРНЕ ГОРЕ 

ДР MOMЧИЛО ВУКСАНОВИЋ ИЗАБРАН ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА СРПСКОГ НАЦИОНАЛНОГ САВЈЕТА ЦРНЕ ГОРЕ 

 

На конститутивној сједници Трећег сазива Српског националног савјета Црне Горе, која је одржана 17.2.2018. године у Подгорици, за предсједника је изабран др Момчило Вуксановић.

На сједници је конституисан Трећи сазив Српског националног савјета, а усвојени су и Статут и Пословник о раду Српског националног савјета Црне Горе.

Сједници је од 19 чланова Савјета присуствовало 18, који су тајним гласањем за предсједника изабрали досадашњег вршиоца те функције др Момчила Вуксановића.

Конситутивној сједници Српског националног савјета присуствовао је и Његова екселенција амбасадор Републике Србије у Црној Гори проф. др Зоран Бингулац и један број гостију, који у дужем времену подржавају активности Српског националног савјета.

На конститутивној сједници покренута је иницијативу да предсједник Србије Александар Вучић посјети српски народ у Црној Гори и непосредно се упозна са положајем и проблемима својих сународника.

Предлагач кандидатуре др Момчила Вуксановића за предсједника Српског националног савјета, Ђорђе Брујић кандидатуру је образложио на следећи начин:

Српски национални савјет је у протекла два мандата по први пут формирао систем српских медија у Црној Гори – портал „Српске новине“, Српски радио, који покрива највећи дио простора Црне Горе, гдје већински живи српски народ, подручја општина Андријевица, Петњица, Беране, Бијело Поље, Мојковац, Колашин, Никшић, Плужине, Шавник, Подгорица, градске општине Голубовци и Тузи, општине Бар, Тиват, Херцег Нови, Котор, Рисан, Пљевља и Жабљак. Српску телевизију, која се може гледати на читавом простору Црне Горе преко три кабловска оператера – Екстра ТВ, Мтела и Телемаха, часопис „Српске новине“, који излази периодично и представља један од најрепрезентативнијих магазина који је, као једини часопис из Црне Горе, уврштен у билиотечки фонд Српске академије наука и уметности и Српске православне цркве.

Српски национални савјет, на чијем је челу у протекла два мандата био господин Вуксановић, једина је организација у Црној Гори која редовно прати и обиљежава вјерске и националне празнике српског народа широм Црне Горе и региона. Већ више од десет година редовно се обиљежавају Божићне свечаности, Светосавске свечаности, Сретењске свечаности, Светосимеонске свечаности, годишњица НАТО агресије на Србију и Црну Гору, Видовданске свечаности, Дан одржавања Велике подгоричке скупштине српског народа и Дан уједињења Србије и Црне Горе 1918. године.

Српски национални савјет активно учествује у обиљежавању Првог свјетског рата кроз прославу Мојковачке битке. Српски национални савјет, на инцијативу предсједника др Момчила Вуксановића, обновио је и спомен-обиљежје за 26 српских војника у Дољанима крај Подгорице, страдалим у одступању српске војске преко Црне Горе и Албаније за Грчку. Због споменика мојковачким јунацима и постављања крста на истом, уз благослов Његовог преосвештенства владике Јоаникија, актуелна власт је др Момчила Вуксановића правоснажно осудила на једну годину затвора, условно на три године, док је Компанија „Новости“ др Вуксановићу, за ово ангажовање додијелила Плакету за најплеменитији подвиг у 2016. години.

У заштити језичког идентитета и образовања на српском језику и ћириличном писму Српски национални савјет је читаву једну сезону материјално помагао Курс српског језика у Скадру који је касније ушао у редовни програм финансирања Управе за дијаспору и регион Министарства спољних послова Републике Србије. Српски национални савјет је протеклих година материјално помагао Актив професора српског језика, који су због промјене имена наставног предмета „српски језик“ остали без посла и финансирао њихов периодични часопис за српски језик, књижевност и културу „Слово“. Осим тога, по потреби је финансирао и друге српске часописе и новине – „Стварање“, „Свевиђе“, „Српски глас Боке“, „Покрет“, „Вид“ и друге. Организација којом је предсједавао др Момчило Вуксановић додијелила је више од стотину стипендија студентима Одсјека за српски језик и књижевност при Филозофском факултету у Никшићу и тиме значајно утицала на очување овог одсјека, који је од изузетне важности за образовни систем српског народа у Црној Гори. Осим тога, Српски национални савјет је подијелио и више стотина једнократних помоћи ученицима и студентима српске националности, којима је помоћ била неопходна да би успјешно наставили редовно школовање.

Српски национални свајет, у мандату господина Вуксановића, утемељивач је Сталне конференције националних организација из региона, чији је први скуп организован у сарадњи са Самоуправом Срба Мађарске и који је одржан у Будимпешти крајем јуна 2015. године, док је други скуп у организацији Српског националног савјета одржан крајем новембра и почетком децембра исте године у Подгорици под називом „Срби у региону – положај и перспективе“. Трећа конференција Срба из региона одржана је у организацији Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“, али такође уз значајно учешће и организацију Српског националног савјета Црне Горе, 2016. године на Палама, те 2017. године у Скупштини Републике Србије у Београду.

Српски национални савјет, под руководством др Момчила Вуксановића као предсједника, помогао је подизање и обнову великог броја храмова Српске православне цркве и спомен- обиљежја најзначајнијим српским јунацима и историјским личностима из Црне Горе.

Српски национални савјет учествовао је у обнови и изградњи манастира Бешка и конака у оквиру манастира. Такође је учествовао у обнови манастира Врањина на Скадарском језеру, манастира Довоља код Пљеваља, Саборног храма у Беранама, цркве Марка Миљанова на Медуну, а донатор је и Саборног Храма Светог Јована Владимира у Бару и великог броја помоћи одборима за подизање и обнову локалних цркава у Црној Гори.

Српски национални савјет подигао је спомен-обиљежја српским јунацима са простора Црне Горе – Новаку Милошеву Вујадиновићу, Савићу Радојеву Божовићу, Љубу Јевтићу, српском добровољцу из Сребренице, жртвама црногорске похаре Куча на Орљеву код Подгорице, мојковачким јунацима на Бојној њиви, и обновио споменик двадесет шесторици српских војника страдалих приликом одступања српске војске преко Црне Горе за Албанију.

Српски национални савјет оснивач је и Књижевне задруге Српског националног савјета, која је, у оквиру издаваштва, за само неколико година од оснивања објавила више од 250 наслова и штампала више од 150.000 књига на српском језику и ћириличном писму, што је од немјерљивог значаја за очување просвјетног, језичког и културног идентитета српског народа на простору Црне Горе. У најтежим условима, када је актуелна власт мијењала име српског језика и вршила незабиљежен притисак на српски народ, Књижевна задруга штампала је више од 130 наслова књижевним ствараоцима, члановима Удружења књижевника Црне Горе, који су због свог националног опредјељена били потпуно маргинализовани и чије стваралаштво није могло доћи до изражаја.

Књижевна задруга Српског националног савјета својим квалитетним радом заслужила је признања Библитеке Српске академије наука и уметности и Библиотеке Патријаршије Српске православне цркве, док су издања, која су штампана у оквиру ове издавачке задруге добила најпрестижније награде на укупном српском језичком простору, између осталих: двије Вукове награде, двије награде Печат вароши сремскокарловачке, двије награде „Јелена Балшић“, двије награде „Бранко Ћопић“ (САНУ), „Петар Кочић“, „Михаило Лалић, „Душан Костић“, Змајеву награду Матице српске из Новог Сада, награду Српске академије наука и уметности, награде „Марко Миљанов“, „Јован Дучић“, „Момо Капор“, „Немањин жиг“ Удружења књижевника Црне Горе и награде Сајма књига у Подгорици за издавачки подухват у 2014. години, Сајма књига у Новом Саду за укупан издавачки подухват у 2015. године и награду Београдског сајма књига 2016. и 2017. године за најбољег издавача из дијаспоре и награду Сајма књига у Андрићграду, за укупну издавачку продукцију, такође 2017. године.

Књижевна задруга Српског националног савјета, чији је предсједник др Вуксановић, редовно своја издања излаже на сајмовима књига у Новом Саду, Подгорици, Херцег Новом и Београду, гдје је, као што се и препознато, запажена као најквалитетнији и најпродуктивнији издавач из Црне Горе.

Др Момчило Вуксановић рођен је 8. априла 1955. године у Подгорици. По националности је Србин. Ожењен је, живи са супругом и троје дјеце у Подгорици. Дипломирао је на Факултету за физичку културу Универзитета у Сарајеву, а магистрирао и докторирао на Факултету физичке културе Универзитета у Новом Саду. Радни ангажман започео је као професор у Гимназији „Слободан Шкеровић у Подгорици. Професионално је био посланик у Парламенту Државне заједнице Србија и Црна Гора и у Парламенту Црне Горе. Од 2008. године анагажован је у Српском националном савјету као предсједник организације.

Није члан ниједне политичке партије“.

Кандатуру предсједника Вуксановића усмено су подржали и други чланови Српског националног савјета.

 

 

Информативна служба

Српског националног савјета

Црне Горе