logo3

AРНО ГУЈОН: ИМАМО ПЛАН ЗА ДИЈАСПОРУ И СРБЕ У РЕГИОНУ

 

AРНО ГУЈОН: ИМАМО ПЛАН ЗА ДИЈАСПОРУ И СРБЕ У РЕГИОНУ

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да ће Управа у свом раду спроводити Националну стратегију за очување и јачање односа Срба из расејања и окружења с матицом.

„Стратегија из 2011. године је добро осмишљен документ који желимо плански да спороводимо. Приоритети су: очување српског језика и ћириличког писма кроз оснивање допунских школа, стварање институционалне везе између матице и нашег расејања кроз поновно организовање Скупштине дијаспоре и пројектно финансирање удружења у региону и дијаспори које ћемо ускоро дигитализовати“, истакао је Гујон.

Он је додао да ће Србима у Аустралији, Канади и САД дигитализација умногоме олакшати конкурисање за суфинансирање њихових пројеката који доприносе очувању идентитета Срба у расејању, јер ће све бити доступно онлајн.

„Срећем се сваки дан с представницима наше дијаспоре. Њима је потребно да се осећају да су нама важни, да припадају негде и када дођу с идејама, да их послушамо. То је наше богатство, то су људи који знају више језика, више култура и они су прави мост између Србије и света“, рекао је Гујон.

Слика може припадати 1 особа и текст који гласи „3 8 3 8 cnoлHиx mиHиcTapcTBo nocлoBa MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS“