logo3

ЂУРЂЕВДАН СЛАВА МАНАСТИРА ЂУРЂЕВИ СТУПОВИ И ЛИТИЈА КРОЗ БЕРАНЕ


ЂУРЂЕВДАН СЛАВА МАНАСТИРА ЂУРЂЕВИ СТУПОВИ И ЛИТИЈА КРОЗ БЕРАНЕ
 
 

Великим црквено-народним сабором у Беранама је, на свечан начин, прослављен Ђурђевдан, слава манастира Ђурђеви ступови чији је домаћин, ове године, био предсједник општине Беране Драгослав Шћекић.

У храму старом 805 година, Свету Архијерејску литургију служили су епископ будимљанско-никшићки господин Јоаникије и епископ средње-западно амерички и ново грачанички господин Лонгин.

“Сви Хришћани се радују празнику Светог Героргија. Славимо га зато што је он Божији човјек , зато што је јеванђеље божије сповео у праксу. Сви треба да се угледамо на његову храброст и одважност, његову  љубав према Богу и ближњима. Свети Георгије је побиједио аждају коју видимо на иконама и који сви људи имају у себи. То је она аждаја која у нама буду наше страсти и нашу злобност, и то је оно што често прља наш образ и част. И ми треба да побиједимо, уз Божију помоћ и помоћ Светог Георгија ту ажадају у нама, да побиједимо гријех у себи и око себе”, казао је у бесједи епископ Лонгин.

Владика Јоаникије је говорио о бројним страдањима невиног народа али и нагласио да је, упоредо са својим народом, много пута у својој историји страдао и  манстир Ђурђеви ступови, али да је увијек васкрсавао славећи свог небеског заштитника Светога Георгија Победоносца.

“Сабрали смо се овђе у Ђурђевим ступовима да се помолимо Богу, да призовемо у помоћ Светога Георгија и да прославимо славу овог светог немањићког храма. Ова светиња је увијек појала у славу Божију од њеног настанка па до дана данашњега. Послије сваког разарања имала је моћ да поново васкрсне заједно са својим народом. Она је толико ушла у народно памћење да су многи који су се одселили одавде понијели са собом слику Ђурђевих Ступова и свога завичаја”, казао је владика Јоаникије.

Након литургије, у порти манастира је, уз славску трпезу настављено славље.

Предсједник општине Драгослав Шћекић је казао да је почаствован што је ове године домаћин славе манастира.

“Требамо се овако окупљати у здрављу и весељу и на овај начин превазилазити све разлике међу нама”, казао је Шћекић.

У поподневним часовима,испред манасртира Ђурђеви Ступови, кренула  је традиционална ђурђевданска литија која је пролазећи беранским улицама, застала поред храма Светог Симеона Мироточивог, гдје је изговарана божанска молитва за спас града и свих људи који у њему живе.

Владика Јоаникије уручио је епископу Лонгину и Милошу Пантовићу, беранцу који живи у Чикагу, медаљу првог степена Светог Георгија. Милану Лешићу из Торонта уручио је архипастирску грамату а игуману Методију са Хиландара часни крст у знак захвалности што је у манастир Ђурђеви Ступови, са Хиландара, донио вјерни препис иконе Богородице Тројеручице.

Црква посвећена светом Ђорђу задужбина је жупана Стефана Првослава, сина великог жупана Тихомира, најстаријег брата Стефана Немање.

Вријеме грађења цркве није прецизно познато, али историјски извори говоре да је Будимљанска епископија основана 1220. године, а епископско сједиште је било управо у храму светог Ђорђа. Зато се претпоставља да је црква подигнута у осмој или деветој деценији 12 вијека, око 1170, а да су због њене промијењене намјене извршене одређене доградње почетком 15 вијека.

Будимљанска епископија подигнута је на ранг митрополије у првој половини 15 вијека, прије пада под власт Османског царства.

Послије више оштећења кроз вјекове, црква је након Другог свјетског рата, Законом о заштити споменика културе Црне Горе, уписана у регистар и стављена под заштиту.

Поред манастира је и зграда која је подигнута 1860. године, као прва световна школа у Васојевићима. Зграда је више пута преправљана. Посљедња адаптација извршена је за потребе Будимљанско-никшићке епископије, када је наџидан још један спрат, рађен од сиге.

У приземљу објекта налази се манастирска кухиња и службене просторије свештенства и епископије.

На спрату је салон и резиденција епископа будимљанско-никшићког Јоаникија. На задњем спрату су келије и просторије за смјештај свештенства и гостију манастира Ђурђеви ступови.

Археолози подсјећају да је манастир Ђурђеви ступови један од три законом заштићена споменика културе у беранској општини и да представља монументално архитектонско дјело.

 Извор  РАДИО БЕРАНЕ