logo3

ШЋЕКИЋ "ПОМОГНИТЕ РАЗВОЈ ГРАДА БЕРАНА "

ШЋЕКИЋ "ПОМОГНИТЕ РАЗВОЈ ГРАДА БЕРАНА "

Šćekić: Vlada da prestane da nas sabotira, Berane je bilo i ostalo dio ove države


Шћекић: Влада да престане да нас саботира, Беране је било и остало дио ове државе
"Без обзира на опструције, локална управа ће наставити са одговорним односом према својим грађанима, и даваће свој реални максимум како бисмо постали центар овог региона"


Предсједник Општине Беране Драгослав Шћекић оптужио је Владу Црне Горе да због политике и коалиције на власти у том граду "саботира" рад локалне власти, а да због свега на крају испаштају грађани.

У саопштењу за јавност Шћекић наводи да је локална управа у претходном периоду давала свој максимум да Беране, како је навео, и у пракси постане центар сјевероисточног региона.

"Управо због тога смо и вјеровали да ће одговоран и напоран рад локалне управе у правцу стварања претпоставки да Беране постане економски, привредни, културни и спортски центар региона бити додатна стимулација и мотив да Влада својим потезима препозна овакву улогу локалне управе. Претходне четири године су и показале да је ова власт способна за велика ђела, као што је, са друге стране неопходно да Влада Црне Горе узврати на исти начин. Међутим, не можемо да не примијетимо да су издвајања за нашу општину била све мања и мања у сусрет недавно завршеним локалним изборима. Вјеровали смо да ће се та пракса послије мартовских избора зауставити, као што не желимо вјеровати у приче које се могу чути у политичким круговима, а то је да ће се зауставити даља улагања у развој општине. Због свега овога очекујемо конкретне потезе и деманте наше Владе", наводи се у саопштењу за јавност.

Истиче се да се директна блокада према Општини Беране осјећа на сваком кораку.

"Почев од чињенице да су државне инспекције (које нам нимало не сметају када раде свој посао) скоро свакодневно код нас, до недавно донешених судских одлука. Желимо да вјерујемо да су судови непристрасни, али не можемо да не примијетимо пресуде на штету нашег града у износима од неколико стотина хиљада еура при чему се стиче утисак да виновници тих и таквих пресуда постају и кључни свједоци. Симптоматично је и да у, не малом броју случајева, Управа полиције, сходно законским овлашћењима не пружа асистенцију како би се спроводиле одлуке којима се штити имовина грађана и нашег града. Поразно је такође да, приликом експропријације процјене вјештака на штету Општине енормно велике, или, речено рјечником обичног грађанина, када се отима општинска имовина или новац- све је дозвољено. Са друге стране, када је ријеч о потраживањима Општине, све је потпуно другачије".

У саопштењу се истиче да Управа за некретнине, односно катастар, представља "директну баријеру развоју Општине".

"Јер смо свједоци да појединци узурпирају имовину и да су, на жалост јачи и од општине и од државе чиме директно раде против интереса грађана и свога града".

Наводи се и да је реализација многих инфраструктурних објеката заустављена.

"У буџетским издвајањима имамо ставке које се преносе из године у годину. Сасвим је очигледно да су много мања издвајања за беранску општину у односу на друге, без обзира на нашу жељу за равномјерним развојем свих градова, а самим тим и региона. Када ово кажемо, не мислимо на средства од ЕУ фондова, која се и не могу посматрати директним учешћем Владе Црне Горе. Такође, поразна је чињеница да када су у питању улагања у објекте образовања и културе општина Беране није или је у најмањој мјери планирана, као што примјећујемо да милионска улагања у области туризма нијесу предвиђена у дијелу који се директно тиче нашег града. Пољопривредни план је потпуно супротан захтјевима локалне управе, а сигурни смо да ни такав какав је неће бити реализован. Отворено питамо, зашто нема улагања у наше ски-центре, конкретно Локве, као што морамо подсјетити да, актуелном Владином политиком нити један сеоски водовод није планиран или је ријеч о минималним улагањима. Слично је и са улагањима за јавне расвјете, жичаре, ђечје вртиће и тако даље и томе слично. Подсјећања ради, само у 2015.години преко 550.000. еура планираних средстава капиталним буџетом Дирекције јавних радова према нашој општини није реализовано. Ситуација у 2016. и 2017.години, према нашим подацима, није ни у једном сегменту ништа боља",

Апелује се на Владу, да се "са истом, или макар сличном пажњом посвети Беранама, јер је Беране било и остало дио ове државе".

"Без обзира на наведене опструције, локална управа ће наставити са одговорним односом према својим грађанима, и даваће свој реални максимум како бисмо постали центар овог региона. У том правцу Општина Беране пружа руку сарадње Влади Црне Горе како бисмо заједнички помогли развој овог лијепог града, отварањем нових радних мјеста чиме ћемо скупа зауставити одлив становништва са ових простора", закључује се у саопштењу кабинета предсједника Општине Беране.