logo3

ШИРЕЊЕ МРЕЖЕ БРАТСКЕ САРАДЊЕ 19 ПОБРАТИМСТВО : БРАТИМЕ СЕ СКЦ ''ЋИРИЛИЦА''БЕОГРАД И СНО ВАСОЈЕВИЋА

ПОВЕЉУ О ПРИЈАТЕЉСКОЈ И БРАТСКОЈ САРАДЊИ ПОТПИСУЈУ СРБСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ''ЋИРИЛИЦА''БЕОГРАД И СРПСКА НАРОДНА ОДБРАНА ВАСОЈЕВИЋА И ЛИМСКЕ ДОЛИНЕ БЕРАНЕ

У Повељи се каже:

-ОВОМ ПОВЕЉОМ НАШЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ СЕ ОБАВЕЗУЈУ ДА УЧВРШЋУЈУ БРАТСКЕ И ПРИЈАТЕЉСКЕ ОДНОСЕ И САРАДЊУ.

-ОВОМ ПОВЕЉОМ НАШЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ КОЈЕ ДЈЕЛУЈУ НА ТЕРИТОРИЈИ ЦРНЕ ГОРЕ И СРБИЈЕ ОБАВЕЗУЈУ СЕ ДА ЋЕ ЗАЈЕДНО СЕ БОРИТИ ЗА ОЧУВАЊЕ СРПСКОГ КУЛТУРНОГ И ИСТОРИЈСКОГ ИДЕНТИТЕТА НА ТЕРИТОРИЈИ ДАНАШЊЕ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ У ШТА ПРИЈЕ СВЕГА СПАДАЈУ; СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА, СРПСКИ ЈЕЗИК, ЋИРИЛИЧНО ПИСМО, И ЊЕГОВАЊЕ ТРАДИЦИОНАЛНИХ СВЕТОСАВСКИХ ВРИЈЕДНОСТИ СРПСКОГ НАРОДА НА СРПСКИМ ЕТНИЧКИМ ПРОСТОРИМА.

-НАШЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ СЕ ОБАВЕЗУЈУ ДА ЋЕ ЗАЈЕДНИЧКИ ПОШТОВАТИ И ЊЕГОВАТИ СЛАВНЕ ВОЈНИЧКЕ И ОСЛОБОДИЛАЧКЕ ТРАДИЦИЈЕ СРПСКОГ НАРОДА У БОРБИ ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ.

Предсједници Милорад Ђошић,пуковник и Горан Киковић,проф.

БЕОГРАД, 12.МАРТ 2022. ГОДИНЕ

ОСАМНАЕСТ  ПОБРАТИМСТВА  СРПСКЕ НАРОДНЕ ОДБРАНЕ 

Горан Киковић се посебно осврнуо на рад Савеза Удружења у протеклом периоду која сачињавају ''Српску народну одбрану Васојевића и Лимске долине'' и истакао са ким су се побратимила поменута удружења и организације окупљене у овом савезу.

У великом нашем братском колу су бројне организација у Црној Гори,Србији и Републици Српској и то са поносом истичемо:

1. У Војвода Степи 13.марата 2010. Године. Све је почело на Данима Војводе Степе'' када су се побратимили Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца регонална организација Беране (Црна Гора) и Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца мјесна организације Војвода Степа (Србија). Повељу су потписали предсједници Горан Киковић и Бранко Савић.Од тада, како су се и договорили, сваке године посјећују једни друге, што је испоштовано у протеклих десет година.

2. У Беранама је 12. октобра 2013. године оквиру традиционалне манифестације ''Дани сјећања на српске јунаке и добровољце 2013.'' потписана је Повеља о братимљењу између Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Беране и Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Рогатица (Република Српска) .Повеље су потписали Горан Киковић и Раде Јовановић.

3. У Београду је 7. јануара (на Божић) 2016. у просторијама Српског културног центра потписана Повеља о братској сарадњи часописа ''Бисери'' и ''Глас Холмије''. Потписали су је главни и одговорни уредници часописâ Милан Шошкић и Горан Киковић.

4. У Београду је 18. марта 2017. године потписана Повеља о братској сарадњи поводом братимљења часописа ''Српско слово'' из Београда часописа ''Глас Холмије'' из Берана. Повељу су потписали главни и одговорни уредници Горан Киковић и Миодраг Којић

5. У Беранама 25. јануара 2018. на ''Светосавским свечаностима'' потписан је споразум о сарадњи Свесрпског савеза ветерана ''Бојево братство'' из Трстеника (Србија), чији је предсједник Славољуб Љубисављевић, и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине (Црна Гора), чији је предсједник Горан Киковић и Друштва Црногорско-руског пријатељства из Подгорице чији је предсједник Гојко Томашевић.

6. У Краљеву, 15. марта 2018. године, потписана је Повеља између Српске Народне Одбране Васојевића и Лимске долине (чије су чланице: Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању из Андријевице, Српско историјско-културног друштва ''Никола Васојевић'' Беране, Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца Беране) и Друштва историчара рашког округа из Краљева, којом се успоставља трајно пријатељство и сарадња у борби заочување српског националног и културног идентитета. Повељу су потписали предсједници, историчари др Драгољуб Даниловић у име Друштва историчара рашког округа и Горан Киковић у име Српске Народне Одбране Васојевића и Лимске долине.

7. У Београду је 17. марта 2018. године потписана Повеља о пријатељству и братској сарадњи између Удружења писаца ''Поета'' из Београда и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине из Берана. Повељу су потписали Веселин Џелетовић, предсједник Удружењем писаца ''Поета'' и Горан Киковић, предсједник савеза Удружења СНО Васојевића и Лимске долине.

8. У Подгорици 29. септембра 2018. Српски национални савјет Црне Горе и Српска народна одбрана Васојевића и лимске долине потписали су Повељу о пријатељству и братској сарадњи. Повељу су потписали предсједник Српског националног савјета др Момчило Вуксановић и предсједник Српске народне одбране Васојевића и лимске долине Горан Киковић. Двије организације су се обавезале да ће заједнички радити на афирмацији српске културне баштине, као и на изучавању прошлости српског народа у Црној Гори.

9. У Требињу је 12. новембра 2018. потписана Повеља о пријатељској и братској сарадњи Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине и Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Требиње. У име поменутих организација повељу су потписали предсједници Горан Киковић и Вујадин Вуковић.

10. У Беранама 15.децембра 2018.године.Потписана је Повеља о сарадњи између портала ''Глас Холмије'' из Берана и портала ''Српска Историја'' из Ниша, које су потписали главни и одговорни уредници историчари Горан Киковић и Ђорђе Бојанић.

11. У Беранама 28. јануара 2019., у данима када српски род слави Светог Саву, Повељу о братимљењу и сарадњи потписали су ''Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине'' и Милешевски културни клуб ''Свети Сава'' из Пријепоља, као и часописи ''Глас Холмије'' и ''Савиндан'' које издају потписници Повеље. Повеље су потписали предсједници Зоран Малешић и Горан Киковић.

12. У Београду , 16. марта 2019. године, Повељу о братској и пријатељској сарадњи потписали су Миодраг Линта, народни посланик и предсједник Савеза Срба у региону и Горан Киковић, потпредсједник СО Беране и предсједник Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине.

13. У Никшићу, 12. априла 2019. године, Повељу о братској и пријатељској сарадњи потписали су Петар Радојевић, предсједник друштва Црногорско-руског пријатељаста ''Свети Ђорђе'' Никшић и Горан Киковић, потпредсједник СО Беране и предсједник Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине.

14. У Даниловграду је 30. маја 2019. године потписана Изјава о сарадњи између Удружења Бјелопавлића ''Бијели Павле'' (предсједник мр Огњен Јововић) и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине (предсједник историчар Горан Киковић).

15. У Крагујевцу је 12. марта 2020. године потписана Повеља о пријатељској и братској сарадњи Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине и Удружења Васојевића Крагујевца. У име поменутих организација повељу су потписали предсједници Горан Киковић и Верољуб Кастратовић.

16. У Београду је 1.октобра 2020.године потписана повеља о пријатељству и братској сарадњи између Савеза Срба из Црне Горе са сједиштем у Београду и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине са сједиштем у Беранама. Повељу су потписали предсједници Жељко Чуровић и Горан Киковић.

17. У Беранама је на Видовдан 28.јуна 2021.године потписана повеља о пријатељству и братској сарадњи између Удружења књижевника ''Сјеверац'' из Подгорице и и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине са сједиштем у Беранама.Повељу су потписали предсједници ових организација књижевник Милован Мишо Кубуровић и историчар Горан Киковић.-

18.У Колашину су се 30.01.2022. побратимили Удружење књижевника, пјесника и умјетника Срба из Црне Горе и расејања ''Горска вила''- Подгорица и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине- Беране.Повељу су потписали предсједници удружења прота Раде Радовић и историчар Горан Киковић.