logo3

ХИЉАДЕ ВЈЕРНИКА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ДОЧЕКАЛО ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА

ХИЉАДЕ ВЈЕРНИКА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ДОЧЕКАЛО СРПСКОГ ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА

На хиљаде вјерника из различитих крајева Црне Горе и региона, окупљених око манастира Ђурђеви ступови, дочекали су синоћ у Беранама патријарха Српске православне цркве Порфирија, који ће данас присуствовати устоличењу владике Методија на мјесто епископа Епархије будимљанско-никшићке. У потпуно мирној атмосфери, без икаквих инцидената, патријарх Порфирије је заједни са митрополитом црногорско-приморским Јоаникијем и бројним свештенством ушао у порту манастира гдје је, уз јаке службе обезбјеђења, служена вечерња служнба. Он је том приликом казо да Српска православна црква није имала право да недавно одустане од устоличења митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру. Поручио је да су то морали да ураде, јер је, као је навео, Цетињски манастир увијек била и биће столица митроплота који припадају Српској православној цркви.

-Ми нијесмо имали право да не извршимо дјело цркве, да послије много вјекова будемо ми ти који ће одустати и окренути леђа сопственој кући и пристати да не устоличимо митрполита на оном месту, гдје су увијек устоличавани и гдје ће до свршетка свијета бити столица митрополита црногорско-приморских канонског православља у овом случају канонске Српске православне цркве. И ми смо, молећи Господа за мир, за љубав, за оне који нас нападају и руже служили Свету литургију и устоличили митрополита Јоаникија, онако као ваља и требује- нагласио је патријарх Порфирије.

Он је казао да је Цетињски манастир кућа Српске православне цркве, али да је неко, замјеном теза, приликом устоличења митрополита Јоаникија хтио да ту цркву прогласи за насилничку.

-Није нас обесхрабрило то када нам нијесу дали да уђемо у нашу рођену кућу, у Цетињски манастир, да тамо служимо службу и да у тој служби на трон уведемо нашег митрополита Јоаникија. Неко је хтио, мијењајући тезе, да оно што из вјере извире, односно из смирења и литија овога народа, да прикаже и покаже као насиље, а заправо насилним и најбруталнијим путем хтио је да спријечи да уђемо у нашу кућу – истакао је патријарх Порфирије.

Навео је да Српслка православна црква нема ништа против да се неко, без угожавања других самоорганизује у било коју врсту молитвене организације.

-Наша Српска православна црква је аутокефална црква. Она има своју канонску јуриздикцију, коју не прописује нико осим сабора свих помјесник цркава. Дакле, наша Српска православна црква је у јединству са свим помјесним православним црквама и она припада једној саборној и апостолској православној цркви. И у том смислу ми немамо ништа против да се свако ко жели самоорганизује у било коју врсту молитвене заједнице ако то њему одговара, али под условом да не угрожава било кога, нити елементарно људско достојанство - истакао је патријарх Порфирије.

У свом обраћању митрополит црногорско-приморски је подсјетио на историјат Епархије будимљанске, истичући да је она стара осам вјекова и да свједочи о трајању светосавља на овим просторима. Казо је да је сигуран да ће ова епархија живјети пуним животом и под вођством владике Методија. Навео је да је његово устоличење окупило вјерни нарид Васојевића који је, као је истакао, са великом радошћу и љубављу дочекао патријарха Порфирија.

-Са великом радошћу вас дочекује овај божији и благословени народ Епархије будимљанско-никшићке. Ваша светости, браћо архијереји и драги гости овај народ шири своје руке и своја срца да вас загрли синовском љубављу и оданошћу. А ви сте ваша светости настављајући дјело Светога Саве дошли да дате нови замах обнови ове епископије, и духовној и градитељској и културној и свакој другој. Велико вам хвала на вашем труду, на вашој љубави. Ви нам доносите и благослов и мир и помирење – нагласио је митрополит Јиоаникије, обрачајући се патријарху Порфирију и вјерном народу.

Дочеку патријарха Порфирија у Беранеама, поред челника општина Беране, Андријевица и Никшић, присуствовали су министар пољопривреде у Влади Црне Горе Александар Стијовић, као и бројни посланици и фунскционери из редова коалиције за будућност Црне Горе.

За цркву не постоје границе

У својој бесједи патријарх Порфирије је нагласио да никакве политичке или државне границе не могу дијелити Српску парвославну цркву.

-Цркву не можемо поистовјерити са било којом политичком или државном границом. У цркви нема границе између неба и земље и границе цркве се не могу мијењати кад год се промијене границе држава. Једино што је на овом свијету у вјечности јесте живи Господ. Све остало је промјењиво и релативно. Државе постају веће и мање и нас не интересује да ли се нека држава смањила или увећала Ми знамо да Христос и црква надилазе сваку границу. И не постоји устројство и сила овога свијета која може промијенити устројство цркве - поручио је патријарх Порфирије.