logo3

ФОНД ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ ВОЈВОДИНЕ ПОМАЖЕ СРБИМА У РЕГИОНУ

ФОНД ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ ВОЈВОДИНЕ

Фонд за избеглице помаже Србима у региону

Убудуће ће подршка Војводине на пољу просвете, културе, информисања ићи и у правцу Мађарске, Румуније, Албаније, Црне Горе, Словеније. Процена је да у тим земљама живи око два милиона Срба

Нови Сад – Војводина ће више пажње поклањати Србима у региону. Покрајинска скупштина реформисала је својом одлуком војвођански Фонд за избегла, прогнана и расељена лица, који је основан 2006. године. Он уз нови назив добија и надлежност да се шире бави сарадњом са Србима у региону.

Директор фонда Душко Ћутило каже за „Политику” да се трансформацијом стварају бољи предуслови за све активности ове институције чији је циљ подршка Србима у региону, њиховим удружењима, институцијама, али и јачање општина у којима они живе.

Тога је донекле било и досад, по његовим речима, пре свега у односу на БиХ и Хрватску. Тако су рецимо обезбеђивани уџбеници за децу која крећу на наставу на српском језику у жупанијама Осијечко-барањској и Вуковарско-сријемској. А убудуће подршка на пољу просвете, културе, информисања иде и у правцу Мађарске, Румуније, Албаније, Црне Горе, Словеније. Процена је да ту живи око два милиона Срба.

Међу циљевима су очување и неговање српског језика и ћириличног писма, српског културног, етничког и верског идентитета, као и привредно повезивање кроз форуме и сарадњу привредника.

Фонд који је досад био при покрајинском секретаријату за социјалну политику прелази у надлежност секретаријата за регионалну сарадњу. Биће задужен и за конкурсе у области информисања које је досад за регион расписивао секретаријат у чијем ресору је информисање.

Одлука је изазвала политичке реакције. Мада у опозицији, радикали су подржали овај потез покрајинске власти, док у Војвођанском фронту, такође опозиционом, негодују што фонд прелази, како каже њихов посланик Александар Оџић, „из хуманог и социјалног карактера у крајње политички”. За њих није прихватљиво, како је навео, инсистирање само на једном делу популације Војводине. „Шта је са другим грађанима и грађанкама Војводине, а ту пре свега мислим на грађане хрватске националности из Хртковаца”, пита.

Савезу војвођанских Мађара, који је део власти у Војводини, не смета предвиђена реформа избегличког фонда.

„Ја у томе као Мађар, припадник мањинске заједнице, не видим никакав проблем. Чак видим проблем у томе што то у претходним деценијама системски, институционално, није било урађено. Ако на то имају право Немци, Французи, Румуни, Мађари, Словаци или било ко други, не видим зашто то не би могла да ради српска држава”, изјавио је председник Скупштине Војводине и СВМ-а Иштван Пастор.

Фонд је тренутно у поступку пререгистрације, након чега ће бити, по речима директора, конкретизован план рада. Буџет му је повећан са садашњих 60 милиона на 90 милиона динара за предстојећу годину, од чега ће трећина, према првим проценама, бити за сарадњу у региону.

„То неће остати мртво слово на папиру”, каже директор.

Институција ће задржати, како напомиње, своје досадашње програме за избегла и расељена лица, који се тичу стамбене изградње, економског оснаживања и подршке студентима и средњошколцима.

РЕПУБЛИКА СРБИЈА - АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНA

Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима

  • Булевар Михајла пупина 25

  • 21000 Нови Сад, Србија

  • Тел: 021/475-4-295

  • фаx: 021/475-4-296

  • ПИБ: 104846932

  • uprava@fondirpvojvodine.rs

Слика може да садржи: људи стоје и на отвореном