logo3

​​​​​​​ФАНИ СПАЛЕВИЋ,ПОРИЈЕКЛОМ ИЗ ШЕКУЛАРА КОД БЕРАНА,ДОБИТНИЦА СТИПЕНДИЈЕ ''ДОСИТЕЈА'' КAО НАЈБОЉИ СТУДЕНТ УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ И БЕОГРАДУ

ФАНИ СПАЛЕВИЋ,ПОРИЈЕКЛОМ ИЗ ШЕКУЛАРА КОД БЕРАНА,ДОБИТНИЦА СТИПЕНДИЈЕ ''ДОСИТЕЈА'' КAО НАЈБОЉИ СТУДЕНТ УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ И БЕОГРАДУ

Предсједник Републике Србије Александар Вучић уручио је 5. јула 2022. године, стипендије ”Доситеја” најбољим студентима Универзитета у Новом Саду и Београду. Међу награђенима је и Фани Спалевић, унука Лазара Спалевића из ломног Шекулара код Берана

Мудрост је знати како напријед корачати, а вјештина знати како се то ради.

Предсједник Републике Србије Александар Вучић уручио је стипендије ”Доситеја” најбољим студентима Универзитета у Новом Саду и Београду. „Поносни на ваше успехе, знање и жељу да идете напред - увек са вама на путу до нових достигнућа, јер ви сте највреднија садашњост и будућност у коју верујемо!”, изјавио је председник Републике Србије Александар Вучић.

Далеко од плодне војвођанске равнице, на сјевероистоку Црне Горе на 42-ом степену и 72-ом минуту сјеверно од Екватора и 19-ом степену и 93-ом минуту источно од Гринича, гдје се у планинама састају небо и земља, стварност и легенда, прошлост и будућност, налази се планинска област Шекулар, угнијежђена међу врховима планина Мокре, Глођије, Брајенице, Сјекирице, Костреша, Баља, Борја, Јанкове главе и Планинице.

На том ломном Шекулару, у насељу Спалевићи, с почетка двадестог вијека са својом браћом вриједно дјелаше и бранише слободу Краљевине Црне Горе Лакић и Драгоје Спалевић, перјаници Краља Николе, у складној заједници у којој је дјечија радост и смијех био породичнна музика. Из тог гнијезда полетио је у свијет Лазар Лакићев Спалевић и постао учитељ и капетан 1. класе Југословенске краљевске војске и Народноослободилачке војске Југославије. Лазар бијаше један од тројице бјегунаца са стрелишта бањичког логора у Јајинцима, који су успјели да савладају њемачке војнике и крену тада на пут слободе. Лазарева кћер Љубица, била је први је доктор Математичких наука у нашим брдима, један од оснивача катедре за Математику на Универзитету у Приштини и творац четири верификована појма у Математичкој логици. Љубичин син Петар, математичар, предсједник Стручног вијећа за техничко-технолошке науке и члан Сената Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици, аутор је тренутно преко 100 научних радова публикованих у еминентним међународним научним часописима са импакт фактором.

У Новом Саду је 5. јула 2022. године, засијао нови пламен: кћерки универзитетских професора Жаклине и Петра Спалевића, Фани Спалевић, уручена је стипендија ”Доситеја”, као једном од најбољих студената Универзитета у Новом Саду и Београду.

Фани Спалевић је управо 30. јуна 2022. завршила Правни факултет Универзитета у Београду са просјечном оцјеном 10, са просјечним бројем бодова на испитима 100, за непуне четири године као прва у генерацији. Изабрана је за рецензента Националног акредитационог тијела Републике Србије из редова студената. Тренутно је аутор 4 студентска научна чланка. У новом свијету науке и технологије, Фани Спалевић се уздиже као још једна од перјаница науке са ломнога Шекулара, јер данас лучом образовања и науке, освјетљавају путеви прегалаштва од Берана до Подгорице и Београда, па и даље, 16 доктора наука из породице Спалевић.

Стипендија "Доситеја", коју додељује Фонд за младе таленте, намијењена је талентованим и најуспешнијим ученицима и студентима, у Србији, и у иностранству. Свечаности у Српском народном пожоришту у Новом Саду, присуствали су и Вања Удовичић, министар омладине и спорта, Игор Мировић, предсједник Покрајинске владе и Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада.

Слика може припадати 9 особа, људи стоје и у затвореном