logo3

У ТРЕШЊЕВУ КОД АНДРИЈЕВИЦЕ ОТКРИВЕНО СПОМЕН ОБИЉЕЖЈЕ У СЛАВУ КАРОЂОРЂЕВИХ УСТАНИКА ИЗ 1809. ГОДИНЕ

Огледало за долазеће генерације

АНДРИЈЕВИЦА – У оквиру обиљежавања значајних историјских датума јуче је у селу Трешњево код Андријевице, на локалитету Стањево брдо, откривен споменик посвећеном Карађорђевим шанчевима и његовим устаницима, који су се, након величанствене побједе над турском војском на Суводолу 27. марта 1809. године, улогорили на простору Васојевића. Споменик је, у присуству мјештана и бројних гостију, открио мјештанин Домо Вулевић, голооточанин и учесник Народноослободилачког рата, док је о Првом српсдком устанку и околностима које су претходиле подизању Карађорђевих шанчева говорио генерал др Лука Кастратовић. Он је казао да су на простору Васојевића поникли бројни јунаци и прваци чије су руке увијек биле широко раширене за српску браћу која је хрлила да допринос ослобађаању ових простора од бројних завојевача. Истако је да је то посебно било изражено за вријеме Првог српског устанка кад су и изнад села Трешњево српски војници развили своје барјаке.

'' Колико је Карђорђе био цијењен у Црној Гори и Европи указује бројне књиге које су написане њему у част. Њему је признање одавао и један Наполеон који је говорио да је Карађорђе велики вођа. Њега је Његош поредио са Кутузовим. А колико је био популаран у свом времену говори и то да је тада о њему написано око 110 позоришних комада. Зато данас ради младих генерација откривамо овај споменик, како би били свјесни величине Вожда Карађорђа и његових устаника '' – нагласио је Кастратовић. Он је истакао да споменик није подигнут ради продубљивања подјела и ремећења било којих односа, већ ради поштовања предака и будућности потомака. '' Овај споменик треба да буде огледало за долазеће генерације и путоказ како се треба борити за узвишене вриједности. Он је подстицај за мир, јер без слоге и мира нема напретка. А напредак не може да се оствари ако истина не изађе на видјело, попут ове о Карађорђевим шанчевима. Зато желим да ови крајеви оживе, да се момци и дјевојке више жене и удају, да више буде колијевки и да се окупљамо у братској слози и љубави. Нека нам живе Србија и Црна Гора, као и братска Русија која се увијек борила на нашој страни '' – закључио је Кастратовић.

Са њим се сагласио и представник руске амбасаде у Црној Гори Едуард Шерик, рекавши да је изузетно почаствован што присуствује овако узвишеном чину. '' Пуно вам хвала на позиву, јер сам посебно почаствован што могу у име руског амбасадора да вам честитам подизање овог споменика. Ово је још један доказ нашег пријатељства, наше добре сарадње. Неки званичници у Црној Гори кажу да је наше пријатељство мит из прошлости, али сви ми занмо да то није тако. Ми не желимо да развијамо односе са оваквом Владом Црне Горе, али желимо са народом Црне Горе кога волимо и поштујемо и са којим ћемо бити заједно. Русија, Србија и Црна Гора су браћа заувијек '' – поручио је Шерик.

Споменик у Трешњеви подигла су Удружење ратова од 1912-1999. године уз поруку да Карађорђеви шанчеви, скривени у срцу васојевићких гора, и данас сјаје историјским сјајем и величином храбрих војника који су узидали своје кости у слободу коју уживамо. '' Карађорђеви шанчеви указују да је народ Васојевића увијек радо примао и прихватао своју српску браћу, знајући да су им то искрени добротвори и најсветији госте на овом свијету. Зато смо одлучили да подигнемо ово спомен обиљежје како би од заборава сачували тај славни догођај који се збио прије више од 200 година. Урадили смо то како би, између осталог, ставили до знања да нас још увијек има и да смо јачи од твораца мрачних идеологија који желе да затру све што је српско и људско на овим просторима '' – закључили су из Удружења ратова од 1912-1999. године.

На дан откривања споменика

Вожд и домаћин и гост

Из Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању су нагласили да ће спомен обиљежје у Трешњеву трајно подсјећати на великог српског сина чији преци воде портијекло из Васојевића.

'' Срби су овдје своји на своме. Овдје су се увијек рађали Срби, људи и јунаци од Немањића до данашњих дана. Нажалост, било је и оних других, али знатно мање, који су се издајом хвалили. Но, њих је суд историје сврстао у тамнице, тамо гдје им је и мјесто, као што ће и данашње издајнике смјестити на срамним историјским страницама. Зато схватимо да је ово српска земља, да је овдје славни Вожд и гост и домаћим и да у овим тешким временима немамо право на издају. А ко се стиди српсаког имена и знамења није добродошао на Светим водама Лима '' – истакао је Бранислав Оташевић.