logo3

У СЕЛУ ДРАГОСАВА КОД БЕРАНА СРУШИО СЕ ВИШЕВЈЕКОВНИ ЦРНИ БОР

У СЕЛУ ДРАГОСАВА КОД БЕРАНА СРУШИО СЕ ВИШЕВЈЕКОВНИ ЦРНИ БОР

Свето дрво пало на земљу

 

Са кољена на кољено се преносила прича да је својевремено, и то можда прије осам вјекова, на потезу од Будимље до Црниша преко поличких села и Азана,  засађено десетак борова који су служили као путокази према Србији. Радило се о стаблу са три крака која су, по вјеровању, симболизовала три прста са којима се Срби крсте

БЕРАНЕ – У селу Драгосава које припада Мјесној зајендици Полица, прије два дана срушио се надалеко чувени вишевјековни црни бор. Његово рушење унијело је узнемирење код мјештана који истичу да се ради о светом дрвету поред којег су се вјековима окупљали житељи овога краја и ту доносили важне одлуке. Подсјетили су да је тај бор, заједно са осталим боровима засађеним од Берана до Црниша, представљао путоказ према Србији.
– Са кољена на кољено се преносила прича да је својевремено, и то можда прије осам вјекова, на потезу од Будимље до Црниша преко поличких села и Азана, засађено десетак борова који су служили као путокази према Србији. Један од таквих борова био је и овај у селу Драгосава и то на локалитету Брдо Масловарића. Тај бор је засађен прије него што су садашња братва населила на Полицу и третиран је као свето дрво. Радило се о стаблу са три крака која су, по вјеровању, симболизовала три прста са којима се Срби крсте. Поред тог бора мјештани су се вјековима окупљали, дружили се и ту доносили све важне одлуке од заједничког и појединачног интереса. Бор је кроз минуле вјекове одолијевао бројним ударима, међутим он се ових дана изненада сам од себе срушио, што је дубоко потресло све мјештане, не само Драгосаве, него и сусједних села – наводе мјештани.
Подсјетили су да је постојала и тапија која је указивала на вишевјековни историјат бор.
– У доњем дијели бора била је усађена турска тапија која је указивала на историјат бора. Међутим, стручњаци су својевремено изузели ту тапију са дрвету и однијели је на проучавање. Жао нам је шта та тапија никад више није враћена тамо одакле је узета, јер би то употпунило причо о овом светом дрвету – наводе мјештани.
Они су јуче премјерили срушено стабло бора и установили да његова дужина износи 17 метара, а обим у доњем дијелу цијелих пет метара. Истакли су да његово уклањање захтијева ангажовање специјализованих екипа за овакву врсту послова.– Обавијестили смо надлежне општинске органе да се бор на Драгосави срушио и да што прије треба извршити његово уклањање. Ставили смо им до знања да се бор налазио на сеоском земљишту и да је за његово уклањање потребно ангажовати стручне екипе, прије свега, због његових огромних димензија. Добили смо обећања да ће убрзо позитивно одговорити на наше захтјеве - истакли су мјештани, наглашавајући да ће на мјесту срушеног стабла засадити нови бор.


Д.Ј.