logo3

У РОВЦИМА КОД БЕРАНА -ЂАКА ИМА АЛИ ШКОЛА У ЛОШЕМ СТАЊУ

МЈЕШТАНИ РОВАЦА КОД БРАНА ТРАЖЕ ПОМОЋ КАКО БИ ОДРЖАЛИ ЖИВОТ У ОВОМ ПЛАНИНСКОМ МЈЕСТУ

Поправити путеве и оронулу школу

Мјештани планинског села Ровца, удаљеног од Берана на око десетак километара, затражили су од надлежних институција да подстицајним мјерама дају допинос стварања бољих услова за живот у овом живописном мјесту. Они тврде да је њихово село, које тренутно броји двадесетак домаћинстава, годинама неправедно запостављано и да је то допринијело да се људи масовно селе у неке друге крајеве. Но, и поред тога, како наводе, у Ровцима и даље има доста угледних домаћина који успијевају, да у доброј мјери, одрже контимуитет живота.

-Крајње је вријеме да се друштво у цјелини окрене ка нашем селу које је давало вриједне раднике и домаћине, али и учене људе који су препознати на нашим ширим просторима. За тако нешто надлежне институције имају обавезу више јер је овдје, за разлику од других села, и поред израженог исељавања, остао да живи значајан број становника, а прије свега младих људи, спремних да породично гнијездо свију тамо гдје су и рођени – наводи мјештаним Милош Киковић, који са родитељима, супругом и три сина живи бавећи се сточарством.

Он истиче да прије свега треба уредити школски објекат и створити услове да дјеца из Ровац имају добе услове за одвијање наставе.

-Школска зграда у Ровцима је прављена половином прошлог вијека. Она је временом оронула и данас тако урушена представља прво ругло. Додуше, захваљујући највише недавно преминулом академику из нашег села Миомиру Дашићу, дио тог објекта је реновиран и ту се данас некако одвија настава. Међутим, услову у којима се наша дјеца школују су заиста лоши, јер су ђаци лишени оних основних погодности које имају модерне школе. Прије свега, школско двориште је потпуно неуређене. Дјеца немају немају ни фискултурну салу, ни игралишта, што је заиста недопустиво. Зато од надлежних институција затијевамо да под хитно опредијеле средства, како би се, уз помоћ мјештана, уклонио оронули дио објекта и ту изградили садржаје примјерене основним захтјевима ученика које предвиђа модерно доба. Уколико се то не уради ми смо приморани да се селимо, јер је овако стање је неодрживо – наводи Киковић, додајући да је неопходно обезбиједити и превоз ученика који након забвршених нижих разреда наставу морају да похађају у Беранама.

Школу у Ровцима, ради као подришно одјељење школе из Доње Ржанице. Наставу у Ровцима у четвороразредној комбинацији похађа седам ученика. Учитељица Гордана Кастратовић наводи да се ради о изузетно бистрој и вриједној дјеци.

-И у овако отежаним околностима успијевамо да спроводимо наставни процес. Дјеца су изузетно паметна и марљива, тако да им, заиста треба створити боље услове за комплетан боравак у школи. То је сигурно и један од услова да народ остаје да живи у овом изузетно лијепом мјесту – наглашава Кастратовић.

Мјештани поручују да ће и у наредном периоду у селу бити дјеце и да им је најважније да школа ради у бољим условима. Поред тога, захтијевају да се приступи и поправци пута који води до Берана, позивајући уједно и невладине и међународне организације да се укључе у рјешавање њихових проблема.

Обезбиједити пласман тржних вишкова

Киковић истиче да у Ровцима живе узорни сточари којима није обезбијеђен сигуран пласман тржних вишкова.

-Овдје се у минулим временима живјело од пољопривреде и сточарстава. Тај континуитет је и данас настављен, јер још увијек имамо људе, априје свега оне младе, који држе доста стоке. Отежавајућа околност је што ми немамо никаквих гаранција за пласман својих производа, већ се сналазимо како сами знамо и умијемо. Уз то, премије које добијамо су минималне. Све то указује да су потребни већи стимуланси у овој области, како би људи остали да живе на селу и како би наставили да се баве овим пословима – истиче Киковић.

                                                                                     Дарко Јововић