logo3

У Прокупљу одржана промоција књиге „Васојевићке бригаде у Балканским и Првом свјетском рату“

Одржана промоција књиге „Васојевићке бригаде у Балканским и Првом свјетском рату“

 6. октобра 2022.

 

У Народном музеју Топлице у Прокупљу, одржана је промоција књиге „Васојевићке бригаде у Балканским и Првом свјетском рату (1912-1918)“ аутора историчара Горана С. Киковића из Берана.

Промоцији књиге, која представља један од многих часова историје организованих  у оквиру програма обележава 110. година од оснивања Гвозденог пука, присуствовала је  члан Градског већа Прокупље, Милица Ерић, многи историчари, представници установа културе, ученици Гимназије.

 – Драго ми је што  су ме руководство Града Прокупља и Народног музеја Топлице позвали да учествујем у програму поводом обележавања 110. година од мобилизације Гвозденог пука, а ове године се обележава и 110. година од почетка Првог Балканског рата. Ослободилачки рат водиле су четири  државе, Црна Гора, Србија, Бугарска и Грчка, савез који се борио за ослобођење од вишевјековног турског окупатора ових простора. Велики део тадашње старе Србије, односно Косово и Метохија и Македонија су ослобођени после тих ратова, као и велики део Црне Горе која је прва објавила рат тадашњој моћној турској царевини, каже аутор и подсећа на чувену Брегалничку битку у којој је учествовало четири батољана Васојевићке бригаде, припадника тадашње црногорске дивизије, о којој је и написана ова књига.

 -Веома сам задовољан што је међу публиком много младих, јер познавајући историјску прошлост на прави, истинит начин, ми ћемо знати каква треба да нам буде будућност, јер без прошлости нема ни будућности, каже аутор.

Горан С. Киковић рођен је Беранам, где је завршио Гимназију, а Филозофски факултет у Приштини. Објавио је дванаест књига у којима најчешће говори о јединству српског и црногорског народа. Учествовао је на многим научним скуповима и добитник је многих признања.