logo3

У ДАНИЛОВГРАДУ ЈУЧЕ ПОТПИСАНА ИЗЈАВА О САРАДЊИ УДРУЖЕЊА ''БИЈЕЛИ ПАВЛЕ'' И СИКД ''НИКОЛА ВАСОЈЕВИЋ''

У ДАНИЛОВГРАДУ  ПОТПИСАНА ИЗЈАВА О САРАДЊИ УДРУЖЕЊА ''БИЈЕЛИ ПАВЛЕ'' И СИКД ''НИКОЛА ВАСОЈЕВИЋ''

 

 

Овом изјавом о сарадњи наведена Удружења договарају, развијају и унапређују међусобну сарадњу на културном, историјском, традицијском и духовном плану на подручју Бјелопавлића и Васојевића, као и између становника тих подручја.

Сарадња ће се одвијати у оквиру програмских начела и активности којима се наведена друштва баве.

Сарадња ће се односити на учвршћивању статуса и јачању позиције темељних вриједности националног идентитета становника ових подручја, а посебно на његовању и унапређењу кориштења српског језика, ћириличног писма, хришћанске вјере и хришћанских вриједности у оквиру Митрополије црногорско – приморске.

Сарадња ће се одвијати реализацијом заједничких културних догађаја, трибина, научних скупова, издавачких подухвата, промоцијом заједничких културних, историјских, традицијских, духовних и идентитетских карактеристика и питања, заштитом културног насљеђа, враћања из заборава и вредновања личностии догађаја од значаја за подручја Бјелопавлића и Васојевића и њихове становнике.

У оквиру унапређења међусобне сарадње и истицања специфичних вриједности становника ових подручја, као и самих подручја, представници удружења ће заједнички учествовати на трибинама, културним манифестацијама, јавним иступима у писаним и електронским медијима, са циљем истицања и подизања значаја свих вриједности и специфичности подручја Васојевића и Бјелопавлића, као и становника тих подручја, уз максимално међусобно уважавање и поштивање, са намјером афирмативног односа једних према другима.

за Удружење Бјелопавлића „Бијели Павле“ из Даниловграда Мр Огњен Јововић а за СИКД „Никола Васојевић“из Берана Горан Киковић, проф.


У Даниловграду, 30.05.2019.г.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић