logo3

У Горњем Заостру: Служен парастос Ђенералу Дражи и војницима Југословенске војске у отаџбини!

У Горњем Заостру: Служен парастос Дражи и војницима Југословенске војске у отаџбини!

 

У цркви Свете Параскеве у Горњем Заостру код Берана 8.августа 2022. је служен парастос генералу Дражи Михаиловићу и војницима Југословенске краљевске војске у отџбини. Парастос је служио владика будимљанско-никшићки господин Методије. Он је истакао да је порука хришћанства љубав и праштање и да нам у овом тренутку Црној Гори тога понајвише фали.

Генерал Дража и његови војници осталу су доследни својим заклетвама краљу, демократији и отаџбини и за те идеје су дали своје животе. То им нико не може одузети, а на нама је да то поштујемо и да се сјећамо људи који су за своје идеје, дали животе. А такви су били Дража и његови војници. Добро је да се овдје окупљамо и да се сјећамо генерала, али и његовог војводе Павла Ђуришића. Надам се да ће се коначно браћа у Црној Гори помирити и да ће зацијелити ране из Другог свкетског рата. Нажалост, оне данас умјесто што зацјељују, постају све дубље. Нека Бог да тако више не буде – истакао је владика Методије.

Парастос Дражи одржан је пред неколико дестина вјерника и поштовалаца традиције ЈВуО и протекао је без икаквих инцидената.

На сабору након парастоса саопштено је да ће се догодине обновити постамент и његова околина на којем би требало да буде подигнут споменик Павлу Ђуришићу. Потребна је и подршка за обнову цркве у Горњем Заостру.

у Горњем Заостру током Другог свјетског рата налазио се штаб Павла Ђуришића, а традиционални сабор поводом тога ове године је одржан по 20-ти пут!