logo3

У ГОРЊЕМ ЗАОСТРУ КОД БЕРАНА ОДРЖАН ДЕВЕТНАЕСТИ ЦРКВЕНО-НАРОДНИ САБОР

У ГОРЊЕМ ЗАОСТРУ КОД БЕРАНА ОДРЖАН ДЕВЕТНАЕСТИ ЦРКВЕНО-НАРОДНИ САБОР СА КОГА СУ ПОСЛАТЕ ПОРУКЕ СЛОГЕ,ПОМИРЕЊА,ЗАЈЕДНИШТВА И ЉУБАВИ

Промовисана књига Бранислава. М. Вуковића “ Заостро у простору и времену – етнолошко историјско разматрање“

Поред аутора књиге “ Заостро у простору и времену – етнолошко историјско разматрање“професора Бранислава. М. Вуковића,који је присутнима изнио разлоге због чега је написао ову вриједну монографију, говорио је историчар Горан Киковић.

Он је о књизи истакао да је она добра и прва студија о Заостру кроз времена и да су у њој описане многе историјске личности Горњег и Доњег Заостра.

-овдје су имена многих пострадалих у вјековима који су се борили за крст часни и слободу златну. Ту је портрет чувеног Голуба Добрашиновића, познатог народног главара из Доњих Васојевића о чијем су јунаштву и мудростима остале приче и анегдоте за сва времена. Он је потом прочитао списак погинулих и несталих припадника Југословенске краљевске војске у отаџбини са простора Заостра,међу којима се налазае имена њих 67. Он је истакао да свака породица у Заостру треба да има ову књигу јер се у њој могу наћи и родослови свих Заострошких братстава и њихов историјат.Одаваде су како аутор саопшти у монографији поникли истакнути јунаци и паметари међу њима и најмлађи предсједник општине Манастирске Светозар Добрашиновић.

И недјељу 8.августа 2021. одржан је традиционални народни сабор. Централни догађај је била литургија у цркви Свете мати Параскеве у Горњем Заостру, након чега је почео народни сабор. Посебан гост овогодишњег сабора био је народни гуслар Ђорђије – Ђоко Копривица.

Скуп су присуствовали потпредсједник Општине Андријевица Веселин Ракетић, предсједник Мјесне заједнице Горње Заостро Вучић Добрашиновић,као и војводе Миодраг Гига Божовић из Београда и Милета Павићевић Чича из Подгорице. Током програма наступали су гуслари. Домаћини сабаора били су Зећани на челу са Милисавом Анђушићем, за наредну годину домаћинство су прузели Горњозаострани.

Слика може припадати 2 особе

Прилог припремио Давид Лалић