logo3

У БЕРАНАМА ФОРМИРАНИ ЖИРИЈИ ЗА ДОДЈЕЛУ ''ВИДОВДАНСКИХ НАГРАДА'', 2021.

ФОРМИРАНИ ЖИРИЈИ ЗА ДОДЈЕЛУ ''ВИДОВДАНСКИХ НАГРАДА'', 2021.

'' Награда Радомир П. Губеринић''

Удружење ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца Беране и часопис ''Глас Холмије'' од 2013. године успоставили су завичајну Награду за публицистички рад и истраживање из историје Српског народа са територије Васојевића коју додјељују истакнутим појединцима који су са простора Васојевића а, који објављују дјела која афирмишу овај крај. Награда носи назив - ''Радомир П. Губеринић'' – до сада су је примили: за 2013. годину публициста и новинар Вукосав Вуле Ракетић, за књигу ''Хероина великог срца'', која говори о животу и раду Дивне Вековић; за 2014. књижевник Бранислав Оташевић, за књигу ''Милован Ђилас-скица за портрете'', за 2015. годину историчар Горан Киковић, за књигу ''Преци и Потомци'' – монографија Удружења ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца Беране, за 2016. годину генерал др Лука Кастратовић, за књигу ''Сердари, војводе и генерали из Васојевић'', за 2017. годину проф. др Марко Кнежевић, за књигу ''Велика и Новшиће'', за 2018. годину академик професор доктор Јован Бабовић за књигу ''Од Комова до Српске Атине''. Такође награда је додијељена професору доктору Славољубу Ђукићу за 2019. годину за књигу ''Васојевић свој на своме – навијек и амин''а за 2020.годину награду је добио професор Благоје Шарић,за књигу ''Какав учитељ -такав народ''.

Овогодишњи жири за додјелу награде ''Радомир П. Губеринић'',чине: Горан Киковић,историчар,предсједник и чланови: Благоје Шарић,професор и генерал др Лука Кастратовић

Kњижевна награда ''Ратко Делетић''

Часопис ''Глас Холмије'' је 2017.успоставио књижевну награду ''Ратко Делетић''.

Награду за 2017.годину добио је пјесник Драгомир Дале Ћулафић, за 2018. Пјесник и новинар Дарко Јововић, за 2019. годину награда припала пјеснику и књижевнику Радомиру Стојановићу,док је награду за 2020.добио књижевник и пјесник Вулко Шћекић.

Састав жирија је следећи: предсједник жирија Вулко Шћекић ,пјесник и чланови: Радован Обрадовић,пјесник и Жарко Бојић,пјесник.

Награда ''Лазарево Слово''

Удружење Српских књижевника у отаџбини и расијању са сједиштем у Андријевици је од 2018. установило награду ''Лазарево слово'', које је за 2018. године додијељено историчару Горану Киковићу, за 2019.годину проф.др Драгомиру Кићовићу, а за 2020.Књижевнику Миловану Мишу Кубуровићу.

Удружења Српских књижевника у отаџбини и расејању која носи назив ''Лазарево слово''.Предсједник жирија је Бранислав Оташевић,књижевник и новинар и чланови: Милован Мишо Кубуровић,књижевник и Миличко Трифуновић,публициста.

Слика може припадати Горан С. Киковић, Tomislav Knežević и Aleksa Milojevic и људи стоје