logo3

У БЕРАНАМА СЕ И ОВЕ ГОДИНЕ СЛАВИ-СВЕТИ САВА -СРПСКА  СЛАВА

У БЕРАНАМА СЕ СЛАВИ- СВЕТИ САВА СРПСКА  СЛАВА

У БЕРАНАМА ЋЕ СЕ 28. ЈАНУАРА 2019. У ОРГАНИЗАЦИЈИ СРПСКОГ ИСТОРИЈСКО КУЛТУРНОГ ДРУШТВА ''НИКОЛА ВАСОЈЕВИЋ'' БЕРАНЕ, УДРУЖЕЊА СРПСКИХ КЊИЖЕВНИКА У ОТАЏБИНИ И РАСЕЈАЊУ АНДРИЈЕВИЦА И ЧАСОПИСА ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ'' ОБЈЕЛЕЖИТИ СРПСКА СЛАВА СВЕТИ САВА. 
ПОТОМ ЋЕ СЕ ПОТПИСАТИ ПОВЕЉА О САРАДЊИ СРПСКЕ НАРОДНЕ ОДБРАНЕ ВАСОЈЕВИЋА И ЛИМСКЕ ДОЛИНЕ ИЗ БЕРАНА И МИЛЕШЕВСКОГ КУЛТУРНОГ КЛУБА СВЕТИ САВА ИЗ ПРИЈЕПОЉА- СРБИЈА. 
Треба подсјећати и овдје данас да се Свети Сава славио у нашем народу у школама на овим ''просторима на светим водама Лима'' и ''у турско вријеме'', што говоре и документа која су објављена у јединим српским новинама у Турској - "Цариградском гласнику".

Ево прилажемо документ који сликовито свједочи о тадашњим приликама у турској царевини око прославе Светог Саве у школама, а који се односи на школу у Доњој Ржаници код Берана, а слична ситуација је била и у другим школама у овом крају.

У "Цариградском гласнику" бр.16 из 1904.године
Иван А. Чукић, учитељ из Доње Ржанице, објавио је чланак у коме говори о Доњоржаничкој школи. Он, поред осталог, каже: 
"Ево већ пета година од како је у овом селу отворена српска школа и од како у њој многи српчићи славе првог српског просветитеља Св. Саву. (...) Миралај Хамди бег испратио је прошле године два мајстора који су ову школску зграду из основа поправили. Нека му је велика хвала, а такође и Зејнел бегу који приложи 275 гроша преко свога опуномоћеника Асан ефендије на име помоћи сиромашним ђацима својих чифчија...Пошто у селу нема цркве то се народ на Светог Саву ујутру рано, искупио у школи гдје одржасмо јутрење. Обред су обавили поп Максим Поповић и поп Ново Недић...". Даље се у чланку каже: "Пред многобројним народом из 6 села говорили су и то г. Мираш о чувању здравља, а потписати "Шта је темељ народности"... За све уредно весеље нека је хвала г. Мирашу, мјесном надзорнику Сави Чукићу, а особити мухтарима: Симону Чукићу, Милићу Аковићу и Нову Томовићу..." 
Ево још једне репортаже у "Гласу Црногорца" од 12.фебруара 1905. године, у броју шестом, на страни трећој, у којој се описује прослава Савин-дана у Беранама, које су тада још биле под турском влашћу, у којој стоји: "Светосавска прослава у Беранама - Извјештач М. Н. пише: Хитам да извијестим поштоване читаоце "Гласа Црногорца" да смо ми Беранци ове године, прославили школску славу - Св. Саву, свечаније но икада. Ове ретке, с радошћу пишем, јер се оваковом одзиву овдашњих грађана, има радовати сваки брат Србин, и нећу прећерати кад кажем, да Беранци у оваквим и сличним случајевима, могу послужити за углед другима, сразмјерно већим и богатијим варошима у царевини."

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић