logo3

У БЕРАНАМА ПРОМОВИСАН КЊИГА „НАЛИЧЈЕ ТИШИНЕ РАДОМИРА СТОЈАНОВИЋА''

У БЕРАНАМА ПРОМОВИСАН КЊИГА „НАЛИЧЈЕ ТИШИНЕ РАДОМИРА СТОЈАНОВИЋА

Медаљони поређани између сна и несанице

Промоција књиге „Наличје тишине” аутора Радомира Стојановића окупила је бројне поклонике писане ријечу у Народној библиотекци „Др Радован Лалић“ у Беранама.

На почетку програма, који је организовао Центар за културу, водитељка Марија Иритано је подсјетила да је Стојановић познати српски пјесник који је освајајући бројна признања завриједио пажњу шире читалачке публике и књижевне критике. Она је казала да је довољно напоменути да је Стојановић, између осталог, добитник награда „Милан Ракић“ и „Скерлићеве награде“ и схватити о каквом је пјеснику ријеч.

Говорећи о књижевном стваралаштву Радомира Стојановића, Дарко Јововић је казао да се ради о лирику сна и несанице и ствараоцу који као магнет привлачи пјесничке сладокусце.

- Да је Стојановић пјесник у правом смислу те ријечи увјериће се свако ко истински прочита ову књигу, јер ће увиђети да су његови стихови медаљони поређани између сна и несанице. Медаљони које је препознао шири књижевни свијет и дао им високе оцјене које обавезују завичајне промотере умјетности и културе да Стојановића поставе на узвишено мјесто у плејади духовних великана пониклих на Светим водама Лима – казао је Јововић.

Анализирајући Стојановићеве пјесме уредник часописа „Токови“ Дамјан Ћулафић је посјетио да збирку пјесама „Наличје тишине” чини шест циклуса, различитог садржаја и обима.

- Пјесме су писане углавном без знакова интепункције, али са таквом јасноћом у изразу, да се нипошто не може осјетити било каква злоупотреба слободног појања, посебно не разузданост, већ префињена артикулација мисли чудесним сентенцама и персонификујућим синтагмама, што читаоцу намеће дојам да књига врви од рефлексија почесто загонетног значења алузије која је употријебљена. Аутор је најсклонији дистиху, али је пођеднако спретан и са терцетом и катреном, чиме свједочи и занатску поетску самоувјереност и знање. Уврштени стихови су просијани, заступљене теме – класичне и свевремене, покретачки стваралачки мотиви часни и честити, језик богат и лијеп, српски, са по којим неологизмом, мелодичним, смисленим и уху пријатним- навео је Ћулафић.

Он је казао да је пјесник је римама скројио простор у којем се могу пронаћи космос (и космичко), небо (и небеско), васељена (и васељенско), као феномени којима је, оправдано, опчињен управо ауторов ум и језик.

На крају вечери Стојановић је упутио захвалност свима који су допринијели да своје умјетничко стваралаштво промовише у завичају. Д.Ј.

Уручена награда „Ратко Делетић“ коју додјељује ГЛАС ХОЛМИЈЕ

Током промоције Стојановићу је уручена књижевна награда „Ратко Делетић“ коју додјељује часопис „Глас Холмије“. Том приликом предсједник жирија за дођелу поменуте награде Дарко Јововић је навео да поред Стојановићевог имена стоји импозантна биографија својствена оним који су се издигли изнад обичности.

- Тако импозантна биографија, пред којом застаје дах, али и све оно што је, бавећи се књижевним радом, учиниуо за свој завичај, препоручили су Радомира Стојановића, што су чланови жирија једногласно прихватиули, да буде добитник књижевне награде „Ратко Делетић”. Тим прије, јер је наш Радомир као истински културни изасланик, задужио Васојевиће и читав овај крај. Сваки његов повратак на просторе који се наслањају на обале Лима, на мјеста одакле је носећи раскошни књижевни таленат закорачио у пјесничке тајне, био је прави духовни празник, за све који су бар мало знали колика је моћ изговорене ријечи – истакао је Јововић.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић