logo3

У БЕРАНАМА ПРОМОВИСАН ''ГОДИШЊАК ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ ГЕНОЦИДА'' ИЗ БЕОГРАДА 

У БЕРАНАМА ПРОМОВИСАН ''ГОДИШЊАК ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ ГЕНОЦИДА'' ИЗ БЕОГРАДА 

 

Десети број Годишњака за истраживање геноцида промовисан је синоћ 9.маја 2018.године у галерији Полимског музеја. Издавачи Годишњака су Музеј жртава геноцида из Београда и Спомен музеј „21. октобар“ у Крагујевцу.
Према ријечима др Вељка Ђурића – Мишина, главног и одговорног уредника Годишњака, ријеч је о публикацији која објављује истраживачке радове на тему злочина геноцида над српским народом у Првом и Другом свјетском рату, као и над Јеврејима и Ромима.
- Годишњак се представља јавности сваке године 22. априла, на дан који подсјећа на пробој посљедњих заточеника концетрационог логора Јасеновац из времена Независне државе Хрватске 1941-1945. године. Захваљујући сарадњи са Епархијом будимљанко- никшићкој, пројекат истраживања геноцида проширен је и на Црну Гору – казао је Ђурић.
Говорећи на промоцији, доцент др Будимир Алексић истакао је да десети број Годишњака доноси занимљиве и вриједне истраживачке радове из два свјетска рата, објављује архивску грађу, радове из области музеологије, као и полемичке осврте.
-Оно што се нарочито тиче нас на овом простору лимске и плавско-гусињске долине, када је ријеч о тематици обухваћеној овим Годишњаком, јесте питање истраживања геноцида у селу Велика код Плава, који су 28. јула 1944. године починили припадници нацистичких дивизија „Принц Еуген“ и „Скендербег“.- нагласио је Алексић и додао да се коначно и у Црној Гори, на институционални начин, почело бавити истраживањем злочина.
На промоцији је говорио и др Васиљ Јововић, историчар, чији је рад на тему страдања близу 500 недужних људи, жена и дјеце у селу Велика објављен у најновијем броју Годишњака.
Организатор промоције, чија је водитељка била Марија Иритано, је ЈУ Центар за културу, под покровитељством Општине Беране.