logo3

У БЕРАНАМА ПРОМОВИСАНА КЊИГА ''РУСИ У ЦРНОЈ ГОРИ'' ЗОРАНА ЛОКТИОНОВА ИЗ БИЈЕЛОГ ПОЉА


У организацији ЈУ Центар за културу, синоћ је у Галерији Полимског музеја одржана промоција књиге „Руси у Црној Гори“, чији је аутор Зоран Локтионов, власник издавачке куће „Пегаз“ из Бијелог Поља. У књизи су ријечју и сликом описани путеви 17.000 руских емиграната који су, бјежећи од комунизма, након Октобарске револуције, своје уточиште нашли у Црној Гори.
Говорећи на промоцији, Горан Киковић, професор историје, у први план, ставио је вјековне братске и пријатељске односе Русије и Црне Горе.
- Имајући у виду доброчинства Руса, како у научном, тако и у дипломатском и војном погледу, заузимању Руса код великих сила у судбинским тренуцима борбе за ослобођење од Турака, Аустроугара и других окупатора, Васојевићи су примили у својој средини руске емигранте који су бјежали од бољшевика послије Октобарске револуције – рекао је Киковић, истичући да је већина њих радила и сопственим радом зарађивала за голо одржавање живота.
Бранислав Оташевић, књижевник и публициста, осврнуо се на живот Руса који су боравили у Васојевићима.
- Током боравка на овом подручју, Руси су дали велики допринос развоју Берана и Андријевице, првенствено у области школства, медицине, здравствене заштите, физичке културе, музике и сликарства. Један од њих је и Сукуренко, који је 1925. године пројектовао пут Андријевица – Мурина – Чакор – Пећ и изградио велелепни камени мост на Лиму који је срушен 1999. године, приликом НАТО агресије на нашу земљу – казао је Оташевић.
Зоран Локтинов потиче из старе племићке руске породице, која је, послије Октобарске револуције, уточиште пронашла прво у Суботици, а потом у Бијелом Пољу. На челу је невладине организације „Цар Николај“ која окупља потомке руских емиграната који су у то вријеме боравили у Црној Гори. Удружење је издало књигу „Руси у Црној Гори“.

Књига је издата 2011. године и штампана је у 1000 примјерака. Од тога је 200 отишло у Русију, гдје је наишла на добар одјек. Како је најавио аутор на промоцији, због великог интересовања врло брзо ће бити урађено ново издање.
Промоцијом ове књиге завршени су „Дани руске културе“, организовани у оквиру манифестације „Беранско културно љето 2018.“

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић