logo3

У БЕРАНАМА ОТВОРЕНА  ИЗЛОЖБА  “Са Ибра на Лим”

У БЕРАНАМА ОТВОРЕНА  ИЗЛОЖБА  “Са Ибра на Лим”

 

У петак 27. априла у 19х, у галерији Полимског музеја отворена је изложба ,,Са Ибра на Лим“, аутора Бранислава Банета Илића и Часлава Милисављевића. Оба аутора су са Косова, а живе и раде у Звечану.

Умјетнике је беранској публици представио Синиша Стојановић, који је један од организатора изложбе. Потом се присутнима обратио један од аутора изложбе Часлав Милисављевић, који се захвалио Полимском музеју и општини Беране на организацији ове изложбе. У музичком дијелу програма наступила је етно група „Свети Евстатије“.

Бранислав је сликарска природа урбане носталгије. Излагао је преко стотину пута, самостално и на заједничким изложбама, у земљи и иностранству. Члан је Удружења ликовних уметника Косова (УЛУК) и Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС). Добитник је бројних награда, а бавио се и сценографијом и костимографијом. Његов сликарски опус се огледа у графици, комбинованој техници, пастелу, акварелу и уљу. Промјена града, промјена контекста, развој и прогрес начели су свијет духа који је један град држао у равнотежи. Нагнуте, топле куће говоре унутрашњом хармонијом која је њиховог аутора преселила у домове данашње, савремене Косовске Митровице. Аутор и његово стварање су неодвојиви дио града, његов чувар и љубав која ништа не препушта забораву.

Часлав је урбани стваралац и јавна личност изграђена на лијепим сликама и фрагментима наше духовности. Оснивач је ликовних колонија: ,,Соколица“ у Звечану 1997. године, зимске колоније ,,Копаоник“ у Лепосавићу 2007. године и ,,Ускршње ликовне колоније“ у Косовској Митровици 2016. године. Добитник је Златне значке Културно-просветне заједнице Србије (КПЗС). Новинар – спикер, главни и одговорни уредник и директор Радио Косовске Митровице. Ксилоставрографијом (израда крстова у дрвету) бави се од 2011. године. У његовој унутрашњој дуборезачкој радионици ствара се облик који није копија и пуко понављање, већ цјелина заокружена личним потезом и потребом да се види величина духа у малом и заборављеном крајичку свијета.

Изложба ће трајати до 15. маја.