logo3

У БЕРАНАМА ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА ПОВОДОМ 800 ГОДИНА АУТОКЕФАЛНОСТИ С П Ц

У БЕРАНАМА ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА ПОВОДОМ 800 ГОДИНА АУТОКЕФАЛНОСТИ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

За очување духовног и националног јединства

Богат програм

Међународна заједница и данас несмањеном јачином води рат против српског народа, наравно не оружани, али се ради о суптилном хибридном рату који подрива наше интересе и вриједности, казао је Владимир ЂукићБЕРАНЕ – Поводом обиљежавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве, у беранском Дому културе одржана је манифестација под називом „Српско вече”, чији су организатори били Српски национални савјет Црне Горе, Српски клуб из Берана и Српско пјевачко друштво „Светосавник”. У име Српског клуба присутне је поздравио др Владимир Ђукић, рекавши да је дан када је Српска православна црква добила своју самосталност један од најважнијих датума у историји српског народа.

-Вечерас смо ту, у будимљанској жупи, гђе је прије 800 година основана једна од епископија аутокефалне Српске цркве у тадашњој Рашкој, касније старој Србији.Подсјећамо се како је прије осам вјекова Српска црква изборила своју самосталност, захваљујући прије свега снази своје државе, националном и духовном јединству свог народа, али и јединству државе и цркве. То велико ђело наших државних и духовних представника заслужује дужно поштовање- казао је Ђукић.

Нагласио је да је данас угрожен и нападнут национални идентитет српског народа и да се он мора бранити аманетом својих предака.

-Логично гледано, народ који има тако богату историјску, духовну и културну баштину не би требало да има проблема са духовним и националним идентитетом.Нажалост, данас је српски идентитет угрожен више него у неким тежим ситуацијама кад смо били под окупатором. Данас је српском народу наметнута једна вјештачка кривица за нешто што се догађало деведесетих година прошлог вијека. Зато међународна заједница и данас несмањеном јачином води рат против српског народа, наравно не оружани, али се ради о суптилном хибридном рату који подрива наше интересе и вриједности. Томе се морамо одупријети ма колико данас били слаби, ма колико немали тако јако национално и духовно јединство, ма колико немали иза себе државу. Морамо се ослонити на оно шта су нам у наследство оставили наши преци. Морамо се ослонити на своју цркву, морамо бранити свој језик, своје писмо, културу, историју и побјеђивати вјером и крстом – поручио је Ђукић.

О томе шта су све Немањићи оставили Црној Гори говорио је протојереј, парох подгорички, мр Предраг Шћепановић, наводећи да је много крви, зноја и великих умних људи прошло српским земљама да би наше тло сачувало сјај, пркос и достојанство.

Вече је бројним нумерама уљепшало Српско-пјевачко друштво „Светосавник” из Подгорице уз диригентску палицу Ратке Вујичић и пратњу на хармоници Миљана Лакићевића. Програм је водио Драган Алорић, уредник Српског радија у Црној Гори.

Д.Ј.

Црногорац је онај ко поштује Његоша

Поручено је да млади у Црној Гори треба да читају Његоша, јер ће тако најбоље схватити ко су и од кога су.

-Млади људи данас у Црној Гори имају проблем идентитета ко је Црногорац, а све је тако просто. Црногорац је човјек који је читао и који поштује Његоша. Његош је народ и народ је Његош. На ову вјековну димензију одреднице Црногорац и црногорско већ неко вријеме намећу нам неку новоформирану монтенегријску свијест која би требало да искоријени Косово и српске пјесме и подвоји један исти и једнокрвни народ. Та нова свијест заборавља да су многе генерације Срба одрасле са српским пјесмама и сликом Његошевом на зиду – порука је са „Српске вечери” одржане у Беранама.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић