logo3

У АРАНЂЕЛОВЦУ УЗ БОГАТ КУЛТУРНО УМЈЕТНИЧКИ ПРОГРАМ ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА 35 БРОЈА ЧАСОПИСА  ГЛАС ХОЛМИЈЕ

У АРАНЂЕЛОВЦУ УЗ БОГАТ КУЛТУРНО УМЈЕТНИЧКИ ПРОГРАМ ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА 35 БРОЈА ЧАСОПИСА  ГЛАС ХОЛМИЈЕ 

У организацији Српског културно историјског друштва ''Никола Васојевић'' из Берна и Завичајног Удружења Васојевића и Величана у Аранђеловцу односно Станка Пауновића који је био и домаћин ове промоције и домаћин делегацији у његовој кући у Орашцу у Дому пензионера у недељу 18. марта 2018. са почетком у 11 сати одржана је промоција 35. броја часописа за књижевност, историју културу ''Глас Холмије'' из Берана, који излази на Српском језику и ћириличном писму . О часопису су говорили: Бранислав Оташевић, предсједник Издавачког савјета часописа ''Глас Холмије'' и предсједник удружења Српских књижевника у отаџбини и расејању за Црну Гору, истакнути књижевник и публициста, Горан Киковић, главни и одговорни уредник часописа ''Глас Холмије'', професор историје, тренутно на дужности предсједника Скупштине општине Беране, Давид Лалић, пјесник и публициста, члан Издавачког савјета и 4. Станко Пауновић Чоче , водитељ програма,пјесник  из Аранђеловца.

 На промоцији је своје стихове казивао Давид Лалић, док је водитељ Станко Пауновић , који је водио програм истакао да је Глас Холмије увијек добродошао и на просторима Шумадије, Добрица Ђаловић и Вукашин Вуле Вуковић , народни гуслари , етно група ''Сретењске зоре'' уљепшале су овај веома садржајан и интересантан програм . Скупу су присуствовале угледне званице међу којима Бранко Јокић, директор музеја из Приштине, Борислав Боро Нововић са сином Гораном као и друге угледне личности.

        O часопису свој суд је дао је Бранислав Оташевић, предсједник  издавачког савјета ''Глас Холмије'' рекавши: ''У овом, одавно бесудном, времену наказне културе и лажи, сулуде антисрпске хистерије, разарања, деградације и уништавања националног, духовног и културног идентитета и наметања кривице и осећаја геноцидности српском народу, затирања сопствене историје и културе, пласирања непостојећег језика, непостојеће цркве, спроводећи апартхејд најгоре врсте према српском народу, над којим је извршен планирани свјетски злочин и етничко чишћење, библијски погром у којем је страдао један цијели народ и послат егзодусом у неизвесност, на Светим водама Лима, заблистао је, у прави час, још један бисер у српској литератури, ''Глас Холмије'', часопис за књижевност, историју и културу, чији је издавач Српско историјско културно друштво ''Никола Васојевић'' из Берана. ''Глас Холмије'' нас подсјећа да су Срби народ снажног надахнућа и моралног насљеђа са великим интелектуалним дометом ''који му је приредила историја''. Часопис је писан нашим узвишеним, јединственим писмом, ћирилицом, штитећи га при том од немани која га уништава и обогатио је српску ризницу културе и што се тиче садржаја и тема које обрађује и квалитета и реномеа сарадника, који су ућуткали примитивни коалициони хук о фалсификовању и затирању културних вриједности српскога народа, патолошком генетском мржњом, патолошким насиљем и националном дискриминацијом у којој по морбидности недостају само логори, снагом која почива на савијеној кичми поданика, блокираним мислима и зачепљеним устима. Српски народ је у Црној Гори доживио културни и духовни геноцид, па је пратећи антологијску трагику свога народа часопис ''Глас Холмије'', за кратко вријеме потврдио ''своју мисионарску и просветитељску мисију'' и улогу у Васојевићима и постао је светионик историјске истине, која нам је у овом најсрамнијем периоду српске историје итекако потребн а.– истакао је Оташевић.

Горан Киковић, је поздравио присутне и истакао да у  последњих 20 година оно што спроводи актуелни режим у Црној Гори. Ријеч је о преименовању српског језика и потискивању ћириличног писма. Српски језик који је у Црној Гори доминантан (са 45 одсто говорника) сврстан је у садашњем Уставу Црне Горе у категорију језика другог реда, док је за службени језик проглашен лингвистички и историјски непостојећи тзв. црногорски језик (за који се опредијелило 35 одсто становништва на последњем попису).  

                        

Овај часопис  је пун података који свједоче о томе да је савремена Црна Гора, дукљанско-монтенегринска антисрпска творевина, утемељена на безочним фалсификатима и конструкцијама измаштаним у неким западним центрима моћи.Вођа мафијашко лоповско фласификаторске дружине је нико други него Мило Ђукановић, који покрао грађане са својом ужом родбином са око милијарду и триста хиљада евра и пољачкао и покрао Црну Гору. Смисао и циљ фалсификаторског  подухвата је затирање цјелокупне историје, традиције и меморије српског народа на овом простору, те његова насилна асимилација. Стога су данас Срби у Црној Гори обесправљени у толикој мјери да се слободно може казати да не постоји народ у Европи чија се права тако брутално газе као што је то случај са српским народом на овом простору. Режим у Црној Гори над српским народном спроводи политику апартхејда, односно политику националне, културне, духовне и економске дискриминације, сегрегације и обесправљивања. И то се једноставном анализом може доказати. Доказе за то можемо пронаћи и у овом часопису , који представља глас побуне против негирања историјских чињеница и глас протеста против дискриминације српског народа. Стога вам га, иако може звучати нескромно, топло препоручујем за читање'' - истакао је Киковић.

     Прилог припремио Станко Пауновић Чоче