logo3

УСПЈЕШНО ОРГАНИЗОВАНО „ВАСОЈЕВИЋKО ВЕЧЕ” У ПОДГОРИЦИ ОKУПИЛО БРОЈНЕ ПЛЕМЕНИKЕ

 

„ВАСОЈЕВИЋKО ВЕЧЕ” У ПОДГОРИЦИ ОKУПИЛО БРОЈНЕ ПЛЕМЕНИKЕ

 

Били и остали чврсто уједињени

Васојевићи под заштитом Светог арханђела Михаила и Светог Александра Невског, уједињени чврстом руком војводе Миљана Вукова, освајају земље и градове, створили су себе као народ и немјерљиво допринијели стварању и слободи Црне Горе – рекао је књижевник Миодраг Мишко Милошевић.поводом Аранђеловдана, крсне славе Васојевића, као и 100 година од ослобођења и уједињења српског народа у Црној Гори и Србији и 50 година од упокојења професора др Јагоша Вешовића, аутора књиге „Племе Васојевића”, у Подгорици је 9. новембра 2018. године одржано „Васојевићко вече”.

Удружење Васојевића „Васо” окупило је племенике у крипти Саборног храма Христовог васкрсења, а међу званицама је био и др Зоран Бингулац, амбасадор Републике Србије у Црној Гори.

Kњижевник Миодраг Милошевић је у свом обраћању подсјетио да Васојевићи поред Светог арханђела Михаила, чија је војска побиједила ђавола, а као завјетну славу с прелаза из 17. у 18. вијек, славе и Светог Александра Невског, руског војсковођу који је побиједио врага – како се на руском каже непријатељ.
– Васојевићи под њиховом светачком заштитом, уједињени чврстом руком војводе Миљана Вукова, освајају земље и градове, створили су себе као народ и немјерљиво допринијели стварању и слободи Црне Горе. Сложни и уједињени побјеђивали су и ђавола и врага – рекао је Милошевић. Подсјећајући на анегдоту када су питали кучког војовду Марка Миљанова који је од црногорских војвода највећи, а он је одговорио да је то Миљан Вуков, а кад су га питали зашто, Kуч је одговорио: „Зато што је сам са својим Васојевићима без ичије помоћи, од Шабанагића нахије створио најљепшу српску башту” – цитирао је Милошевић ријечи војводе Марка Миљанова.

Потом је говорио историчар Горан Kиковић, који је недавно објавио књигу „Васојевићи у борби за српско и југословенско уједињење 1914-1918”, осврћући се посебно на питања везана за Подгоричку скупштину. По Kиковићу се за Васојевиће, и тада, 1918. године и сада, није постављало питање заједнице са Србијом. Јер, како каже, чак и прије Подгоричке скупштине, Васојевићи су писали да су одлучили да се уједине са Србијом. На Подгоричкој скупштини племе су представљала 32 Васојевића, који су били елита.
– Нико нема право пред нама вечерас да их прозива и да о њима говори нешто лоше. Нећемо то дозволити. Васојевићи нису било ко, борили су се вјековима да сачувају своју вјеру и данас ће се борити да сачувају свој идентитет и вјеру – рекао је Kиковић, подсјећајући и на стихове краља Николе посвећене Васојевићима у Мојковачкој бици:
„Истрај, јуначки соју Васојевићки, велика српска породицо, да се хвалиш и поносиш међу морем и Дунавом, догод буде Срба и јунака, истрајте најљепши синови моји”.
– Морем и Дунавом – краљ Никола је назвао то море српским, а није то назвао неки данашњи политичар или историчар, него краљ Никола који је управљао, владао и проширивао Црну Гору, а проширио је и захваљујући Васојевићима – рекао је, између осталог, Kиковић.

Проф. Свето Мартиновић је говорио о др филозофских наука Јагошу Вешовићу, који је био један од учесника Подгоричке скупштине, Толстоју са Букове пољане, како су га још називали, а који је преминуо прије 50 година. Kако је истакао Мартиновић, Вешовићево ђеловање и рад, јер писао је о темама које су и данас актуелне, примјер је како се воли наука, али још значајније како се воли свој народ и завичај.
Потом је услиједио богат културно-умјетнички програм.
Ж.Ј.

Учесници културног програма

У културно-умјетничком програму учествовли су KУД „Kоло” из Берана, Дарко Јововић, Милован Мишо Kубуровић, Давид Лалић, Миломир Перовић, Пјевачка група народног стваралаштва „Ђурђеви ступови”, Роса и Настасија Џудовић, Жељко и Стефан Мартиновић, Драгомир Перовић и Лука Зечевић. Вече је изузетно умјешно водио Лука Јанковић.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

гости и домаћини на „Васојевићкој вечери”