logo3

УПОКОЈИО СЕ МИРАШ БАЈИЋ,ПОЧАСНИ ПРЕДСЈЕДНИК СЕКЦИЈЕ УДРУЖЕЊА ДОБРОВОЉАЦА ПОЛИЦА

УПОКОЈИО СЕ МИРАШ БАЈИЋ,ПОЧАСНИ ПРЕДСЈЕДНИК СЕКЦИЈЕ ПОЛИЦА УДРУЖЕЊА ДОБРОВОЉАЦА РАТОВА ДО 1918.ЊИХОВИХ ПОТОМАКА И ПОШТОВАЛАЦА БЕРАНЕ

Мираш Бајић, је рођен у селу Маште (Полица), од оца Вујадина, жандармјеријског наредника и мајке Горде, дјевојачко Чукић. Основну школу завршио је у родном мјесту, а гимназију у Беранама. Послије завршене гимназије уписује медицину, али пошто од ондашњих комунистичких власти није добио стипендију, одлази на преквалификацију за учитеља. Ванредно је завршио Вишу педагошку школу, смјер математика и физика, а затим уписује Факултет политехничких наука ''Михаило Пупин'', а упоредо са овим факултетом студирао је и чисту филозофију. Радио у просвјети и био директор школе. Као пензионер и члан Удружења, а у секцији Полица био је предсједник секцијеод 16. фебруара 2007.до 3.јуна 2011. кад се сâм повукао са функције.Поличка секција је под његовим руководством имала видну активност на његовању свијетлих традиција добровољачког покрета,историје и културе.

Потиче из угледне поличке куће Бајићâ. Дјед Милош био је учесник свих ослободилачких ратова Црне Горе до 1918. Милошев син Вука био је школовани официр са завршеном академијом, затим племенски капетан,између два свјетска рата, за подручје Полице. У току рата италијанске окупационе власти су га осудиле на смрт због комунистичког дјеловања његових синова и кћерке Кристине. Његови синови су: Крсто и Мојсије. Крсто је први проглашени народни херој у срезу беранском, а обојица су погинули у току рата. Отац Мирашев Вујадин није био ангажован током рата, али је био заклет српству и нестао при крају рата. Како сâм истиче у својој аутобиографији, послије рата живјели су као сиротиња, петоро дјеце са мајком, без икаквих средстава за живот. Није му дозвољен упис у војне школе. Живио је у селу Маште (Полица) са супругом Миланком, рођеном Милић, просвјетним радником у пензији, са којом има два сина Игора и Виктора.

Био је почасни предсједник секције Полица Удружења добровољаца ратова до 1918.њихових потомака и поштовалаца Беране до своје смрти 14.фебруара 2022.године.Биће сахрањен на гробљу Маште на Полици 15.фебруара 2022.године. Слава му!

 

Прилог написали Горан Киковић и Миличко Трифуновић