logo3

УМРО АКАДЕМИК ПРОФ. ДР ВУЧИНА ШЋЕКИЋ

УМРО АКАДЕМИК ДР ВУЧИНА ШЋЕКИЋ

       У Новом Саду , задњег дана марта ове године, у 76-ој години живота, преминуо др Вучина Шћекић - академик ЦАНУ, редовни професор Медицинског факултета у Новом Саду, познати кардиолог и хуманиста.

 

Професор Вучина Шћекић је рођен 1942. године, у Горњем Заостру, општина Беране. Основну школу је учио у родном селу, а гимназију у Беранама. Дипломирао је 1970. године  на Медицинском факултету Универзитета у Сарајеву. Магистрирао је 1976. године, на Медицинском факултету у Београду, гдје је 1983. године стекао титулу доктора медицинских наука.

 

Др Вучина Шћекић је радну каријеру почео као љекар у ФАП-у,  у Прибоју, а потом наставља, као асистент, на Интерној А клиници Медицинског факултета у Београду. На овој клиници положио је специјалистички испит 1975. године. По оснивању Института за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици, прешао је у Нови Сад гдје је 1975. изабран, а 1978. реизабран у звање асистента на предмету Интерна медицина са пнеумозиологијом на Медицинском факултету. У звање доцента на Медицинском факултету у Новом Саду изабран је 1983. године (реизабран 1985), за ванредног професора 1986. године (реизабран 1990) и редовног 1995. године.

 

Др Шћекић  је био начелник Одјељења за интензивну његу кардиолошких болесника у Институту за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици и замјеник директора те институције 1977. године. У једном период је био  начелника кардиолошког Института рехабилитационог центра „Др Симо Милошевић” у Игалу.

 

Као стипендиста Фулбрајтове фондације, др Шћекић је двије године послиједипломских студија провео на Кардиолошкој клиници у Хјустону.

 

Својим научноистраживачким радовима активно је учествовао на бројним научним скуповима, окрзглим столовима, симпозијумима и конгресима кардиолога  како у Југославији тако и у иностранству.

 

У својој богатој радној научној и љекарској каријери проф Вучина Шћекић је био, поред осталога, члан Наставничког вијећа и Научне комисије Медицинског факултета у Новом Саду, члан Редакцијског одбора уредништва Матице српске у Новом Саду, предсједник Секције за коагулацију и тромбозу Српског љекарског друштва, члан Удружења кардиолога Европе и члан Удружења кардиолога САД.

 

Велики научни, стручни и радни допринос  у унапређењу и развијању медицине препоручиле су др Шћекића за многобројне награде. Овога пута издвајамо:  Октобарску награду Новог Сада за медицину (1990), Јубиларну награду за 200-годишњицу постојања Српског лекарског друштва (1994), Награду „21. јули” Општине Беране, Тринаестојулску награду (1995), као и многе дипломе, захвалнице и повеље  Друштва љекара Југославије, Србије, и Црне Горе.

 

Академик Вучина Шћекић је аутор  или коаутор више од 100 научних радова. Учесник је у више макропројеката, био је један од носилаца међународног свеобухватног пројекта о нехемичној коронарној болести срца, који се реализује при Свјетској здравственој организацији у Женеви (МОНИКА).

 

Др Шћекић је аутор  два поглавља у монографијама: Временска неподударност биолошког и хронолошког старења у Црној Гори (2009) и Садејство племенитости и етичности у људском роду (2013). Међу важнијим научним радовима су: Акутни инфаркт миокарда, Хитна стања у медицини и стоматологији (1990); Микрокатетеризација десног срца у процени плућне хипертензије, Плућна хипертензија (1991); Хемодинамика у акутном инфаркту миокарда, са сарадницима (1994); Коронарна болест (1997).

 

За ванредног члана Црногорске академије наука и умјетности изабран је 1996, а за редовног 12. децембра 2003. године.

     Одласком проф. др Вучине Шћекића губимо врсног научника, угледника и љекара – Човјека  који је сав био посвећен медицине и лијечењу. Свој завичај и људе никада није заборављао и бивао им је увијек на услузи. Љекарски упути никада нијесу били препрека да се дође до њега и продужи живот. Радост сусретања на разним клиникама на којима је радио и гђе је дочекивао и своје завичајце била је и нека врста терапије. Име Вучине Шћекића и данас блиста међу угледним именима наше медицинске науке. Био је и остао узор својој породици, пријатељима и својим увијек захвалним колегама и студентима.

 

Академик Вучина Шћекић је сахрањен 4. априла, у свом Горњем Заостру, на гробљу Дубље.

Проф. др Драшко Дошљак

Преузето са Еспоне