logo3

УЛОГА ЧАСОПИСА ''СРПСКО СЛОВО'' И ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ'' У ОЧУВАЊУ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЋИРИЛИЧНОГ ПИСМА

Племенита идеја групе ентузијаста окупљених око историјско-културног друштва ''Никола Васојевић'' у Беранама да узмогну уређивати и штампати часопис за књижевност, историју и културу на српском језику и ћириличном писму од почетка је пратила резервисаност, сумњичавост и забринутост, зависно од тога коме политичком блоку у црногорској јавности су припадали душебрижници. Да је било која друга држава и домицилна јој власт заточена у историјском времену као ''неупитна'' народна судбина, ја бих већ себе жестоко прекорио због ове јавно исказане малициозности, али пошто са овом имам блиски сусрет очи у очи ево већ скоро три деценије, довољно сам је упознао да бих могао бити сигуран да ова српска дружина не би ни добила рјешење надлежног Министарства за покретање овог часописа да режимски цензори нијесу оманули у прогнози како овај подухват, без икакве државне помоћи и дотација, нема перспективу, па су овим ентузијастима аматерима датом дозволом елегантно хтјели честитати њихово скорије добровољно самоукидање. Да су се само могли досјетити (а нијесу, јер то у њиховој пракси не постоји) да за сваки духовни подухват на првом јесту није евро (иако му, онако успут, нико не би манисао), већ чврста моралност у вјери да се људи истином бране и боре против лâжи, сада још и вишестуко и многозначно увећаних оркестрацијом моћних евроатлантских ''пријатеља'' с једне и домаћих епигона различите провенијенције са друге стране, те да су знали да је једини смисао постојања сваке заједнице непоткупљива свијест о јасном и светом самоспознању да на свом националном стаблу нећете угледати зелене листове, цвјетове и плодове, ако му кидате и вадите коријен, ако га пресађујете у посницу без воде и минерала, без насушне духовне хране која васпитава и подиже нове нараштаје. Сасвим супротно, актуелни властодршци се гордо и колонијално досљедно држе апорема да се калемљењем и од глога може произвести мурва, да издашним донацијама и замамним интеграцијама стварају оригиналну нову и једину грану економије, која се по њиховом брендираном и заштићеном патенту одавно у народу препознаје као успјешни развојни пројекат за сигурно збрињавање Прве фамилије и њима припадајуће псеудовластеле.

Присјећам се, како су изгледали почеци рада мале, али сложне и одлучне редакције да са непомућеном радошћу и огромном жељом започну овај, по мом суду не само пионирски већ, без пригодне патетике и мисионарски рад у једном сумрачном периоду српске националне историје, са увјерењем да се традиционална културна, историјска и научна баштина српског народа у Васојевићима учини доступном ширем друштвеном простору, утолико прије што офанзивна глобализација свеукупних цивилизацијских токова највише пријети онима, који несвјесни њене вјешто упаковане погубности, ревносним и некритичким преузимањем сами себе наносе, у неким сегментима чак и непоправљиву штету. Малобројни и нејаки етникуми у новом свјетском поретку могу рачунати са својим добровољним нестанком оног тренутка када нијесу више у стању да артикулишу специфичне интересе и потребе кроз рад и развој својих националних заједница, па асимилацијом у шири културни и политички организам најприје погубе своје виталне органе – језик и писмо – а тиме и идентитет.

Како се не би реализовао овакав недопустив, али законит слијед ствари, свјеснији и образованији чланови сваког друштва предупређују општу лавину јачих, организованијих и агресивнијих уплива у њихов културнообразовни миље са једином жељом и надом да сачувају своје духовне тековине, које могу врло брзо нестати посустане ли се у тој борби за часак. Са овим дилемама и истинама срела се на почетку и наша, смијем ли рећи млада редакција (по годинама не баш, али по стажу свакако!) окупљена око ''Гласа Холмије'', па ју је ваљало окуражити не само декларативном вербалном моралном подршком, већ сваком другом потребном потпором: учешћем у сарадничком послу, материјалним и новчаним прилозима, активном медијском промоцијом, дистрибуцијом у што је могуће више средина, у којима живе заинтересовани читаоци и на разне друге начине.

Сјећам се такође и тога, да сам на промоцији првих бројева часописа у Београду, посебно подвукао јасно изражену жељу наших Васојевића да у њему пронађу своју копчу са духовним насљеђем простора из којег потичу, да препознају српску основу и потку, своју националну вертикалу, коју ће редовно конзумирати као неопходни витамински додатак у духовној исхрани на почетку новог миленијума, како би своје душевно здравље могли сачувати пред налетом генетски модификоване хране, којом су окружени у изобиљу. И, ево, овом приликом додаћу с већим поуздањем да су нам се очекивања у значајном дијелу испунила, јер се из броја у број, иако је ово још почетак почетка, примјећује да се све боље користе историјске, политичке, културне и научне презентације завичајног поднебља, да компетентни јавни и научни дјелатници прилазе све више као драгоцјени и ауторитативни сарадници, да је разноврсност и тематска оригиналност све садржајнија, да се код читалаца технички квалитет, графичка припрема и штампање листа и визуелно доживљавају као квалитетнији производ. Буде ли разумијевања и код надлежних институција, нада нам је прије свих окренута према држави Србији, да се материјално помогне, свакако само уколико заслужује, могло би се очекивати да се ови скромни досадашњи домети овог часописа подигну на знатно виши ниво у сваком смислу.

Наравно, истрајавање на овом путу марљивог преданог рада и личне самосвјесне посвећености јесте безупитно, не само за редакцију и ужи круг сарадника, већ и за разнородну читалачку публику, а њихово све израженије интересовање за читањем овог часописа јесте најпоузданији мјерни инструмент његове неопходности у овом историјском тренутку и овом географском простору. Буду ли се из броја у број унапређивали поменути параметри, нема сумње да ће се поводом неке стварно јубиларне промоције (када се буду биљежили троцифрени бројеви примјерака часописа) моћи изрећи и јавна честитка свим уредницима и сарадницима, коју овог пута изостављам, не само зарад елиминисања урока, већ прије свега из разлога да се плодови њиховог рада недвосмислено докажу, како не бих изговарао, овдје се каже дâлгу – његовану и распрострањену јавну хвалу без покрића.

У очекивању таквих надања, сакупљајмо се на заједничком послу за опште добро, чинимо оно што би од нас тражили наши умни и знаменити преци. Једино тако можемо бити сигурни да наш труд неће бити узалудан. А сад, вријеме је да пређемо на ствар.

Чланом 13. Устава Црне Горе утврђен је равноправан положај ћириличног и латиничног писма, а у пракси ћирилица је потпуно изопштена из државног и административног комуницирања. Прије издвајања из државне заједнице са Србијом у Црној Гори се углавном користила ћирилица. На ћириличном писму штампани су уџбеници, лектира, стручни часописи (''Службени лист'', ''Просвјетни рад''), дневна и периодична штампа, вођена законом прописана евиденција органа и организација са јавним овлашћењем, писмени поступци пред правосудним органима, дуж саобраћајница исписивана су мјеста и други географски називи (насељâ, улицâ, тргова), јавни натписи (називи фирми, органа и организација, спортских и осталих клубова), на ћирилици су издаване све јавне исправе (личне карте, свједочанства, изводи из матичних књига, службене овјере и потврде)... Од тренутка осамостаљења државе до данас ћирилица је у Црној Гори прешла пут од обавезујућег до дозвољеног писма, а у том смишљеном процесу елимисања ћирилице најревносније предњаче државне институције, управо оне које су по Уставу задужене да заштите људска права и да се боре против свих врста дискриминација. Врхунац ироније историјског прегнућа актуелне власти јесте истина да је недавно Уставни суд Црне Горе, задужен за заштиту уставности, уклонио трајно и тајно таблу са ћириличним натписом! Како са главе мирише, такву праксу су спровеле и све друге државне институције: министарства, административне установе у локалним самоуправама (електродистрибуција, комуналне службе, катастри, центри безбједности, школе, здравствене установе, библиотеке, музеји, домови културе, дјечји вртићи) - све што се финансира из државног буџета.

На Видовданским свечаностима 27. и 28. јуна 2016. г. у Беранама увојена је Видовданска декларација о заштити и његовању ћириличног писма, коју су усвојиле чланице Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине, коју чине - Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца регионалне организација Беране, Удружење српских књижевника у отаџбини и расијању Андријевица, ''Глас Холмије'' часопис за књижевност, историју и културу Беране и Српско историјско-културно друштво ''Никола Васојевић'' Беране. Иницијативу са истим циљем поднио је и Српски национални савјет Црне Горе из Подгорице. Но, заштитник људских права не реагује на иницијативе за враћање ћирилице као основе српског идентитета у Црној Гори које српски народ тражи од Владе и Уставног суда. Синхронизовано садејство актуелних процеса у Црној Гори (преименовање српског језика у црногорски, брисање ћирилице и увођење латинице као доминантног писма, прогон Српске православне цркве, запостављање српске традиције и културе маргинализацијом преосталих институција српског народа у Црној Гори, обрачун са политичким лидерима Срба и намјером њиховог уклањања са политичке сцене) доводи до економске, социјалне, културне и политичке дискриминације српског народа, што би требало да доведе до асимилације и нестајања Срба до занемаривог процента који не би могао ни по какавом критеријуму да буде релевантан политички партнер новој држави.

Да ни у матичној држави Србији не цвјетају руже када су у питању ћирилица и српски језик већ је до сада толико написано и објелодањено да се више нема времена само теоретисати и ламентирати, већ ваља предузети резолутне и конкретне мјере највиших надлежних државних органа и организација, како би се предупредио очигледан суноврат српског писма и српског језика. Пошто сам у последњем броју ''Гласа Холмије'' понешто рекао о овој теми, не бих да понављам, јер су заинтересовани могли и прочитати и судити о утемељености изнијете аргументације, али бих за ову прилику утакао још неке каменчиће у мозаик, како би општа слика о овој теми била потпунија. И не много заинтересовани грађани почели су одскора да шапућу о томе како се и српски министар културе најзад огласио да хоће да одбрани српску ћирилицу! Прошло је 11 година од усвајања Устава, а још се жалимо како држава Србија није обезбиједила стварну службену употребу ћирилице, јер видимо да се, рецимо, службени акти појединих републичких органа или неких градских служби усред Београда, издају на латиници. Лично сам прије неку годину протествовао због таквог односа државне администрације, тражио објашњење и добио одговор службеника, са којим сам разговарао, да употреба ћириличног писма није обезбијеђена због пропуста приликом јавне набавке односно застарелости информатичке опреме која подржава само латиницу!? Одушевљен ''професорским'' речитативом захвалио сам се на исцрпном одговору и смјеста напустих установу да бих дошао к себи и потражио даља објашњења. Наиђем успут тако на сусједа из Блока 70, пензионисаног професора Филолошког факултета, па навалим да попијемо пиће у оближњем кафеу да бих му потанко испричао ''случај''. Саслушавши ме професор ме упути у још једну чињеницу. ''Знаш'', рече ми, ''у истом том закону који се односи на језичку политику, до данас није дефинисано шта је то јавна а шта службена употреба писма''. На моју опаску да су то општепознати појмови, драги комшија се насмија и одговори: ''Зато је општепознато и то да су сви називи привредних субјеката у надлежности локалних самоуправа (''јавна употреба''), иако они за то апсолутно нијесу надлежни, већ законодавац који прописује обавезујуће одредбе закона (''службену употребу'')''. Вјерујући јасном објашњењу, вратих се кући, потражих уставну одредбу о употреби српског језика и писма и нађох још једну ексклузивну генијалност законописца: закључак да је ''све уређено'' поткријепљен је завршним ставом те реченице који заинтересованог упућује и како - ''на начин утврђен овим законом'' !? Почех да сумњам у своју когнитивну перцепцију, устадох да попијем сок и освјежим се, кад звонце на вратима. Отворих и поштар донесе рјешење о порезу на имовину исписано латиницом! Немадох куд, потпишем пријем, љубазно отпратим поштоношу и све до данас размишљам: да ли ћемо се и када ћемо се избавити од сопственог самосатирања?

Ако нијесте замјерли због овог хармонијског пасажа, подсјетио бих вас и на то да се и у Србији нађоше декларатори који се залажу за заједнички језик!? То вам је знате онај изум да се српски језик у БиХ зове босанским, у Црној Гори црногорским, а у Србији српским. Кад већ од српске територије могу да се стварају нове државе, што се не би и од српског језика стварали други језици? Развијајући ову ''научну тезу'' Муамер Зукорлић, оснивач универзитета у Новом Пазару, актуелни посланик у парламенту Србије и предсједник Одбора за науку и образовање, не трепнувши, изјави да је новом предсједнику Србије поклонио ''босанско јеванђеље'' које је лично уподобио за изучавање (Србима на дар!), уз опаску: ''Па, Мирослављево јеванђеље, на ком се Александар Вучић заклео, нађено је у Бијелом Пољу, а то је данас у Црној Гори. Према томе, историјски гледано, све је у промјенама и што онда на њега не би имали право и други, не само Срби'' . Рекох ли вам, све што имамо јесте наше! Природна погодност постоји, исти језик сви добро разумију и говоре, а кад је све наше , није важно чије је. Хуманизам и демократија - руку под руку. - А кад смо већ код вјерског и политичког проповиједања да се малчице дотакнемо тих нових јеванђеља. Кад сам у неком од погледа, рубрике у ''Гласу Холмије'', написао да јересоучитељи штампају дјела по својој памети и печатају их у својим ''самосталним'' државама илити колонијалним вилајетима, а посебно кад сам им поменуо актуелне ''научне искораке'' муслиманске елите препознате као два тома под слућеним насловом ''Куран за босанскохерцеговачко тржиште'' и ''Куран за црногорско тржиште'', један од овдашњих владајућих политичара ми шеретски приговори како ми је опсервација пренаглашена, а умјесто мене директно му ових дана одговори врли муфтија питоме нарави, по вокацији универзални тумач свих истина у васељени, истакавши се овог пута својом јеванђељским просвјетљењем босанске историје односно залагањем и поуком да се све човјекове болести могу излијечити вјером у Свето писмо и молитву, што он главом гарантује као правовјерник једине исправне религије - ислама. Заиста је засијенио све претходнике, историчаре напосе, оспособивши оригиналну методу научне акрибије - ДНК анализу крви и тла – која га је лабораторијски егзактно довела до сада несагледане врховне истине. Елем, промијешавши кости предака свих етникума на историјом преораној босанској земљи, нумеричким билансима у процентима до танчина је потврдио унапријед задату тезу да су све те кости – заједничке! Као прво замислите пошаст и срамоту досадашње науке која је набрајала и сепарацијом разврставала некакве српске, турске, угарске, германске, француске и којекакве кошчице, стварајући самим тим поступком непремостив раздор међу присталицама свог националног парчета историје, кад је врховна истина, је ли, сасвим проста и лако видљива. Нека буде срам досадашње загрижене националисте, који нијесу ни могли ни хтјели да ову свету истину саопште свом народу и нека је хвала богу великоме да се најзад нашао поштени и правовјерни духовник да то јавно обзнани. Као друго замислите зомбија, читаоца који нема свијест о себи, свом поријеклу, националној историји и духовним коријенима, коме је уосталом и намијењена ова сцијентистичка експертиза, који би истим таквим ауторовим методом симплификације прочитаног градива које му се нуди, закључио: на свим мјестима у свијету и у свим интервалима историје савршено јасно се разликују и кости и ткива припадника сваког од ових народа, једино су у Босни њихови организами измијешани у неочекивано одредљивим и у процентима верификованим хемијским дозама, тако да се са поуздањем може једино тврдити само то да је сваки од изучаваних организама – наш заједнички предак. Какав тријумф екуменизма! Алахов изасланик на земљи, након толико дугог цивилизацијског протока људске историје, коначно показа како од данас постоје само истина и алтернативна истина, док је лаж коначно укинуо. Ипак, ризикујући фатву, морамо савјетовати сваког конзумента ове слаткасте јеванђељске алве да не потцјењује историјске токове и да добро припази да не купује оно што му не треба, јер ће на крају продавати и оно што му је животно потребно. Као треће још једна ситница. То епохално јеванђељско откровење муфтијино има дакле сврху и циљ да у коријену сасијече ненаучне тезе, попут рецимо оне Иве Андрића из докторске дисертације под насловом ''Развој духовног живота у Босни под утицајем турске владавине'', у којој је на основу сијасет непобитних чињеница дошао до ваљаног закључка да је владавина Турака била туђинска владавина и записао: ''Изгледа да је повезивање са Турцима представљало општи порок у који су западали такорећи сви када им је то било потребно, мада су се касније за те грехе сви узајамно оптуживали'' . Уосталом, зато што је свијету открио тај историјски и културолошки босански караказан, Андрић је и добио Нобелову награду, коју мудри и доброхотни муфтија проблематизује својим јеванђељским оповргавањем. Ето, сасвим узгредним избором, по критеријуму личне допадљивости, поменух неке од врућих трендова ''наше'' научне мисли која пршти на свим странама негдашње нам шире домовине. Упућенији Срби, недоказани и тврдоглави, имају сасвим супротну перцепцију и не могу да се уздрже да не прозборе: мòре, да није ово оно – ''што је српско, свести на србијанско'' како устврди професор др Мило Ломпар у својој књизи ''Дух самопорицања'' или је то само неопојано незнање незнаветних илити памет ''муу-бее декларатора'' како их је дефинисао лингвиста проф. др Драгољуб Петровић. Ко се, овако као ја данас, таквим и сличним питањима узјогуни да их поставља, остављена му је слобода да сâм тражи одговор, који му највише одговара.

Ипак, да се вратимо примјерима који показују далекосежне погубне посљедице по српски језик и писмо, које се пред нашим очима дешавају и на која још нема адекватних одговора ниоткуда. Како је новој Црној Гори потребно све ганц ново – држава, црква, језик, писмо – актуелна политичка и културна елита ради нон стоп, без предаха и одмора, како би се што је могуће прије попуниле све вјековне празнине у њеној конструкцији, којима би се на убједљив начин могло дефинисати и потврдити аутохтоно државноправно сопство на свјетској сцени. Пошто је предмет наше опсервације српски језик и ћирилично писмо, овдје ћемо се задржати само на репрезентативним подухватима, који се у овој области проводе у Црној Гори. ЦАНУ, као највиша научна институција, прибјегла је истом сценарију, преузимању туђег , којим су хрватски лингвисти (''хрватски вуковци'' Фрањо Ивековић и Иван Броз) ''тискали'' 1901. г. Рјечник хрватског језика, тако што су све одреднице у њему ''позајмили'' из дјела Вука Стефановића Караџића, Ђуре Даничића, Петра Петровића Његоша и Милана Милићевића. Ипак, били су толико обзирни да су још и признали како су све преписали, констатацијом да се дјело њихово ''могло звати и рјечник Српскога језика, да су га написали Срби'', али пошто су га писали Хрвати примјеренија је ''отискана насловница''!? Тако је српски језик у ''тродјелној краљевини'' постао хрватски. У овом маниру, 115 година касније, предсједник ЦАНУ академик Момир Ђуровић обавјештава ''црногорску културну и научну јавност да је Академија сачинила капитално научно дјело'' Рјечник црногорског народног и књижевног језика, посебно истичући како је то ''допринос Академије слободној Црној Гори поводом 10-годишњице њене независности''. Дакле, црногорски угледници, који цијелог вијека пишу и штампају своја дјела на српском језику, преко кога су стекли научна звања и углед, одричу се данас своје научне биографије због ''нових околности'' и личне улоге у њој! Елем, још се брука није стишала, кад изби већа и непојамнија: два посланика Албанца у холу Скупштине Црне Горе јавно запалише један примјерак тог капиталног дјела пред камерама државне телевизије и затражише да се таква књига забрани. И? Парламент им услиши захтјев!!! Подсјећајући да су у историји до сада ''књиге забрањивали (и спаљивали) властодршци и силници, судови и партијски идеолози, једном ријечју – вандали и безумници, али није познато да је икада то учинио неки парламент'' , професор српског језика и књижевности Веселин Матовић уочава: ''Да су, којим случајем, представници српског народа поднијели захтјев за повлачење (забрану) ове књиге, а имали су за то далеко више разлога од оних који су то учинили, или пак, да су затражили повлачење и замјену школских уџбеника за језик и књижевност у којима се српски народ суштински вријеђа и развлашћује од свог културног насљеђа, њихов захтјев не само што би био одбијен него би био проглашен непријатељским чином против државе Црне Горе'' . Да апсолвирамо: црногорски језик је политички назив српског језика у Црној Гори, па нити постоји такав аутохтони језик нити књижевност под тим именом. Отуда ово што је ''сачинила ЦАНУ'' није ни рјечник (није оригинал него је крађа туђе интелектуалне својине) ни капитално дјело (пардон, уколико се под појмом ''капитално'' не подразумијева можда значајна државна новчана потпора за штампање тиражне књиге у великом формату и кожном повезу).

На крају, ред је да кажем и то да су, давно прије предлагачâ закона и законодаваца, изврсни људи у Српству подизали глас против оваквог духовног стања своје нације, али да ниједна владајућа номенклатура до сада није била посвећена рјешавању горућих питања око заштите српској језика и његовог миленијумског писма – ћирилице. Стога су се неки од њих, у нужди и невољи, не чекајући државу и њене дјелатнике, осмјелили да узму ствар у своје руке и да личним примјером покажу свом српском колективитету да мора сâм да прионе да дјелује у складу са властитим интересима и потребама и да дејствује ангажовано и офанзивно како би се подигла не само свијест о ургентности овог проблема него и иницирала брза и дјелотворна терапија. Најсвијетлији примјер међу таквим подвижницима јесте редакција и сарадници новоустановљеног часописа за друштвена питања, националну културу и србистику ''Српско слово'' са сједиштем у Београду, чији уредник господин Миодраг Којић је наш вечерашњи гост, који је не само препознао напор и сврху нашег часописа већ је предузео директне и активне кораке да нам помогне у афирмацији, презентацији и подизању његовог квалитета. На сајту српског удружења ''Ћирилица'' могу се данас наћи и вијести из наше средине, које публикујемо у часопису ''Глас Холмије'', а у њиховим просторијама у Београду одскора смо нашли наш нови дом за сваку активност и презентацију. Заједно са главним и одговорним уредником ''Гласа Холмије'' Гораном Киковићем установио је тијесну братску сарадњу. Уосталом, Повељом о братимљењу ова два српска часописа она је само формализована, а посебно нам је драго да је пристао да буде члан наше мале редакције и да нам потврди како смо на истом националном задатку. И један и други часопис јесу насушна потреба тренутног стања свијести српског народа, коме се – да се послужимо савременом дијагностичком терминологијом – удруженим злочиначким подухватом ампутира централни нервни систем урушавањем и затирањем језика и писма односно укида духовна основа на којој почива миленијумска национална самосвијест. Како је ''Српско слово'' у пријестоници Српства на извору церебралних струјања у политици, култури и умјетности, несумњиво предњачи по ресурсима, по квалитету, по ширем спектру стручних сарадника у поређењу са часописом ''Глас Холмије'' који није специјалистички часопис за србистику, али и један и други биће чврста брана пред епидемијским заразама које пријете да обогаље српски језички и културни простор. По тој мисији није претенциозно већ изречено да су тако на истом националном задатку за српску културу и стога их на сваки начин треба помоћи да у тој намјери буду и препознатљиви и дјелотворни. То нас учвршћује у увјерењу да смо јачи уколико садејствујемо заједно, без обзира што су обје редакције у почетном стадијуму свог бивствовања и рада и што треба да прође доста времена док се плодови ове активности не покажу плодоносним и оправданим. Но, нико нигдје није стигао да претходно није кренуо. У то име, дозволите ми да вас све срдачно поздравим и да вам уз добро здравље пожелим само још једно - да будемо достојни потомци наших честитих и јуначких предака, који су животом и дјелом потврђивали да су увијек стајали ''на ползу рода свога''.