logo3

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА ЦРНЕ ГОРЕ ПРЕДАЛО ЗАХТЈЕВ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЈЕТЕ-ОТВОРИТЕ ФАКУЛТЕТ ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА ЦРНЕ ГОРЕ ПРЕДАЛО ЗАХТЈЕВ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЈЕТЕ-ОТВОРИТЕ ФАКУЛТЕТ ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК

 

Удружење књиженика Црне Горе поднијело је захтјев Влади и Министарству просвјете, науке, културе и спорта да по угледу на одлуку бивше власти, која је ван оквира Универзитета Црне Горе формирала Факулет за црногорски језик и књижевност, формира факултет за српски језик и књижевност. Предсједник Удружења Новица Ђурић у захтјеву министарки Весни Братић истиче да је према последњем попису становништва у Црној Гори од 2011. г. Црна Гора имала 620.000 становника, при чему ниједна нација није имала натполовичну већину: Црногораца је било 45 одсто, а Срба 29, док је српским језиком тада говорило 43 процента, а црногорским 37.

– Општепозната је чињеница да су и тада вршени невиђени притисци да се грађани изјашњавају као Црногорци, и да говоре црногорским језиком, што је био предуслов за запошљавање у државним институцијама. Познато је и да политичке партије са српским преџнаком у Црној Гори нијесу прихватиле резултате пописа тврдећи да у Црној Гори, у ствари, има 33,0 одсто Срба, а да српским језиком говори чак 47 одсто наших грађана. У свјетлу предстојећег, новог пописа у Црној Гори, ЦДТ (Центар за демократску транзицију), близак претходном режиму, сада заговара став да на попису треба изоставити изјашњавање грађана о идентитетским питањима (нација, вјера и језик). Повод за такву тврдњу свакако лежи у томе да ће се напокон показати право чињенично стање, то јест, већи проценат Срба, који говоре српским језиком, и Црногораца који говоре српским језиком, а што је већ три деценије потискивано репресивним мјерама сад већ бившег режима – истиче Ђурић.

Објашњава да актуелна Влада Црне Горе и партије побједничких коалиција с разлогом одбијају такву иницијативу ЦДТ-а, и залажу се за, први пут, слободно изјашњавање грађана о идентитетским питањима на попису који се очекује.

– У свјетлу наведеног репресивног стања током протекле три деценије у Црној Гори, бивши режим је вршио и језички инжењеринг тако што је не само 2008. године на тадашњем Филозофском факултету формирао катедру за црногорски језик (у оквиру Универзитета Црне Горе), него је одлуком бивше Владе 2014. формирана и још једна катедра, на Цетињу, тзв. Факултет за црногорски језик и књижевност (ФЦЈК), супротно правилима УЦГ, а вољом тадашњег режима. Тако су добијене двије паралелне катедре црногорског језика у Црној Гори. Наравно, до данас се све чинило на маргинализовању угледне катедре српског језика на садашњем Филолошком факултету у Никшићу. Сагледавајући све наведене бизарне чињенице дискриминације српског језика и српске културе у Црној Гори у дужем периоду, имајући у виду прогоне и притиске према припадницима српског народа у Црној Гори, који представља једну трећину укупне популације ове земље, схватајући потребу афирмације српског језика и културе, констатујући да не би било проблема око ангажмана професорског кадра, чврсто вјерујући да постоји жеља код младих људи да шире изучавају српски језик и књижевност у Црној Гори, молимо Вас да овај наш рационални и сврсисходни предлог иницирате на Влади Црне Горе, да би се обезбиједила финансијска и друга подршка за рад Факултета за српски језик у Подгорици, адекватно као што се даје финансијска подршка за рад ФЦЈК – каже Ђурић.

Д.Б.

Слика може припадати 1 особа и брада

Новица Ђурић