logo3

У  КРАГУЈЕВЦУ ПРЕДСТАВЉЕН  35. БРОЈ ЧАСОПИСА '' ГЛАС ХОЛМИЈЕ''

У  КРАГУЈЕВЦУ ПРЕДСТАВЉЕН  35. БРОЈ ЧАСОПИСА '' ГЛАС ХОЛМИЈЕ''

       У организацији завичајног удружења "Комови" и "Удружења писаца Крагујевца", дана 15. 03. 2018. године, у Крагујевцу , одржано је представљање  35. броја часописа ''Глас Холмије'' из Берана и дружење завичајаца.

О часопису ''Глас Холмије'', говорили су:  Бранислав Оташевић, предсједник издавачког савјета часописа,  Горан Киковић, главни и одговорни уредник часописа и предсједник СО Беране, док је своје стихове говорили Давид Лалић, члан Издавачког савјета часописа и Раденко Бјелановић,  предсједник Удружења писаца Крагујевца, проф др Боро Чејовић и Мирослав Брковић из Крагујевца, док је у програму учествовао народни гуслар Владимир Бараћ. Присутне је бираним ријечима у име домаћина  поздравио Верољуб Кастаратовић.

            О концепцији и будућим плановима, Бранислав Оташевић је истакао следеће:

''Часопис дакле, из дана у дан завређује све већу пажњу читалаца, иако му бројни скептици нијесу прорицали никакву будућност, но, очигледно је да су се преварили, јер, како рече умни Васојевић, Вук Караџић: ''Народу се на силу може узети све, али му се на силу ништа не може дати“. Часопис ''Глас Холмије'' превасходно има своју културно-просвјетитељску мисију у садашњости и будућности. Његови садржаји остварују како информативну, тако и научно сазнајну и васпитну функцију и снажна су брана актуелној, агресивној ревизији континуитета српско-црногорске историје и ослободилачке борбе наших предака. Часопис шири поруке - будимо свој на своме, чувајмо своје, поштујмо туђе. Кинеска пословица каже: ''Путниче ако ти се једног дана, негдје у далеком свијету, угаси свјетлост завичаја, знај никада више нећеш прогледати'' – подсјећа на ту мудрост Оташевић.

Након представљања часописа, настављено је дружење са браћом из Васојевића. Незаборавно братско дружење настављено је до касно у ноћ, већ традиционално сваке године се одржавају промоције и братски сусрети који унапређују сарадњу Удружења и завичаја. Том приликом је Горан Киковић, предсједник СО Беране и главни и одговорни  уредник ''Гласа Холмије'' уручио је икону Богородице и Светог Василија Острошког Верољубу Кастратовићу, предсједнику удружења Васојевића из Крагујевца, кojи како је истакнуто на скупу помаже рад наших завичајних удружења и сарађује како са локалном самуправом Берана и промовише његове вриједности.

 

 

Прилог припремио Верољуб Кастратовић