logo3

ТРИДЕСЕТ ГОДИНА ОКУПЉАЊА ВАСОЈЕВИЋА –ПОНОСНИ НА НЕМАЊИЋКО ПОРИЈЕКЛО !

ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ БРАТСКЕ СЛОГЕ И ОКУПЉАЊА ВАСОЈЕВИЋА У САВИНОМ СЕЛУ КОД ВРБАСА –ПОНОСНИ НА НЕМАЊИЋКО ПОРИЈЕКЛО И СЛАВНЕ ПРЕТКЕ !

Прилог припремио Горан Киковић,главни и одговорни уредник часописа''Глас Холмије'' за књижевност,историју и културу,који излази на Српском језику и ћириличном писму у Беранама.

На позив Вука Дедовића, предсједника подружнице Удружења Васојевића у Савином Селу код Врбаса писац ових редака Горан Киковић,главни и одговорни уредник ''Ѓлас Холмије''-Беране и Рајко –Беко Кнежевић, бизнисмен из Берана посјетили смо 12.новембра 2022.Савино Село код Врбаса у којој живи бројна заједница Васојевића и других племеника који овдје већ неколико деценија живе у међусобној слози и љубави.

Повод је био велики јубилеј и сјећање на дан од прије тридесет година када је у Савином Селу 21. новембра 1992. године на Светог Архангела Михаила формирана подружница Удружења Васојевића у Савином Селу код Врбаса. Они су тада како то рече у говору Вук Дедовић, предсједник Удружења Васојевића у Савином Селу,који је први у име домаћина поздравио скуп и честитао Аранђеловдан, крсну славу већине васојевићких братстава основали Удружење Васојевића у Савином Селу . Дедовић је у говору истакао да је група Васојевића и то угледних 1992. године одлучила је да се организује и оснује Удружење, које ево пуних 30 година беспрекорно и успјешно функционише. Васојевићи који су били у иницијативном одбору били су: инж.Мирко Машовић, директор П.Д." Милан Куч", Драшко Нововић учитељ, Драго Вуканић наставник, Милан Вукићевић трговац, Марко Ђукић полицијски службеник, Вук Дедовић приватник, Мишко Дубак, полицајац, Слободан Масловарић угоститељ, Васо Дујовић прнзионер и Радојко Радивојевић угоститељ. Као што смо већ рекли на Аранђеловдан 1992. године овдје у Савином Селу, са циљем да се дружимо и да не заборавимо завичај и везе између нас основали смо Удружење . А основни циљеви су били да се не заборави традиција,да знамо ко смо и шта смо и од кога смо и да помогнемо једни другима, наравно, без личних интереса, а у интересу општег добра.

О Васојевићима писао је Павле Аполонович Ровински који каже: „...Из цјелокупне прошлости Васојевића, види се да су они стално тежили ка Србији, којој су жељели да се ослободе Турака и у чему су јој помагали. Затим, када је Србија постала слободна, ранија политичка тежња појачана је економским условима. Почели су да траже и набављају у Србији храну за себе и своју стоку. Други, опет, немају ни услова за живот код кућe, сасвим су се преселили.“

Увијек се тежило из Васојевића и Црне Горе према Србији тако је било и прије 76. година када су се преци многих од садашњих становника Савиног Села населили у ову питому панонску равницу око 600 породица из Беранског и Андријевичког среза, 7000 из цијеле Црне Горе. Иако су напустили завичај никад га нијесу заборавили,јер то је био у истину сабор братске љубави, радости и памћења.

Уз присуство бројних посјетилаца из различитих крајева Србије и Црне Горе у војвођанском мјесту Савино Село код Врбаса и ове године је, у организацији Удружења Васојевића, прослављен празник Свети Архангел Михаило. Домаћини су том приликом подсјетили да већ пуне три деценије на овакав начин прослављају крсну славу Васојевића, који су се у великом броју након Другог свјетског рата доселили у Савино Село.

Потомци тих породица су у заједничкој поруци истакли да их радује што су се у Савином Селу поново срели стари знанци, рођаци и братственици и што су учвршћена и склопљена нова пријатељства и оживљене успомене и сјећања на славне претке. Поручили су да размјењивање веселиох здравица уз које се славе крсно име и нераскидиво братство Србије, Црне Горе и Републике Српске никада неће престати.

У поздравном говору предсједник Удружења Васојевића из Савиног Села Вук Дедовић је нагласио да су исељеници из Црне Горе до данашњих дана сачували своје традиционалне обичаје и да су овакви скупови најбоља потврда да се никада нијесу одрекли завичаја својих предака.

-Нашој срећи нема краја, јер данас крсну славу и празник Светог Архангела Михаила прослављамо заједно са бројним гостима и нашом браћом из Васојевића. Давне 1992. године почели смо да се на овакав начин окупљамо у Савином Селу и та дружења трају до данашњих дана, јер смо се сједињавали око заједничких вриједности које потврђују да су Васојевићи највеће српско племе -нагласио је Дедовић.

У свом обраћању замјеник предсједника Удружења Васојевића из Савиног Села адвокат Небојша Перовићје истакао да је и ово сабрање прилика да потомци врате дуг својим прецима.

-Ово је сабор љубави, радости и памћења. Овако Васојевићи поштују своје претке, водећи уједно рачуна о својој будућности и својој вјери. Ово је велики скуп не само за Савино Село и Васојевиће, него и за Србију, Црну Гору и Републику Српску- казао је Перовић.

Скуп је поздравио и почасни предсједник Удружења Васојевића академик проф. др Милија Зечевић, уз жељу да вриједни домаћини у Савином Селу и у наредном периоду приређују сличне братске свечаности.

- Васојевићи су потомци Немањића и ми се дичимо својим поријеклом. Зато скуп у Савином Селу представља израз заједничких жеља свих припадника великог Васовог племена спремних да његују традицију своје постојбине, да се међусобно испомажу и да удружени покажу своје поштовање према традиционалним вриједностима - нагласио је Зечевић.

Ријечи поздрава упутио је и предсједник Општине Беране Вуко Тодоровић, наводећи да Васојевићи у Савином Селу и другим мјестима ван Црне Горе имају велику подршку завичаја.

-Нека оваква дружења Васојевића и њихових пријатеља буду вјрчна и трајна. А знам да ће трајати док год постоји и једног Васојевића у свијету – навео је Тодоровић.

Поздраве из завичаја пренио је и предсједник општине Андријевица Жељко Ћулафић, поручујући да братске везе Васојевића не могу прекинути никаве баријере и административне границе.

-Радује ме што нас наша драга браћа Васојевићи, који у овом мјесту деценијама сложно живе заједно са бројним народима и народностима, годинама дочекују уз веселе здравице и велику трпезу љубави. Хвала Вам, драги домаћини, што нас и ове године, овдје у пространој војвођанској равници, сретате раширених руку, као своје најрођеније. Поносни смо због тога, јер то потврђује да ви чувате свијетлу историју и традицију чувеног Васовог племена – казао је Ћулафић.

Поздрав је услиједио и од секретара за привреду и туризам у Влади Војводине др Ненада Иванишевића, док је предсједница Скупштине општине Врбас Сања Жигић, између осталог, говорила о знаменитим личностима из Васојевића.

-Не постоји ниједан човек, који је са нама данас овде, на овој светковини, ниједан становник Савиног Села, ниједан становник општине Врбас, нити иједан грађанин Републике Србије и Црне Горе који неће с лакоћом рећи да су Васојевићи, понос, неугасива луча слободе и чувари сваке врсте изврсности. Историја Васојевића је скуп личности и догађаја који су обележили историју ових простора. У свим ратовима црногорским, у којима је брањена и одбрањена слобода, чојство и јунаштво, барјак Васојевића удизао се високо. Тај барјак вијори и данас на небу јуначке славе- казала је Жигић.

На скупу су говорили и градоначелник Суботице Стеван Бакић, привредник Душко Бојовић,историчар и главни и одговорни уредник часописа ''Глас Холмије'' Горан Киковић,који овом приликом уручио Велике повеље Холмије академику проф.др Милији Зечевићу и Вуку Дедовићу.

Скуп је поздравио у име цијелог Удружења Васојевића генерал у пензији др Лука Кастратовић,предсједник Удружења Васојевића док је бираним ријечим оиву несвакидашњу свечаност поздравио бираним ријечима и надахнуто и пуковник Михаило Зоговић.

У културно-умјетничком програму, ког је водила Марија Барцал, наступили су : КУД „Коло из Берана, Пјевачка група „Ђурђеви ступови“ из Берана, народни гуслар Ђоко Копривица и пјесници Дарко Јововић и Матија Мирковић.

Госте су забављали и естрадни умјетници Бранка Шћепановић, Милоје Бубања и Андријана Дабетић – Анчи.

Том приликом смо разговарали са неколико младих људи о овом скупу и они су нам рекли:

</div>
        </div>

      </div>

    </div><!-- page-wrapper -->

    <footer>
	<p>Сајт израдио <a href=Нормасофт