logo3

ТРАЖЕ КОНЗУЛАТ СРБИЈЕ У БЕРАНАМА

ТРАЖЕ КОНЗУЛАТ СРБИЈЕ У БЕРАНАМА

Српска народна одбрана Васојевића поново предочила захтев српским званичницима.

Киковић: То је битно и због привредног развоја

Отварање конзулата у Беранама оправдано из историјских разлога

НАША жеља је да Република Србија отвори конзулат у Беранама, и поново смо је предочили званичницима Србије. Добили смо њихову подршку. Међутим, треба радити доста на томе, јер пре неколико година, после разговора за министром иностраних послова Србије Ивицом Дачићем, чинило се да је ствар готова, али, поново се застало.

Ово, за "Новости", каже потпредседник СО Беране и председник Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине Горан Киковић.

- Имамо нескривену подршку Миодрага Линте, председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије, са којим сам разговарао више пута о овом питању. Недавно сам разговарао и са министром државне управе и локалне самоуправе Бранком Ружићем, кога сам упознао са ситуацијом и положајем Срба у Црној Гори и Васојевићима, аргументујући да би отварање конзулата Србије у Беранама било оправдано - каже Киковић. - Не само из историјско-културних разлога, већ и из економских мотива, посебно за северни део Црне Горе.

Према његовим речима, министар Ружић је дао пуну подршку борби Срба за своја права у Црној Гори, као и њиховим настојањима да се коначно реши питање отварања конзуларног представништва Србије у Беранама.

- То је битно питање не само у односима Србије и Црне Горе, него је важно питање и за грађане северног дела Црне Горе - истиче Киковић.

- Нису само Срби са севера Црне Горе, посебно из Васојевића, заговорници ове идеје, већ се за то залажу и многи Бошњаци муслимани који живе на овом подручју. Они имају врло јаке везе, родбинске и пословне са Србијом, тако да би отварање конзулата и њима значило много.

Публициста и председник МЗ Мурина у општини Плав Бранислав Оташевић каже да би отварање конзулата Србије у Беранама и најављено отварање конзулата Турске у Бијелом Пољу северу донели само бољитак.

ПОДРШКА ДАЧИЋА

- ЈАВНОСТ смо обавестили о томе да је подршку за отварање конзулата дао и министар Дачић. Додуше, он је тада нагласио да је финансијска ситуација у Србији сложена, али да схвата наш проблем и да ће урадити све да конзулат братске Србије буде отворен у Беранама. Знамо да је сада стање у Србији знатно боље када је буџет у питању, па верујемо да отварање конзулата у Беранама не би био превелики издатак - каже Киковић.

Пише М. СЕКУЛОВИЋ

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић