logo3

С Н О ВАСОЈЕВИЋА У СРБИЈИ, ЦРНОЈ ГОРИ И РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ШИРИ КРУГ ПРИЈАТЕЉА

 У ПРОШЛОЈ 2018. ГОДИНИ СРПСКА НАРОДНА ОДБРАНА ВАСОЈЕВИЋА И ЛИМСКЕ ДОЛИНЕ ЧИЈЕ ПРЕДСЈЕДНИК ГОРАН КИКОВИЋ УСПОСТАВИЛА ЈЕ БРАТСКЕ ОДНОСЕ И ПРИЈАТЕЉСКУ САРАДЊУ СА МНОГИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА У СРБИЈИ, ЦРНОЈ ГОРИ И РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ.

-БОЈЕВО БРАТСТВО СА СЈЕДИШТЕМ У ТРСТЕНИКУ 
- ДРУШТВО ИСТОРИЧАРА РАШКОГ ОКРУГА СА СЈЕДИШТЕМ У КРАЉЕВУ 
-УДРУЖЕЊЕ ПИСАЦА ПОЕТА ИЗ БЕОГРАД
-СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЈЕТ ЦРНЕ ГОРЕ ИЗ ПОДГОРИЦЕ
-УДРУЖЕЊЕ РАТНИХ ДОБРОВОЉАЦА 1912-1918. ПОТОМАКА И ПОШТОВАЛАЦА ИЗ ТРЕБИЊА

Пет ипо година успјешног рада коалиције НВО СНО Васојевића и Лимске долине крунисано је ове године са успостављањем побратимских и пријатељских односа са пет организација у Србији, Црној Гори и Републици Српској.Прво побратимство и пријатељство у прошлој години успостављено је на Светог саву у Беранама са Коалицијом ''Бојево Братство'' са сједиштем у Трстенику у Србији. На челу коалиције ''Бојево Братство'' је Славољуб Љубисављевић. Друго побратимство у 2018. години успостављено је са друштвом историчара Рашког округа са сједиштем у Краљеву у току посјете Краљеву 15.марта 2018. на челу удружења је доктор историје Драгољуб Даниловић. У Београду је 17. марта 2018. потписан споразум -повеља са Удружењем писаца ''Поета'', на челу са познатим књижевником и пјесником Веселином Џелетовићем. Потом је 27. септембра 2018. у Подгорици потписана повеља о пријатељству и братској сарадњи са Српским националним савјетом Црне Горе чији је предсједник др Момчило Вуксановић. 
У Требињу је 12. новембра 2018. потписана повеља о пријатељској и братској сарадњи Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине и Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Требиње. У име поменутих организација предсједници Горан Киковић и Вујадин Вуковић, потписали су повељу о пријатељству и братској сарадњи и истакли да ће у наредном периоду афирмисати рад поменутих удружења кроз заједничке пројекте које ће реализовати у наредном периоду.

“Ваља подсјетити да је СНО Васојевића и Лимске долине основан на пригодној свечаности одржаној на Преображење Господње, 19. августа 2013. године, у згради Општине Беране и да је тај савез у протеклом периоду оправдао своје постојање и својим радом завриједио поштовање шире јавности, јер је организовао велики број манифестација.
Чланице Српске народне одбране су радиле све да очувају српско национално биће и српски идентитет на простору Васојевића и Лимске долине, тиме што су кроз организовање научних скупова, трибина, академија, промоција књига, издавање часописа “Глас Холмије“, организовање књижевних и гусларских вечери , као и других демократских видова борбе, радили на остваривању циљевева и задатака које су пост

авили прије пет ипо година“. 
Свима је јасно да се врши невиђени притисак на Српску православну цркву. Прогоне се свештеници, српски писци, српски језик и ћирилица о чему најбоље свједочи образовни програм. Фалсификује се историја, појављују се нова слова и књиге писане измишљеним језиком. На све то углавном ћуте наши интелектуалци, ћуте и родитељи, али и универзитетски професори и академици. Да би се ствари промијениле потребан су већи отпор и већа одрицања.

Ми смо прије пет година формирањем СНО Васојевића и Лимске долине схватили да имамо велику и људску и моралну обавезу да се квалитетом и упорношћу супротставимо оним снагама које желе да нас уклоне са културне позорнице. Зато смо до сада, ношени унутрашњом стваралачком снагом, поред издавачке дјелатности као што је “Глас Холмије“и и штампањем великог броја књига и то што смо организовали велики број књижевних и гусларских вечери, ликовних изложби, као и других сад већ традиционалних манифестацијa, као што су: “Савинданске свечаности“, “Видовданске свечаности“, “Дани сјећања на српске јунаке и добровољце“ и многе друге које обиљежавају славну прошлост наших предака и афирмишу Српску културну баштину на простору Васојевића.

СНО тако ради афирмишући српску историју и културу кроз дјелатности нашег Савеза Удружење која помажу и млађим ствараоцима да објаве своја дјела, обезбјеђује стручне рецензенте, лекторе, коректоре и издаваче. Сарађујемо са другим удружењима и невладиним организацијама које баштине српски језик и културу српског народа како у Црној Гори, тако и у Србији и Републици Српској.. Све то чинимо практично сопственим средствима и уз помоћ наших пријатеља и добротвора, свјесни тежине задатка којег смо себи поставили. Тако, у нимало лаким околностима, опстаје коалиција СНО Васојевића и Лимске долине вјерујући да долазе бољи дани за оне који се нијесу продали у овим смутним временима и за које ријеч предтавља највишу могућу светињу“.

СНО ВАСОЈЕВИЋА сачињавају већ пет година Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању Андријевица, Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца Беране и Српско историјско-културног друштва “Никола Васојевић“ Беране.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић