logo3

СЈУТРА 6.ЈУНА 2018 МЕЂУНАРОДНИ ДАН  ПУШКИНА

СЈУТРА 6.ЈУНА 2018 МЕЂУНАРОДНИ ДАН  ПУШКИНА

 

Међународни дан Пушкина – 219 годишњица рођења

Српска Народна Одбрана  Васојевића и Лимске долине сјутра ће на Мурини обиљежити 6.јун, односно Међународни дан Пушкина, једног од највећих руских и свјетских пјесника, а поводом 219 годишљице рођења пјесника чији су стихови заувијек окренути будућности.

 Александр Сергејевич Пушкин(6.јун 1799- 10.фебруар 1834), је пјесник чији је глас био „зов човјекове судбине“ светиња је не само за руски већ и за друге словенске народе, али и поштоваоце широм свијета и данас се с великим почастима прославља у Русији и у цијелом свијету.  Горан Киковић и Бранислав Оташевић добитници су за 2018. годину Пушкинове златне медаље Савеза писаца Русије која им је додијељена на Светосавским свечаностима у Беранама.

 

 

Највеће одличје од Савеза писаца Русије односно највише признање – Златна медаља Пушкина овом приликом  уручена Горану Киковићу, историчару, предсједнику СНО Васојевића и Лимске долине, предсједнику СО Беране и главном и одговорнм уреднику часописа „Глас Холмије“ за књигу „Српски народ у Црној Гори кроз вјекове“.

Награда је такође  уручена  Браниславу Оташевићу, књижевнику, предсједнику Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању за Црну Гору, секретару СНО Васојевића и Лимске долине, предсједнику издавачког савјета часописа „Глас Холмије“ за књигу „Милован Ђилас – скица за портрете“. Признање које носи име славног руског пјесника Александра Сергејевича Пушкина Киковићу и Оташевићу уручио је  25. јануара 2018. на Светосавским свечаностима у Беранама, предсједник Свесрпског Савеза Ветерана „Бојево Братство“ и опуномоћеник Савеза писаца Русије Славољуб Љубисављевић.

Том приликом  награђени су истакнути писци, пјесници, новинари, књижевници, гуслари и руководиоци СНО Васојевића и Лимске долине.

У образложењу у којем се додјељују ова признања, истиче се озбиљан и предан рад истакнутих појединаца који годинама афирмишу поред српске и руску културну баштину на простору Васојевића, међу њима се посебно својим стваралаштвом истичу Киковић и Оташевић.

Савез писаца Русије одликовао је прошле године Његово високопреовештенство митрополита црногорско-приморског Амфилохија највишим признањем – Златном медаљом Пушкина. Медаља је митрополиту Амфилохију додијељена за књигу „Љетопис новог косовског распећа“.