logo3

СТOЧАРИ  ДЕСЕТАК СЕЛА  БЕРАНСКЕ ОПШТИНЕ ТРАЖЕ ДА СЕ ИЗВРШИ ПОПРАВКА САОБРАЋАЈНИЦА КОЈЕ ВОДЕ ДО КАТУНА НА  ПЛАНИНИ ЦМИЉЕВИЦИ

СТOЧАРИ  ДЕСЕТАК СЕЛА  БЕРАНСКЕ ОПШТИНЕ ТРАЖЕ ДА СЕ ИЗВРШИ ПОПРАВКА САОБРАЋАЈНИЦА КОЈЕ ВОДЕ ДО КАТУНА НА  ПЛАНИНИ ЦМИЉЕВИЦИ

Loši putevi prepreka za razvoj stočarstva

Лоши путеви су препрека за развој сточарства пише дневни лист Дан. Захтијевамо од локалне управе и надлежног министарства да изнађу могућност и бар донекле ријеше овај проблем, чиме би обилато помогли бројним породицама које скоро пола године бораве на катунима – наглашава Радојко Лутовац из села ЗагорјеБројни су подаци који указују да на сјеверу Црне Горе још увијек нијесу створене потребне погодности за развој сточарства. У то, и ове године, увјеравају сточари из десетак беранских села који током љета бораве на катунима који припадају масиву планине Цмиљевица. Они наглашавају да се путеви који воде до њихових љетњих колиба налазе у катастрофалном стању и да то представља ограничавајући фактор за успјешно бављење сточарством. Сточари наводе да су путеви оштећени услед обилних падавина, али да су их и концесионари који експлоатишу шуму са овог подручја у доброј мјеру уништавали.
– Годинама указујемо да су путеви који од Локава и из других праваца воде до катуна на обронцима Цмиљевице и Џаковице толико лоши да је то тешко ријечима описати. На тим путевима имамо огромне вододерине и ударне рупе, док је асфалт, који је на почетној дионици постављен још прије тридесетак година, потпуно пропао. Надлежни још увијек нијесу предузелли никакве конкретне мјере да ове путеве доведу у неко пристојно стање, због чега једва долазимо до наших љетњих колиба. Све се то дешава иако међу нама има доста младих људи који настоје да држећи стоку живе од свога рада. Зато поново захтијевамо од локалне управе и надлежног министарства да изнађу могућност и бар донекле ријеше овај проблем, чиме би обилато помогли бројним породицама које скоро пола године бораве на катунима – наглашава Радојко Лутовац из села Загорје.
Сточар из села Даписиће Слобо Ћорац, који са двадесетак оваца, неколико крава и паром волова, од маја до новебра проводи вријеме на катуну Бијељеж наглашава да му ударне рупе на прилазним планинским путевима онемогућавају да до своје колибе дође моторним возилом. Он каже да би у циљу превазилажења постојећег стања Министарство пољопривреде и локална управа требало да издвоје средства за санацију поменутих саобраћајнице.
– Некад је само у нашем катуну Бијељеж било преко 20 колиба. Данас их има свега неколико, јер држава и друштво у цјелини не поклањају довољно пажње људима који се баве сточарством. Тако и они најупорнији из године у годину губе вољу, што значи да ће, ако се настави оваквим темпом, ове планине убрзо постати пусте. Највећи проблем представљају лоши путеви, јер ако до неког мјеста у 21 вијеку не може нормално да се дође моторним возилом онда ту нема живота – наглашава Ћорац.
Мјештани подсјећају да на овим подручјем циркулише велики број туриста, као и људи који током љета у дијелу Цмиљевице скупљају шумске плодове.
– Ови предивни пређели одишу природним благодетима. Они су створени за уживање. Зато их током године посјети и велики број туриста. Ту долазе и људи који беру боровнице, печурке и остале шумске плодове јер се ради о доста уносном послу. Све то указује да се овом подручју мора посвећивати већа пажња и да су добри путеви основ свеукупног напретка. Кад би се ово питања ријешило на одговарајући начин сигурно би се утростручио број оних који би током љета боравили на обронцима Цмиљевице и сусједних планина – поручују мјештани.
Д.Ј.

Проблем и водоснабдијевање

Мјештани истичу да је, уз поправку путева, неопходно ријешити и питања уредног водоснадбијевања на катунима.
– Било је најављено да ће неколико катуна на планини Цмиљевица ове године добити воду, јер су још прије десетак година започети радову укопавања водоводних цијеви са водоизворишта Одсјечена раван. Међутим, ти радови још увијек нијесу завршени. Надлежне институције би требало да интензивирају те послове на начин што би се, након каптирања, вода пластичним цијевима довела до катуна. То би представљало велику олакшицу за овдашње сточаре који муку муче како да током сушног периода обезбиједе воду за пиће и напајање стоке – истичу мјештани.