logo3

СТАНОВНИЦИ ШЕКЛУАРА НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ ДА СЕ ПОМЈЕРЕ ДАВНО УТВРЂЕНЕ МЕЂЕ СА РУГОВОМ И КОСОВОМ

СТАНОВНИЦИ ШЕКЛУАРА НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ ДА СЕ ПОМЈЕРЕ ДАВНО УТВРЂЕНЕ МЕЂЕ СА РУГОВОМ И КОСОВОМ

Додатну зебњу унио је ових дана косовски премијер Курти који је ставио до знања да ће ипак бити ревизија граница. Од представника Владе тражимо да се под хитно огласе и кажу шта ће бити са границама које дијеле и територију Шекулара са територијом Косова, истиче Ацо Лабудовић

Мјештани Шекулара позвали су поново јуче 24.јуна 2022.године представнике државне власти да им саопште како је планирано да се успостави најновија граница између Косова и Црне Горе. Њихова реакција услиједила је након што је премијер Косова Албин Курти ових дана изјавио да је формирана комисија за ревизију граничне линије са Црном Гором, те да је од укупно 79 километара границе спорно око 900 хектара. Мјештани су поновили да због игнорисања њихових захтјева од стране Владе Црне Горе још увијек ништа не знају шта то садржи споразум о демаркацији границе која дијели територије Шекулара са територијом Косова.

– Још прије неколико година начули смо да споразум о разграничењу Црне Горе и Косова предвиђа да се граница помјера дубоко на нашу територију, што је, како је и познато, изазвало бурне реакције локалног становништва. Међутим, ми још увијек, и поред упорног инсистирања, нијесмо званично сазнали да ли ће се давно установљене границе помјерати, иако се чуло од црногорских званичника да демаркацију границе Црна Гора сматра окончаном, а не отвореним питањем. Додатну зебњу унио је ових дана и косовски премијер Курти који је ставио до знања да ће ипак бити ревизија граница. Зато од представника актуелне Владе тражимо да се под хитно огласе и кажу шта ће бити са границама које, између осталог, дијеле и територију Шекулара са територијом Косова, јер тензије код наших људи све више расту – каже мјештанин Шекулара Ацо Лабудовић.

Народ нико ништа није питао

Мјештани Шекулара наводе да је крајње неприхватљиво што приликом разговора о демаркацији граница нико није контактирао њих, чија се имања налазе у пограничном појасу.

– Становницима Шекулара најбоље знају гдје су то давно утврђене границе. Зато је било логично да се прије било какве иницијативе поведе разговор са нама јер ми имамо своје посједе у дијелу пограничног појаса. Међутим, нас нико ништа није питао као и да не постојимо. Послије свега добија се утисак да неко хоће иза леђа народа да одради посао, онако како то одговара одређеним центрима моћи. Зато позивамо надлежне да мјештане укључе у ову причу, јер без њих се овај поступак не може окончати на ваљан начин – подвлачи Ацо Лабудовић.

Мјештани истичу да прецизан одговор црногорских званичника у вези овог питања не трпи одлагање, те да ће се свим расположивим средствима супроставити било каквом прекрајању граница на штету становника Шекулара.

– Плашимо се да се да се намјерно избјегавају одговор на питање разграничења и да је можда нека тајна трговина у питању. Питамо се откуд Куртију право да наговјештава присвајање наших територија? Питамо га ко је тај ко може да помјера међаше које су наши преци давно поставили. Јасно поручујемо и Куртију и његовим истомишљеницима, да ни по цијену живота нећемо дозволити да било ко дира међе које су давно успостављене не са Косовом, него са нама братском државом Србијом – поручује Благоје Шарић и додаје да би се Шекуларци обрукали према прецима када би некоме уступили и педаљ своје земље.

– На протестном скупу одржаном прије три године усвојили смо декларацију у којој се наводи да не дамо наше и да ћемо свим средствима бранити својину онако како су то радили наши преци – истиче Боривоје Делетић.