logo3

СТАНОВНИЦИ СЕЛА СКАКАВЦА КОД БЕРАНА  ЗАХТИЈЕВАЈУ  ОД НАДЛЕЖНИ Х У ДРЖАВИ ЦРНОЈ ГОРИ ДА ПРЕДУЗМУ МЈЕРЕ ЗА ПУНУ ВАЛОРИЗАЦИЈУ ВОДОПАДА ИЗНАД ЊИХОВОГ СЕЛА

СТАНОВНИЦИ СЕЛА СКАКАВЦА КОД БЕРАНА  ЗАХТИЈЕВАЈУ  ОД НАДЛЕЖНИ Х У ДРЖАВИ ЦРНОЈ ГОРИ ДА ПРЕДУЗМУ МЈЕРЕ ЗА ПУНУ ВАЛОРИЗАЦИЈУ ВОДОПАДА ИЗНАД ЊИХОВОГ СЕЛА

Prirodni dragulj približiti svijetu

 

Природни драгуљ приближити свијету

Једна од пећина изнад водопада

Природни драгуљ приближити свијету„Скакавац“ посјећују људи из инострантва, а међу њима има и Арапа. Није нам познато као су чули за природну раскош водопада „Скакавац“, али смо се увјерили да су одушевљни оним што виде. Неки од њих у причали да вјерују да је вода изнад нашег села љековита и просто не могу да вјерују да је мајка природа могла нешто овако да изваја, истичу мјештани Становници Скакаваца, мјеста удаљеног од Берана на око осам километара, затражили су од локалне управе и државних институција да предузму одговарајуће мјере у циљу пуне валоризације водопада који се налази изнад њиховог села. Истакли су да водопад „Скакавац”, заједно са неколико пећина, представља природни драгуљ и прву туристичку атракцију. Како су навели, досад ништа није урађено да се овај локалитет, који одише фасцинантном љепотом, приближи поклоницима туризма. Казали су да њихово село може да постане најпривлачнија дестинација у читавом крају ако би надлежне институције, уз уређење прилазних путева и стаза, приближиле свијету свеукупне вриједности овог јединственог и нетакнутог природног комплекса.
– Водопад „Скакавац” који се налази изнад села, са његове источне стране, представља праву туристичку атракцију. Ради се о фасцинантном водопаду који настаје од бистре воде која допире из оближњих пећина и која се даље низ сигу и стијене слијева према селу и улива се у Лим. Све је то вајано божијом руком тако да свако ко се примакне овом мјесту остаје без даха. Међутим, надлежне институције досад ништа нијесу урадиле да овај природни драгуљ приближе јавности, а самим тим и поклоницима туризма. Једино су поједини стручњаци, више неформално, долазили до овог мјеста констатујући да је у питању занимљив простор за нека детаљнија проучавања. Занимљиво је да нигђее не постоји табла која би путнике намјернике и туристе упућивала на обилазак слапа Скакавац, на само километар од главног магистралног пута. Зато је крајње вријеме да се надлежне институције заинтересују за ово мјесто које може да се претвори у најпосјећеније излетиште у нашој општини, од чега би све заједно имали користи – истиче мјештанин Зорко Тмушић.
Село Скакавац броји тридесетак домаћинстава. Ту живе братства Тмушић, Тијанић, Шћекић, Боричић, Војиновић и Раичевић. Сви они истичу да је крајње неприхватљиво што ништа није предузето да ово мјесто, уз координацију са мјештанима, добије на значају.
– Свједоци смо да „Скакавац“ посјећују људи из инострантва, а међу њима има и Арапа. Није нам познато као су чули за природну раскош водопада“Скакавац“, али смо се увјерили да су одушевљни оним што виде. Неки од њих у причали да вјерују да је вода изнад нашег села љековита. Они просто не могу да вјерују да је мајка природа могла нешто овако да изваја. Са одушевљењем пробају наше домаће специјалитете, воће и поврће. Одушевљава их љубазност мјештана. Али ми смо разочарани што има доста људи из Црне Горе и са подручја наше општине који уопште нијесу чули за чудо природе изнад нашег села. Свакако да су за то криви они који су задужени за развој туризма на сјеверу Црне Горе. Они нијесу свјесни да би, увезивањем свих вриједности, од домаће хране до других погодности са којима располажемо, од Скакавца могао да се направи рај на земљи – наводи Тмушић.
Мјештани истичу да посебну атракцију представља комплекс пећина које се издижу изнад водопада.
– Веома су занимљиве и три пећине изнад водопада. Оне су познате као Овчја, Говеђа и Козја. Из Овчје пећине извире питка вода. Говеђа пећина је велика и има улаз и излаз, у њој су за вријеме ратних година спас проналазили, не само житељи Скакавца, него и многих околних села, док је Козја мања, али, такође, занимљива. Пећине обилују пећинским ходницима и украсдима, што посвједочава да су исувише привлачне. Занимљиво је да је испод водопада својевремено било доста воденица. Све су се оне преселиле у прошлост, али постоји наговјештаја да ће неке од њих бити обновљене. Важно је рећи да је вода водопада заиста чаробна, јер се изнад ње налази шума тако да сунчева свјетлост у додиру са водом употпуњава ову бајковиту причу. Све то ствара обавезу више да се овом простору поклони више пажње – истичу мјештани.

Скакавац село без асфалта

Село Скакавац припада мјесној заједници Доње Заостро. Простире се изнад магистралног пута Беране – Бијело Поље одмах након изласка из Тифранске клисуре. Од првих до посљедњих кућа насеља води макадамска стаза, дужине око километар и по. Мјештани истичу да је њихово село једно од ријетких које нема ни метра асфалта.
– Наше село је јако плодно и богом је дано за бављење пољопривредом и сточарством. У селу живе људи који обезбјеђују егзистенцију радом на својим имањима. Међутим, ми у 21 вијеку, надомак града, још увијек немамо асфалт, иако се на сва звона прича да се посебна пажња посвећује развоју села и пољопривреде. Зато је крајње вријеме да се приступи асфалтурању путева јер то је један од услова да се и водопад „Скакавац” укњижи у туристичке мапе као локалитет од изузетне важности – поручују мјештани.

Извор Д. Јововић,Дан