logo3

СРПСКО ИСТОРИЈСКО КУЛТУРНО ДРУШТВО ''НИКОЛА ВАСОЈЕВИЋ'' БЕРАНЕ ЧЕСТИТАЛО ПРАВОСЛАВНИ БОЖИЋ И СРПСКУ НОВУ ГОДИНУ 2018.

СРПСКО ИСТОРИЈСКО КУЛТУРНО ДРУШТВО ''НИКОЛА ВАСОЈЕВИЋ'' БЕРАНЕ

ЧЕСТИТАЛО ПРАВОСЛАВНИ БОЖИЋ И СРПСКУ НОВУ ГОДИНУ 2018.

Честитамо свим грађанима православне вјероисповијести срећан Божић и Српску нову годину 2018. Са надом у боље дане. Година која је за нама морамо се сложити  да је била тешка по српску културу у Црној Гори и да су дошли тешки дани, не само за истинску културу и културна дешавања у Црној Гори, него и за све дјелатности које се тичу живота свих наших грађана а поготову Срба. Добро је само једној уској групи људи, приврженој актуелном режиму, која је за себе приграбила све што се могло приграбити. Ти привилеговани појединци су унизили све наше вриједности, а нарочито оне духовне, настојећи да у први план истуре неке нове творевине модерног доба које немају никаквих додирних тачака са оним што се зове умјеност и култура. Они су нам сервирали општу беспарицу, с тим што се средства из буџета намијењених за културу опредјељују партијским истомишљеницима, при чему се не води рачуна о квалитету а Срби у  Црној Гори постали су грађани другог реда. Тако је дошло до гашења бројних часописа, ревијâ, периодичних листова, док су књижевни сусрети изгубили ону жељену драж, јер се на телевизији и државним медијима годинама врте једна те иста имена да би се задовољила форма. У таквом амбијенту, гдје лаж постаје истина, нема пуно простора за оне истинске писце или умјетнике, који, ношени патриотизмом и урођеним моралним нормама, могу да донесу квалитет. Но, захваљујући надљудској борби једна група наших стваралаца - и поред бројних потешкоћа и оскудица - успијева да се издигне изнад општег сивила и да изњедре запажена дјела''. 


''Наша култура је изложена класичном терору партије на власти и државне идеологије. Данас у Црној Гори нема грађанске слободе, јер се јавно изговорена ријеч оштро кажњава од стране оних који владају и сију страх на овим просторима. Такво насиље је превазишло све људске обзире и све норме карактеристичне за слободни и демократски свијет. Врши се невиђени притисак на Српску православну цркву. Прогоне се свештеници, српски писци, српски језик и ћирилица о чему најбоље свједочи понуђени образовни програм. Фалсификује се историја, појављују се нова слова и књиге писане измишљеним језиком. На све то углавном ћуте наши интелектуалци, ћуте и родитељи, али и универзитетски професори и академици. Да би се ствари промијениле потре-бан су већи отпор и већа одрицања. Отпор својствен нашим прецима који су увијек знали да се супротставе свим облицима тираније. То морамо схватити, јер више нема времена за чекање, уколико желимо да сачувамо културу, али и наш понос и наше достојанство''. Истиче се у новогодишњој честитки Српског историјско-културног друштва ''Никола Васојевић'' из Берана.

Зато смо ми  из  Српског историјско-културног друштва ''Никола Васојевић'' из Берана, до сада, ношени унутрашњом стваралачком снагом, поред издавачке дјелатности као што је ''Глас Холмије''и и штампањем великог броја књига и то што смо организовали велики број књижевних и гусларских вечери, ликовних изложби, афирмишући тако српску историју и културу кроз дјелатности нашег Савеза Удружење СНО  чије наше друштво члан и сарађује са другим удружењима и невладиним организацијама које баштине српски језик и културу српског народа. Све то чинимо практично сопственим средствима и уз помоћ наших пријатеља и добротвора, свјесни тежине задатка којег смо себи поставили. Тако, у нимало лаким околностима, опстаје коалиција СНО Васојевића и Лимске долине вјерујући да долазе бољи дани за оне који се нијесу продали у овим смутним временима и за које ријеч предтавља највишу могућу светињу''.-истако је  предсједник Живко Бјелановић.