logo3

СРПСКИ КЛУБ ИЗ БЕРАНА САСТАО СЕ СА ДАЧИЋЕМ У ПОДГОРИЦИ

У Подгорици је 16. јануара 2018. одржан састанак чланова Српског клуба из Берана  са министром иностраних послова Републике Србије Ивицом Дачић.Том приликом како је саопштено из клуба,  ''Исказали смо му захвалност на донацији државе Србије у вриједности од 500.000 евра, за изградњу храма Св. Симеона Мироточивог у нашем граду и заједнички покренули иницијативу за отварање конзулата Републике Србије у Беранама.

Треба подсјетити да је иницијатива ове врсте покренута и од стране СО Беране и скупштинског одбора за међуопштинску и међународну сарадњу и да је предсједник СО Беране Горан Киковић разговарао са предсједником одбора скупштине Србије за сарадњу са дијаспором и србима у региону Иваном Костићем у Беранама. Потом је разговарао и са њиме у Скупштини Србије и са његовим замјеником Миодрагом Линтом и са генералним секретаром МИП Србије Вељком Одаловићем. 

Треба подсјетити да се идеја јавила приликом посјете предсједника Србије Беранама. „Предочили смо предсједнику Николићу да би отварање конзулата Републике Србије у Беранама било вишеструко оправдано. Он се сложио са таквом констатацијом, истичући да ће се искрено заложити да се назначена идеја преточи у дјело, тим прије кад се зна да велики број људи са простора Васојевића живи у Србији“, истакао је Киковић, а преноси „Дан“. 

Међутим све те иницијативе нијесу реализоване због материјалне ситуације у којој се налазе дипломатска представништва Србије у иностранству одговорио је тада министар Дачић предсједнику одбора Ивану Костићу.

                                                                                  Припремила редакција ''Глас Холмије''