logo3

СРПСКА НАРОДНА ОДБРАНА ВАСОЈЕВИЋА И УДРУЖЕЊЕ ПИСАЦА ПОЕТА ИЗ БЕОГРАДА УСПОСТАВИЛИ САРАДЊУ

УСПОСТАВЉЕНА САРАДЊА ИЗМЕЂУ СРПСКЕ НАРОДНЕ ОДБРАНЕ ВАСОЈЕВИЋА И ЛИМСКЕ ДОЛИНЕ  СА СЈЕДИШТЕМ У БЕРАНАМА И  УДРУЖЕЊА ПИСАЦА ''ПОЕТА'' ИЗ БЕОГРАДА

 

     Дана 21. септембра 2017. у Београду у просторијама Удружења писаца ''Поета'' разговарано је о сарадњи овог удружења са Српском народном одбраном Васојевића и Лимске долине коју сачињавају већ четири године Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању Андријевица, Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца Беране и Српско историјско-културног друштва ''Никола Васојевић'' Беране.

Том приликом госте из Васојевића у саставу делегације били су Горан Киковић, предсједник СНО Васојевића и Лимске долине, Бранислав Оташевић, секретар СНО Васојевића и Лимске долине Давид Лалић, потпредсједник СНО Васојевића и Лимске долине су примили Веселин Џелетовић, предсједник Удружења писаца ''Поета'' и члан др Миленко Чуровић, а састанку је присуствовао Милутин Шошкић, познати културни и јавни радник испред општине Чукарица са којом је Беране побратим већ тридесет година он је  и повезао ова два удружења и предложио њихову сарадњу.

Гости из Васојевића су том приликом упознали домаћине са радом Овог савеза и све што је   СНО Васојевића и Лимске долине  основан  на пригодној свечаности одржаној на Преображење Господње, 19. августа 2013. године, у протеклом периоду урадио и  оправдао своје постојање и својим радом завриједио уважавање од свих српских организација и удружења, јер је организовао велики број манифестација.  Чланице Српске народне одбране су радиле све да  очувају српско национално биће и српски идентитет на простору Васојевића и лимске долине, тиме што су кроз организовање научних скупова, трибина, академија, промоција књига, издавање часописа ''Глас Холмије'', организовање књижевних и гусларских вечери , као и других демократских видова борбе, радили на остваривању  циљевева  и задатака које су поставили прије четири године истакли су Киковић, Оташевић и Лалић.


- ''Ми смо формирањем СНО Васојевића и Лимске долине прије четири године схватили да имамо велику и људску и моралну обавезу да се квалитетом и упорношћу супротставимо оним снагама које желе да нас уклоне са културне позорнице. Зато смо до сада, ношени унутрашњом стваралачком снагом, поред издавачке дјелатности као што је ''Глас Холмије''и и штампањем великог броја књига и то што смо организовали велики број књижевних и гусларских вечери, ликовних изложби, афирмишући тако српску историју и културу кроз дјелатности нашег Савеза Удружење која помажу млађим ствараоцима да објаве своја дјела, обезбјеђује стручне рецензенте, лекторе, коректоре и издаваче. Сарађује са другим удружењима и невладиним организацијама које баштине српски језик и културу српског народа. Све то чинимо практично сопственим средствима и уз помоћ наших пријатеља и добротвора, свјесни тежине задатка којег смо себи поставили. Тако, у нимало лаким околностима, опстаје коалиција СНО Васојевића и Лимске долине вјерујући да долазе бољи дани за оне који се нијесу продали у овим смутним временима и за које ријеч предтавља највишу могућу светињу''.-истако је предсједник овог савеза професор историје и предсједник СО Беране  Горан Киковић.

              

Представник  удружења писаца  ''Поета''  Веселин Џелетовић, пјесник и писац књиге ''Српско срце Јоханово'' је  обавијестио госте да они теже сарадњи са сродним удружењима у земљи и иностранству, да организују промоције објављених дјела  писаца у циљу афирмације истих у земљи и иностранству, затим организују  и припремају  књижевне  сусрете, поетске вечери као и друге манифестација и приредбе. И да раде на објављивању књижевних дјела, публикација, ауторских и научних радова аутора из земље и расејања и тиме афирмишу српску културну баштину на српском етничком и културном простору, којег они сматрају јединственим и недјељивим.

Том приликомс су пјесници  Давид Лалић, Веселин Џелетовић и др Миленко Чуровић поздравили присутне са својим стиховима.А потом је договорена  културна сарадња и организовање промоција књига ствараоца из оба удружења.