logo3

СРПСКА НАРОДНА ОДБРАНА ВАСОЈЕВИЋА И ЛИМСКЕ ДОЛИНЕ ПОНОСНА НА СВОЈ РАД И УЛОГУ НА ЈАЧАЊУ СРПСКОГ ИДЕНТИТЕТА НА ПРОСТОРУ ВАСОЈЕВИЋА

СРПСКА НАРОДНА ОДБРАНА ВАСОЈЕВИЋА И ЛИМСКЕ ДОЛИНЕ ПОНОСНА НА СВОЈ РАД И УЛОГУ НА ЈАЧАЊУ СРПСКОГ ИДЕНТИТЕТА НА ПРОСТОРУ ВАСОЈЕВИЋА

Предсједника СНО Васојевића и Лимске долине Горан Киковић осврнуо се данас 7.априла 2018. поводом тешког стања у којем се налази српски народ Црне Горе и је истако следеће ставове :

''Дошли су тешки дани за културне дјелатности у Црној Гори,и не само за истинску културу и културна дешавања у Црној Гори, него и за све дјелатности које се тичу културно просвјетног живота истинских културних посланика и дјелатника односно живота свих наших грађана.

Сви знамо и истичемо да је добро само једној уској групи људи, приврженој актуелном режиму, која је за себе приграбила све што се могло приграбити. 
Ти привилеговани појединци су унизили све наше вриједности, а нарочито оне духовне, настојећи да у први план истуре неке нове творевине модерног доба које немају никаквих додирних тачака са оним што се зове умјеност и култура.
Најбољи примјер таквог стања је изјава актуелног предсједник жирија за додјелу Тринаестојулске награде Рајка Тодоровића Тодора који је поручио да убудуће ту награду више неће моћи да добије „онај који је против Црне Горе“. Значи ли то да ће највеће државно признање намијењено истакнутим појединцима из области умјетности и науке од сада званично моћи да добију само режимски подобни ствараоци?
И до сада су ову награду у огромној већини добијали режимски ''умјетници'', који су форсирали модерног човјека и ''нову Црну Гору''.

Они су нам и до сада сервирали општу беспарицу, с тим што се средства из буџета намијењених за културу опредјељују партијским истомишљеницима и то се ради годинама , при чему се не води рачуна о квалитету. Напротив новац се дијели ''новоцрногорцима'', па није ни чудо што ће се и награде дијелити по истом принципу.
Средства која годинама издвајају сви грађани па и Срби, јер су и Срби ваљда грађани, добијају само НВО блиске режиму а Српске НВО не добијају средства јер су како изјави Тодоровић против Црне Горе.

Таквом политиком власти је дошло до гашења бројних часописа, ревијâ, периодичних листова, док су књижевни сусрети изгубили ону жељену драж, јер се на телевизији и државним медијима годинама врте једна те иста имена да би се задовољила форма. У таквом амбијенту, гдје лаж постаје истина, нема пуно простора за оне истинске писце или умјетнике, који, ношени патриотизмом и урођеним моралним нормама, могу да донесу квалитет. Но, захваљујући надљудској борби једна група наших стваралаца - и поред бројних потешкоћа и оскудица - успијева да се издигне изнад општег сивила и да изњедре запажена дјела'' у томе и таквом амбијенту дјелује СНО Васојевића и Лимске долине и њене чланице. 
''Ми смо формирањем СНО Васојевића и Лимске долине прије пет година схватили да имамо велику и људску и моралну обавезу да се квалитетом и упорношћу супротставимо оним снагама које желе да нас уклоне са културне позорнице. Зато смо до сада, ношени унутрашњом стваралачком снагом, поред издавачке дјелатности као што је ''Глас Холмије''који је изњедрио 35 бројева и штампањем великог броја књига и то што смо организовали велики број књижевних и гусларских вечери, ликовних изложби, традиционалне манифестације као што су: ''Савинданске свечаности'', ''Видовданске свечаности'', ''Дани сјећања на српске јунаке и добровољце'' и многе друге које обиљежавају славну прошлост наших предака и афирмишу Српску културну баштину на простору Васојевића. 
На овај начин смо афирмишући праве вриједности уздигли српску историју и културу кроз дјелатности нашег Савеза.
Наша удружења помажу млађим ствараоцима да објаве своја дјела, обезбјеђује стручне рецензенте, лекторе, коректоре и издаваче. Сарађујемо са другим удружењима и невладиним организацијама које баштине српски језик и културу српског народа са многима смо се побратимили и повезали ове године. На Савинданским свечаностима у одржаним у Беранама јануара 2018. побратимили смо се и успоставили сарадњу са Савезом ветерана ''Бојево Братство'' чије је сједиште у Трстенику. Имамо изваредну сарадњу са Удружењем Друштвом Црногорско-Руског пријатељства'' из Подгорице, који су боравили код нас на Савинданским свечаностима.У марту 2018. у Краљеву смо успоставили побратимство и сарадњу са Друштвом историчара Рашког округа, у Београду такође у марту 2018. смо успоставили пријатељство и сарадњу са Удружењем писаца ''Поета''.Они су већ крајем априла 2018. били наши гости у Беранама и Мурини и имали промоцију књиге ''Српско срце Јоханово'' аутора Веселина Џелетовића.

Све то чинимо практично сопственим средствима и уз помоћ наших пријатеља и добротвора, свјесни тежине задатка којег смо себи поставили. Тако, у нимало лаким околностима, опстаје коалиција СНО Васојевића и Лимске долине вјерујући да долазе бољи дани за оне који се нијесу продали у овим смутним временима и за које ријеч представља највишу могућу светињу''.

И ако данас у Црној Гори нема грађанске слободе, јер се јавно изговорена ријеч оштро кажњава од стране оних који владају и сију страх на овим просторима ми настављамо да се јавно бунимо против свих девијација и аномалија које се дешавају у нашем друштв . 
У Црној Гори је на дјелу класична диктатура у свим порама друштвеног живота. Такво насиље је превазишло све људске обзире и све норме карактеристичне за слободни и демократски свијет. Врши се невиђени притисак на Српску православну цркву. Прогоне се свештеници, српски писци, српски језик и ћирилица . Фалсификује се историја, појављују се нова слова и књиге писане измишљеним језиком. На све то углавном ћуте наши интелектуалци, ћуте и родитељи, али и универзитетски професори и академици. Да би се ствари промијениле потребани су већи отпор и већа одрицања. Отпор својствен нашим прецима који су увијек знали да се супротставе свим облицима тираније. То морамо схватити, јер више нема времена за чекање, уколико желимо да сачувамо културу, али и наш понос и наше достојанство''. -истако је предсједник СНО Васојевића и Лимске долине професор историје Горан Киковић, на коференцији за новинаре.
Киковић је истакао да ће и ове године одржати ''Видовданске свечаности'' и ''Дане сјећања на српске јунаке и добровољце'', који се традиционално одржавају у октобру мјесецу у оквиру којих ће обиљежити стогодишњицу од завршетка Првог свјетског рата, пробоја Солунског фронта ослобођења Васојевића у Првом свјетском рату октобра 1918. од Аустро-угарског окупатора.

Треба подсјетити да је СНО Васојевића и Лимске долине основана на пригодној свечаности одржаној на Преображење Господње, 19. августа 2013. године, у згради Општине Беране и да је тај савез у протеклом периоду оправдао своје постојање и својим радом завриједио поштовање шире јавности јер је организовао велики број манифестација. Чланице Српске народне одбране су радиле све да очувају српско национално биће и српски идентитет на простору Васојевића и Лимске долине.

                                           Прилог припремио Давид Лалић