logo3

СРПСКА НАРОДНА ОДБРАНА ВАСОЈЕВИЋА И ЛИМСКЕ ДОЛИНЕ ДОБИЛА НОВУ ЧЛАНИЦУ САВЕЗА УДРУЖЕЊЕ ЗА ОДБРАНУ ЋИРИЛИЦЕ ИЗ АНДРИЈЕВИЦЕ

 

Савезу удружења Васојевића и Лимске долине, данас 8. Октобра 2018.године је приступило Удружење за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ – повјереништво за Андријевицу чији је повјереник пјесник Давид Лалић. Он је заједно са Гораном Киковићем, предсједником Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине констатовао да је у Црној Гори је на дјелу општа дискриминације над српским народом, осим политичке најосјетљивија и најпогубнија је у култури и у образовању, а прије свега Срби су дискриминисани и обесправљени тиме што име је из јавне комуникације у пракси укинуто уставно право да говоре својим српским језиком и да пишу ћирилицом. У Црној Гори сви имају своја права једино то немају Срби. 
Киковић и Лалић су истакли да се од стране актуелне власти не поштује ни Устав Црне Горе јер чланом 13. Устава Црне Горе утврђен је равноправан положај ћириличног и латиничног писма, а у пракси ћирилица је потпуно изопштена из државног и административног комуницирања. Прије издвајања из државне заједнице са Србијом у Црној Гори се углавном користила ћирилица.

Њих двојица су закључили да су на ћириличном писму некада штампани уџбеници, лектира, стручни часописи (Службени лист, Просвјетни рад), дневна и периодична штампа, вођена законом прописана евиденција органа и организација са јавним овлашћењем, писмени поступци пред правосудним органима, дуж саобраћајница исписивана су мјеста и други географски називи (насељâ, улицâ, тргова), јавни натписи (називи фирми, органа и организација, спортских и осталих клубова), на ћирилици су издаване све јавне исправе (личне карте, свједочанства, изводи из матичних књига, службене овјере и потврде)… Од тренутка осамостаљења државе до данас ћирилица је у Црној Гори прешла пут од обавезујућег до дозвољеног писма, а у том смишљеном процесу елимисања ћирилице најревносније предњаче државне институције, управо оне које су по Уставу задужене да заштите људска права и да се боре против свих врста дискриминација. Врхунац ироније историјског прегнућа актуелне власти јесте истина да је недавно Уставни суд Црне Горе, задужен за заштиту уставности, уклонио трајно и тајно таблу са ћириличним натписом! Како са главе мирише, такву праксу су спровеле и све друге државне институције: министарства, административне установе у локалним самоуправама (електродистрибуција, комуналне службе, катастри, центри безбједности, школе, здравствене установе, библиотеке, музеји, домови културе, дјечји вртићи) – све што се финансира из државног буџета.- закључили су у заједничкој изјави Киковић и Лалић.

Даље се у саопштењу истакло да синхронизовано садејство актуелних процеса у Црној Гори (преименовање српског језика у црногорски, брисање ћирилице и увођење латинице као доминантног писма, прогон Српске православне цркве, запостављање српске традиције и културе маргинализацијом преосталих институција српског народа у Црној Гори, обрачун са политичким лидерима Срба и намјером њиховог уклањања са политичке сцене) доводи до економске, социјалне, културне и политичке дискриминације српског народа, што би требало да доведе до асимилације и нестајања Срба до занемаривог процента који не би могао ни по какавом критеријуму да буде релевантан политички партнер новој држави.

Они подсјећају да је из Устава Црне Горе већ поодавно избрисан српски језик као службени намећући као службени језик мањине – црногорски.
Наметање језика мањине већини грађана у Црној Гори представља преседан и насиље мањине над већином. Насиље режима и језичка дискриминација највише погађа нашу дјецу и ученике српске језичке заједнице, јер им се намећу уџбеници који нијесу адекватни за ученике српске језичке заједнице, писани су латиницом, а осим специфичности црногорских слова, има и недостатке у квалитету нових текстова од екстремних писаца који су насилно наметнути, утичу на квалитет образовања и тиме дискриминацију дјеце. Насиље владајућег режима над грађанима релевантне већине доводи до тихе асимилације српске језичке заједнице.
Свих ових година, Србима је ускраћено универзално право на рад односно да раде у јавној управи, они су најбројнија популација на бироу рада. Срби су једина нација у Црној Гори која не може да има српско и црногорско држављанство, односно двојно држављанство, док Албанци, Хрвати и Бошњаци могу да имају двојна држављанства.
Они су истакли да студенти на Филолошком факултету, који студирају на катедри за српски језик, дискриминисани су у односу на оне који студирају тзв. црногорски језик, јер не могу да добију посао и да предају на језику којег су студирали. Предузетницима, који се изјашњавају као Срби, држава не одобрава субвенције. Свештенство Српске православне цркве се протјерује из Црне Горе, а српски политички лидери се хапсе и проглашавају за државне непријатеље као да Црна Гора није и њихова држава“, очигледан циљ оваквог положаја Срба и српског језика и ћириличног писма асимилација српског народа и покушај да се уврсти као мањински народ и да се сведе на пет посто.

Сматрамо да је рјешавање статуса српског језика и ћирилице у матици Србији која је најављена од стране Министарства културе и информисања од пресудне важности за све припаднике српског народа без обзира гдје они живе. Било је неопходно да држава Србија до краја ријеши статус већинског језика и писма датог уставним одредбама као и међународним правилима и да то питање коначно уобличи суверенитет и територијални интегритет српске државе. Срби који живе ван матичне државе на овај начин могу да лакше и успјешније регулишу статус положаја ћирилице у државама у којима живе с обзиром на то да су језик и писмо део културне баштине и питање идентитета сваког народа и његове културе.
Српски етнички простор је недјељив у културном погледу и сходно свим европским повељама гарантује и припадницима српског народа права да буду оно што су били њихови преци и што желе да остану. Када се ћирилици врати значај и улога коју заслужује као темељ наше историјске свијести у Србији онда свуда гдје живе Срби могу за себе да траже право да је користе у пуном смислу. 
Зато и приступамо као Удружење за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ – повјереништво за Андријевицу Српској народној одбрани Васојевића и Лимске долине на челу са Гораном Киковићем, јер само уједињени можемо остварити наш интерес истиче повјереник пјесник Давид Лалић .

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић