logo3

СО БЕРАНЕ УСВОЈИЛА ОДЛУКУ КОЈОМ СЕ ЛОКАЛНА УПРАВА ОБАВЕЗУЈЕ ДА ФИНАНСИРА НАБАВКУ УЏБЕНИКА ЗА СВЕ ОСНОВЦЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ БЕРАНЕ

 

Ulaganje u obrazovanje i pomoć porodicama

СО БЕРАНЕ УСВОЈИЛА ОДЛУКУ КОЈОМ СЕ ЛОКАЛНА УПРАВА ОБАВЕЗУЈЕ ДА ФИНАНСИРА НАБАВКУ УЏБЕНИКА ЗА СВЕ ОСНОВЦЕ

Улагање у образовање и помоћ породицамаУлагање у образовање и помоћ породицамаОво је је једна од најважнијих одлука коју доносимо и она је потвда да локална власт води рачуна о својим грађанима, а нарочито дјеци – истакла је Данка Марковић

БЕРАНЕ – Једногласном подршком свих одборника берански локални парламет усвојио је јуче одлуку на основу које је утврђена обавеза локалне управе да у наредном периоду обезбјеђује бесплатне уџбенике за све основце на територији општине Беране. У уводном излагању секретар Секретаријат за општу управу и друштвене дјелатности Данка Марковић је нагласила да ће на основну поменуте одлуке сваке године из буџета Општине издвајати средства за набавку уџбеника и то у циљу заштите стандарда ученика и њихових породица и унапређења услова за несметано одвијања образовног процеса у школама.
– Нашим примјером смо подстакнули и остале општине у Црној Гори, да на исти или сличан начин, улажу у образовање, и помажу своје суграђане. Тиме је постигнут пуни ефекат оваквог пројекта, који је битан елемент једне сложене, одговорне и проактивне социјалне политике коју води Општина Беране, чиме помаже своје најмлађе суграђане и њихове породице, и доприноси боњем социјалном амбијенту у општини. Ово је је једна од најважнијих одлука коју доносимо и она је потвда да локална власт води рачуна о својим грађанима, а нарочито дјеци – истакла је Марковићева.
Са њом се сагласила и одборница Коалиције „Здраво Беране” Милосава Пауновић, истичући да општинско руководство на овај начин не убира политичке поене, већ да показује да је Општина Беране социјално одговорна институција и истински сервис свих грађана.
– Свака озбиљна власт треба да зана да је улагање у образовање основ сваке развојне приче. Зато је и Општина Беране, додјелом бесплатних уџбеника, одлучила да конкретним потезима да допринос да родитељи што лакше одговоре животним обавезама по питању школовања дјеце – истала је Пауновићева.
На њене ријечи надовезала се и одборница Коалиције „Здраво Беране” Вида Ивановић рекавши да је поменута одлука проистекла из сазнања да су бројни родитељи, због економске кризе, изложени озбиљним финансијским потешкоћама и да нијесу у стању да своју дјецу адекватно опреме за школу.
– На овакав потез подстакла нас је и чињеница да се у општини Беране из године у годину биљежи пад наталитета и велики одлив становништва и да је неопходно предузети конкеретне мјере како би се тако негативан тренд што прије зауставио – нагласила је Ивановићева.
Њен партијски колега Горан Киковић је нагласио да Општина Беране овом одлуком покушава да санира катастрофалне последице које је иза себе оставила политика ДПС-а у свим сегментима живота.
– Свједоци смо да, захваљујући актуелној државној власти, имамо једну катастрофалну ситуацију и у образовном систему и у осталим сферама живота. Ми смо овом одлуком доказали да смо народна власт, јер не мислиимо као ДПС само о себи, већ и о свом народу и његовој будућности – навео је Киковић.
У име одборничког клуба ДПС-а говорио је одборник Влајко Радовић, истичући да се ради о једној корисној одлуци коју ће његове партијске колеге једногласно подржати. Он је истако да ову одлуку не треба политизовати и да се око ње и сличних питања мора постићи концензус. Навео је да у склопу ове одлуке треба сагледати и значајна улагања Владе Црне Горе кад је образовање у питању.

Д.Ј.