logo3

СНО Васојевића: У Беранама од 9. до 16 октобра „Дани сјећања на српске јунаке и добровољце“!

СНО Васојевића: У Беранама од 9. до 16 октобра „Дани сјећања на српске јунаке и добровољце“!

 

 

Удружење добровољаца ратова до 1918,њихових потомака и поштовалаца Беране, Удружењe српских књижевника у отаџбини и расејању за Црну Гору -Андријевца и Српско историјско- културно друштво “Никола Васојевић“- Беране орагнизују по тринаести пут традиционалну културну-историјску манифестацију “Дани сјећања на српске јунаке и добровољаце“ од 9. до 16.октобра 2022.године. Ове године манифестацију организујемо у част и славу ослободилачког српског оружја Црногорске војске и добровољачких батаљона у борби за крст часни и слободу златну:

-У ЧАСТ 110 ГОДИШЊИЦЕ ОД ДОЊОРЖАНИЧКЕ И КАЛУДАРСКЕ БУНЕ ИЗ 1912.ГОДИНЕ -У ЧАСТ 160 ГОДИШЊИЦЕ ОД СЛАВНЕ РУДЕШКЕ БИТКЕ У КОЈОЈ СУ ПОБЈЕДУ ОДНИЈЕЛЕ УСТАНИЧКЕ СНАГЕ ВАСОЈЕВИЋА ПОД КОМАНДОМ ВОЈВОДЕ МИЉАНА ВЕШОВИЋА НАД ТУРСКИМ ОКУПАТОРОМ -У ЧАСТ 110 ГОДИШЊИЦЕ ОД КОНАЧНОГ ОСЛОБОЂЕЊА ОД ТУРСКЕ ОКУПАЦИЈЕ БЕРАНА И ПРОСТОРА ДОЊИХ ВАСОЈЕВИЋА ПОСЛИЈЕ 457.ГОДИНА ОД СТРАНЕ ЦРНОГОРСКЕ ОСЛОБОДИЛАЧКЕ ВОЈСКЕ И ДОМАЋИХ УСТАНИКА ДОЊОВАСОЈЕВИЋКЕ БРИГАДЕ САСТАВЉЕНИХ ОД ШЕСТ ДОБРОВОЉАЧКИХ БАТАЉОНА

Опис није доступан.

ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ:

Недеља 9. октобра 2022. у 15.сати одржаће се посјета споменика краљу Александру I Карађорђевићу (1888–1934) у Тифранској клисури код Доњег Заостра, на старом путу Беране – Бијело Поље. Организују се историјски час под називом :“ВАСОЈЕВИЋИ И КАРАЂОРЂЕВИЋИ“. Учествују: историчар Горан Киковић,публициста Миличко Трифуновић,пјесници и гуслари.

Понедељак 10.октобра 2022. у 15.сати. у част 110 годишњице од Доњоржаничке буне из 1912.године код споменика буни на Доњоржаничком гробљу. О догађају ће говорити: предсједник секције Удружења Вујадин Пантовић и историчар Горан Киковић.

Субота 15.10.2022. у 18.сати у сали Скупштине Општине Беране, одржаће се традиционално “Вече историје,традиције,гусала и сјећања на наше претке“- промоција књиге историчара Горана Киковића „Светосавље у Црној Гори и Васојевићима″. Учествују: Бранислав Оташевић,књижевник, Горан Киковић , историчар, пјесници: Дарко Јововић, Давид Лалић, Милан Цимбаљевић, Вулко Шћекић, Радован Обрадовић и Радоје Мишковић.гуслари: Милоје Бугарин,Боривоје Делетић и Синиша Петрић. Предсједници Удружења добровољаца Беране и Војвода Степа: Миличко Трифуновић и Бранко Савић.

Недеља 16.10.2019. у 11.сати. Делегације Удружења добровољаца и заинтересовани грађани посјетиће споменик Рудешке битке против Турака из 1862. на Рудешу код ресторана “Плави Лим“и ту ће се обиљежити 110. годишњица ослобођења Берана од Турака и јубилеј 160. година Рудешке битке. Док ће о знаменитим личностима и догађајима говорити књижевник и новинар Бранислав Оташевић,пјесници и гуслари.

ДОБРОДОШЛИ ДА ЗАЈЕДНО ПРОСЛАВИМО НАШУ СЛАВНУ ПРОШЛОСТ !

Опис није доступан.