logo3

'' ДПС -У СМЕТА СВЕ ШТО ЈЕ СРПСКО ПА И  НАШ ЧАСОПИС ГЛАС ХОЛМИЈЕ''

САОПШТЕЊЕ СРПСКОГ ИСТОРИЈСКО-КУЛТУРНОГ ДРУШТВА ''НИКОЛА ВАСОЈЕВИЋ'' БЕРАНЕ ПОВОДОМ НАПАДА ДПС-А НА ЊЕГОВ РАД

''СМЕТА ИМ СВЕ ШТО ЈЕ СРПСКО ПА И  НАШ ЧАСОПИС ГЛАС ХОЛМИЈЕ''

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Поштовани,

Јавност је јуче 7. Јуна 2018. године преко таласа радио Берана могла да чује непримјерене  ријечи предсједника младих ДПС –а Беране и одборника Бранислава Јокића, који је  увредљивим ријечима непримјерним за високи дом каква је Скупштина прозивао наше друштво и оснивача и првог предсједника друштва угледног историчара и актуелног потпредсједника СО Беране Горана Киковића, ''основано сумњајући'' да он стоји иза нашег друштва. ДПС-у смета што је наше друштво за 2017. годину из средстава буџета општине Беране добило 1250 евра за пројекте '' Дани сјећања на српске јунаке и добровољце'' и реализацијом овог пројекта прошле године одрадила велики дио манифестација и афирмисала значајне личности и догађаје и промовисала часопис Глас Холмије. Напомињемо да никада до сада нисмо добили средства од државних институција културе Црне Горе  иако смо уредно конкурисали неколико пута.

У свом стилу аргументовано Горан Киковић је истакао да он стоји иза друштва јер, га је и основао  са групом угледних беранских историчара, али да није више предсједник нити функционер друштава, јер је кад је ступио на дужност предсједника СО Беране 2014. године поднио оставку желећи да буде предсједник, који поштује све НВО подједнако. Тада је за предсједника изабран правник и некадашњи функионер у општини Беране Живко Бјелановић. Овим путем се захваљујемо и одборницама Нове Српске Демократије Види Ивановић и Јелени Божовић што су стале у заштити нашег друштва. Наше друштво је основано прије десет година услед потребе да се очува српско културно-историјско  наслеђе и  српски ентитет сјеверног дијела Црне Горе, као и у циљу привредног и туристичког развитка превасходно области која обухвата  територију Васојевића као највећег српског племена и сјеверни дио Црне Горе, који сваког дана напуштају млади људи захваљујћи погубној политици ДПС-а.

Зато  смо и покренули часопис ГЛАС ХОЛМИЈЕ ради борбе за историјску истину. Часопис за књижевност,  историју и културу  ''Глас Холмије'', који излази на српском језику и ћириличном писму од јуна мјесеца 2012 године, чији оснивач и издавач је Српско историјско-културно друштво ''Никола Васојевић'', Беране, доживио је и свој 36. примјерак. Његов главни и одговорни уредник је Горан Киковић, историчар и хроничар Васојевића који  је и аутор 7. књига из области српске историје у Црној Гори. 

Зашто смо покренули часопис ''Глас Холмије''!?

''У временима поремећеног система вриједности, кад носиоци новог глобалног поретка настоје да  потисну традиционалне културне и историјске вриједности и умјесто њих на видно мјесто истакну нешто што нема додирних тачака са урођеном духовном  снагом и традиционалном културном и научном баштином српског народа, група скромних и вриједних ентузијаста, окупљена око '' одлучила је да покрене часопис ''Глас Холмије'', како би дала допринос очувању свега напредног, по чему смо се кроз вјекове препознавали у цивилизованом свијету. Од оснивања часописа изашло је 28. бројева, чијим посредтвом су наши бројни читаоци ширег региона обогаћени историјатом Васојевића и осталим дешавањима тог и околног простора. Познато је да се некада област око „свете“ васојевићке планине Ком, гдје живи највеће српско племе,  називала Холмија, што нас је и опредијелило да наш часопис штампамо под тим именом''.

 Управо Ком, тај див међу планинама, давао горштачку и интелектуалну снагу српском народу овога краја, потребну да би се опстало на овим просторима и одољело бројним ударима различитих завојевача, који су настојали да поробе поносно Васово племе и избришу га са мапе живих. Тим прије, јер је Холмији као држави, односно кнежевини ударио темеље и један од најобразованијих Васојевића кнез Никола Милошевић Васојевић, познат као Никола Конзул, кога је 30. маја 1844. године насилна смрт претекла да своју замисао спроведе у дјело.

''Настојимо да се између корица овог часописа нађе све оно што завређује пажњу са жељом да, између осталог, као будни хроничари свога времена, одбранимо српски језик и ћирилично писмо, које је вјековима постојало на ''светим водама'' Лима.  Зато нам је важно шта мисле уважени читаоци које увијек позивамо на сарадњу, јер су они подржали наш подухват, како би заједнички одговорили постављеном задатку. Њихов суд и сугестије су нам главне одреднице, јер „глас народа је Божји глас“, кога треба уважавати, онако како су Васојевићи уважавали и у својим срцима носили аманет прадједовски, јер само у њему станује нада за неко боље сјутра. На путу до тог бољитка потребна су нам оштра пера и пуно духовног мастила, које ће оставити трајни запис, јачи од огња и мача, који виси над нашим главама. Увјерени да је Бог Васојевићима и у овим тешким  вренемимa тако нешто и подарио нудимо читаоцима ''Глас Холмије'' или боље речено ''глас истине'', у нади да завријеђује пажњу и интересовање и шире читалачке публике''.

Ми окупљени у Српском историјско-културном друштву ''Никола Васојевић'', Беране, вјерујемо у исте вриједности и циљеве и дијелимо визију садржану у идеји општег привредног, економског, културног и социјалног развоја овог краја . Једнако важан циљ за чије се остварење друштво  залаже је јачање свијести о вриједности културне разноликости и идентитета, очување традиционалних вријредности, обичаја и манифестација, као и презентација културног наслеђа и умјетничког стваралаштва српског народа области Васојевића.

 

     Српско историјско-културно друштвo ''Никола Васојевић'' Беране, je преко часописа ''Глас Холмије''  урадио је велики помак, јер је до сада издало 36. примјерака часописа. Наставак штампања часописа и издавање истог  има за циљ не да буде само часопис који  информише  љубитеље писане ријечи, већ да постане институција која ће повезивати заједнице српског становништа на сјеверу Црне Горе, промовисати српске писце и ћирилично писмо, анимирати локалне и донаторе са територије цијеле Црне Горе и Србије у циљу сталног прибављања нових наслова часописа и промоцију књига, а различитим промотивним акцијама доприносити оснаживању везе заједнице српског народа који живи на територији Црне Горе.

Овим активностима писаца, историчара, књижевника а и читаоца радимо да сачувамо српску културну баштину на овом подручју , превасходно на ћириличном писму, представљало би предуслов за боље упознавање српског језика, богаћење речника, и уопште повезаност са књигом и писаном ријечи. Кроз јачање везе са књигом, младим људима се омогућава и упознавање са својим културним наслеђем и јачање везе са матицом Србијом.

 

Са издавањем и промовисањем часописа и промоцију ствараоца који пишу на српском језику и ћиририличном писму. Током ове године радићемо и на промоцији књига које ће  битизаједнички организоване од стране  српског  историјско-културног друштва "Никола Васојевић''  из Берана, Удружења ратних добрвољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца регионална организација Беране и Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању из Андријевице, у циљу јачања  Српске културне  мреже под називом СНО (Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине ) и ове промоције ће се  одржати у мјестима на чијем простору дјелује и наша мрежа, као и на простору Србије и Републике Српске.

Наш циљ је очување  културног и језичког  идентитета и посебности српског становништва на сјеверу Црне Горе, кроз унапређење часописа „Глас Холмије“ и интензивну медијску кампању у периоду од дванаест (12) мјесеци. Издавање, штампање и промоција часописа''Глас Холмије''  јесте промоција локалне и регионалне културне баштине српског становништва које живи на сјеверу Црне Горе и подршка организовању специфичних културних активности кроз Српско-историјско културно друштво ''Никола Васојевић'' Беране , а у циљу оснаживања језичког и културног идентитета и повезивања свих припадника српске заједнице на сјеверу Црне Горе са матицом.

 

Радићемо и ове године на   промоцијама часописа и књига и оне ће  бити заједнички организоване од стране  српског  историјско-културног друштва "Никола Васојевић'' из Берана иУдружења српских књижевника у отаџбини и расејању из Андријевице, у циљу јачања  Српске културне  мреже под називом СНО (Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине ) и ове промоције ће се  одржати у мјестима на чијем простору дјелује и наша мрежа Београд– Војвода Степа, Колашин, Андријевица, Мурино, Подгорица, Беране, Плав, Брезојевице, Крагујевац, Чајниче и Рудо ( Република Српска ). Књиге које буду предмет промоција тицаће се историје српског народа на овом подручју и књижевних дела аутора који су поријеклом са овог подручја као и српских аутора из матице и окружења. Основни циљ који се жели постићи је, прије свега, давање подршке и наглашавање потребе за очувањем ћирилице као матичног писма српског народа, као и  јачање свијести о националној припадности, културном наслеђу и уметничком стваралаштву српских аутора. Предложена активност приближити култура писања, језика и писане речи  и  ојачати веза становника српске националности са сјевера Црне Горе са матицом Србијом, њиховом културном баштином и значајем очувања језичког и културног идентитета.

   Све ово поштовани грађани што радимо и намјеравамо да радимо смета ДПС-у који својом квази историјом и квази културом жели да наметне нашем народу и да створи неког новог Црногорца.  Зато им смета наше друштво које опстаје десет година без икакве помоћи државе Црне Горе и уз минималну помоћ општине Беране. Очигледно да ДПС-у смета све што је српско па и наше српско  историјско-културно друштво "Никола Васојевић''  из Берана и његов опстанак и рад. Нама је то јасно али нас нико неће поколебати у нашем науму да се боримо за историјску истину и свој српски идентитет, а ДПС нам неће одређивати теме са којима ћемо да се бавимо и о чему ћемо да пишемо у нашем часопису.

                                                                        Предсједник Живко Бјелановић