logo3

Сећање на Милана Перовића, некадашњег генералног конзула СР Југославије у Штутгарту

 

Сећање на Милана Перовића, некадашњег генералног конзула Савезне Републике Југославије у Штутгарту

На фотографији Весна и Милан Перовић

На данашњи дан пре седам година преминуо је Милан Перовић, некадашњи генерални конзул Савезне Републике Југославије у Штутгарту. Човек великог срца, одличан дипломата и борац за људска права Срба и Црногораца у немачкој покрајини Баден-Виртемберг и то у периоду када се водила невиђена медијска хајка против Срба – за време рата на простору бивше Југославије. У току Нато бомбардовања пуних 78 дана је заједно са својим сународницима Србима и Црногорцима протествовао на централном тргу „Шлосплацу” у Штутгарту, шаљући заједно са својим народом јасну поруку Немцима и њиховој држави да се са Нато агресијом одмах престане. Још увек се у Штутгарту прича о тим демонстрацијама, које су почињале заједничком химном, а завршавале се песмом „Тамо далеко”.

Организовали су многе хуманитарне ацкије у Штутгарту заједно: Весна и Милан Перовић

У то време, Милан Перовић је са својим сарадницима помагао тада новоформираним српским и црногорским удружењима око реализације хуманитарне помоћи, помагао је око организације Југословенске допунске школе. Многима, који су остајали без путне исправе због издавања истих у другим републикама, помагао је да што пре набаве неопходна документа…

Милан Перовић је био генерални конзул Савезне Републике Југославије у Штутгарту осам година. Његова идеја је била да се организује заједничко југословенско друштво инжењера и техничара, који ће својим знањем, искуством и положајем моћи да помогну своме народу. Многи хуманитарни концерти и књижевне вечери одржане су организацији конзула Перовића.

Био је на услузи својим држављанима и дању и ноћу. Подржавао је и Југословенску допунску школу и радио на њеном омасовљењу. Дао је многе интервјуе у штампаним медијима, пре свега у главном граду Баден-Виртемберга, са јасном поруком да његова држава није злочиначка и да на простору бивше Југославије страдају многи па и његов народ. Са својим сарадницима у том тешком времену уз подршку супруге Весне, новинара Тањуга, у то време и уз помоћ великог броја Срба и Црногораца помогао је многим српским избеглицама, које су у то време дошле у покрајину Баден-Виртемберг. У периоду када су немачке власти масовно протеривале избеглице српског и црногорског порекла из покрајине Баден-Виртемберг успео је да одложи многе повратке на дужи период.

Милан Перовић је увек био у свој народ

Милан Перовић је остао упамћен као велики дипломата, човек који је свуда био уз свој народ и као човек из народа. Залагао се за братство српског и црногорског народа и никада није правио разлику међу њима. Рођен је 10. априла 1944. године у месту Краље код Андријевице у Републици Црној Гори. У родном месту је завршио основу школу, у Беранама средњу, а Правни факултет у Београду, где је завршио и постдипломске студије. Прва служба му је била у Министарству унутрашњих послова, а од 1980. је радио у Министарству спољних послова, задужен за односе са Немачком и Швајцарском. Од 1980. до 1984. био је конзул у Салцбургу, а од 1993. конзул саветник, а затим и генерални конзул у Штутгарту. Као жртва 5. Октобарске чистке, годину дана је провео у влади као нераспоређени кадар, а затим је отишао у превремену пензију. Био је до краја човек великог срца, одан својој земљи и народу. Био је активан и цењен члан НВО Београдски форум за свет равноправних на чијем челу је бивши министар спољних послова СРЈ Живорад Јовановић. Живео је са супругом Весном, новинаром тадашње државне новинарске агенције Тањуг и ћерком Александром.

Није доживео да види и ужива уз троје унучади, али је остао у срцима свог народа и свих, који су га познавали у немачкој покрајини Баден-Виртемберг.

Пише Катарина Крстић Тадић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић