logo3

СВЈЕТСКИ ДАН СЛОБОДЕ МЕДИЈА  -КИКОВИЋ: ДЕСЕТ ГОДИНА ВОДИМО СЛОБОДНУ УРЕЂИВАЧКУ ПОЛИТИКУ

ТРЕЋИ МАЈ СВЈЕТСКИ ДАН СЛОБОДЕ МЕДИЈА 

ДЕСЕТ ГОДИНА ЧАСОПИСА ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ''

КИКОВИЋ: ДЕСЕТ ГОДИНА ВОДИМО СЛОБОДНУ УРЕЂИВАЧКУ ПОЛИТИКУ

Поводом свјетског Дана слободе медија огласио се Горан Киковић,главни и одговорни уредник часописа за књижевност, историју и културу „Глас Холмије“, који излази на српском језику и ћириличном писму од јуна мјесеца 2012. године, чији оснивач и издавач је Српско историјско-културно друштво „Никола Васојевић“ – Беране.

„Многи ствараоци ван граница Васојевићке области су подржали Глас Холмије, као израз могућности културних прилика, тако што га читају, сарађују са часописом, критикују, али и похвале“, ријечи су главног уредника листа, историчара Горана Киковића.

О самој концепцији часописа, будућим плановима, његов главни и одговорни уредник Горан Киковић, професор историје, аутор дванаест књига, наглашавајући да је “Глас Холмије“ за десет година постојања и рада од локалног часописа постао регионални часопис који је пронашао духовну насеобину, не само у срцима Васојевића него и свих људи који желе да се на прави начин суоче са нашим културним и традиционалним вриједностима. За наш часопис знају сви Срби са обе стране Дрине, Саве и Дунава. Са правом можемо рећи да часопис „Глас Холмије из дана у дан завређује све већу пажњу читалаца, иако су бројни скептици мислили да часопис неће заживјети и да нема своју будућност. Но, очигледно да су се преварили јер, како рече умни Васојевић и Србин Вук Караџић: ‘Народу се на силу може узети све, али му се на силу ништа не може дати.’

Као и у ранијим издањима, часопис тежи да представи „велику зграду наше духовности и културе“, тако да, како истиче Киковић, редакција држи критеријума и правца којим се упутила, не желећи да подлегне осредњим вриједностима. Ми већ десет година водимо самосталну уређивачку политику и боримо се да слободно изнесемо истину што је тешко у оваквој Црној Гори.