logo3

СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ ЗАВРШЕНИ "ДАНИ СРПСКОГ САБОРА" У БЕРАНАМА

СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ ЗАВРШЕНИ "ДАНИ СРПСКОГ САБОРА" У БЕРАНАМА

Српски национални савјет је организовао манифестацију "Дани српског сабора" којом се обиљежава 104. године од Уједињења Црне Горе и Србије.

Након што су председник Покрајинске владе Игор Мировић и предсједник Српског националног савјета Црне Горе, др Момчило Вуксановић отворили у Беранама Српску кућу – установу културе, просвете, уметности, у којој ће бити смештене и деловати српске културне организације из Берана и Васојевића, у ЈУ Центар за културу је одржана свечана Академија поводом Уједињења Црне Горе и Србије.

“Ова кућа је изузетно вриједан поклон покрајинске Владе Војводине, али је далеко вриједнији однос наше браће из Србије, која нам у свим могућим приликама помажу и прискачу у помоћ да очувамо идентитет српског народа у Црној Гори и будемо оно што јесмо," казао је Вуксановић приликом отварања Српске куће.

"У темељима Српске куће није само подршка Покрајинске владе Војводине, већ и подршка целе Србије. Ова кућа ће бити мост између Црне Горе и Србије, неопходан и важан за будућност – мост заједништва и мост будућности", рекао је предсједник Мировић присутним на отварању Српске куће.

Отварању Српске куће присуствовали су и епископ будимљанско-никшићки Методије, посланици Скупштине Црне Горе предвођени Андријом Мандићем, министар здравља у Влади Црне Горе Драгослав Шћекић, председник Општине Беране Вуко Тодоровић, представници локалних самоуправа Никшић, Мојковац и Андријевица, представници Амбасаде Србије у Црној Гори, директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац, управник Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић и други.

На Свечаној академији у оквиру манифестације "Дани српског сабора" у ЈУ Центар за културу предсједник Српског националног савјета Црне Горе др Момчило Вуксановић уручио је прву годишњу награду Савјета „Проф. др Божидар Бојовић - СЛАВА СРБИНУ“.

Књижевник Будимир Дубак је у име комисије образложио награду.

"Српски национални савет Црне Горе је одлучио да утемељи повељу за хуманост и науку „Проф. др Божидар Бојовић – Слава Србину“ која ће се годишње додјељивати једном истакнутом Србину," казао је Дубак. "Др Божидар Бојовић био је лекар и научник велике домаће и међународне репутације. Формирао је прво одељење дјечије ендокринологије у Дјечијој болници у Подгорици. Први је професор педијатрије и оснивач Катедре за педијатрију на Медицинском факултету у Подгорици. Био је гостујући професор на Медицинском факултету у Крагујевцу. Аутор је 13, а коаутор седам монографија и два универзитетска уџбеника."

Дубак је истакао да је Бојовић био члан и предсједник многих удружења у окружењу.

"Био је предсједник Удружења ендокринолога Југославије у два мандата и предсједник Удружења педијатара Црне Горе. Био је члан Одбора за медицинску науку и Одбора за демографска истраживања Црногорске академије наука и умјетности, Удружења клиничких ендокринолога Америке, Балканске и Медитеранске медицинске уније. Члан је уређивачких савјета и издавачких одбора више домаћих и страних часописа из области педијатрије, ендокринологије, дијабетологије и болести метаблизма. Добитник је Златне повеље Универзитета Црне Горе, Златне плакете Српског лекарског друштва, Златне повеље Друштава за борбу против шећерне болести Југославије, Златне повеље за борбу против шећерне болести Црне Горе, Златне повеље медицинског часописа Медикал," навеo је он.

Будак се осврнуо и на активно бављење др Бојовића шахом. Титулу мајсторског кандидата у шаху освојио је 1961. године и касније потврђивао на више турнира.

"Имајући у виду његово богато дјело и часни живот у знаку хуманизма и славе Србина, Српски национални савјет Црне Горе је одлучио да утемељи награду која ће трајно да чува успомену на заслужног човека доктора Божидара Бојовића," појаснио је Дубак разлоге оснивања ове награде.

Он је нагласио на да је комисија Српског националног савјета Црне Горе имала тежак и деликатан задатак да одреди ко ће бити први лауреат ове престижне награде.

"Комисија је имала тежак и деликатан задатак да међу знаменитим Србима и савременицима издвоји једног коме ће припасти част да буде први добитник повеље. Определили смо се за професора др Дарка Танасковића, изузетног српског научника, хуманисту и дипломату," казао је Дубак.

Нажалост проф. др Дарко Танасковић због изненадне болести у породици није био у прилици да присуствује додјели. У његово име, награду је примио Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске, који се обратио присутнима.

"Човек снује, а Бог одлучује, тако ми је професор Танасковић рекао. Предочио ми је да пренесем поздраве породици Бојовић, да захвалим организаторима и члановима жирија и да верује да ћемо се још виђати у радости и здрављу," поручио је Радуловић примајући награду у име проф. др Дарка Танасковића.

У наставку богатог културно-умјетничког програма српско пјевачко друштво "Светосавник" је угријало срца присутних извођењем традиционалних српских пјесама.

Затим су реномирани српски књижевници из региона: Благоје Баковић, Бећир Вуковић, Будимир Дубак, Миленко Јевђевић, Драган Јовановић Данилов, Зоран Ђерић, Новица Ђурић, Зоран Костић, Милица Краљ, Видак Масловарић, Перица Милутин, Игор Мировић, Перивоје Поповић, Ненад Јеро Раденковић, Селимир Радуловић, Радомир Уљаревић и Ненад Шапоња рецитовали своје стихове и тиме увеличали ово вече.

Културно-умјетнички програм водио је Драган Алорић, уредник Српског радија.

/М.Ћ/

 

Слика може припадати 5 особа и људи стоје


“’

“’