logo3

СА СКУПА ШЕКУЛАРАЦА ПОРУЧЕНО        ''ТУЂЕ НЕЋЕМО СВОЈЕ НЕ ДАМО''

СА СКУПА ШЕКУЛАРАЦА ПОРУЧЕНО

       ''ТУЂЕ НЕЋЕМО СВОЈЕ НЕ ДАМО''

Jуче 7. Априла 2018. на Благовијести у Шекулару код Берана, одржан  је Збор Шекулараца, којем су поред мјештана Шекулара присуствовали и Горан Киковић,предсејдник СО Беране, Емило Лабудовић, потпредсједник Нове Српске Демократије Црне Горе, чланице ДФ и Бранислав Оташевић, предсједник Мјесне Заједнице Мурина. Збор је отворио и присутне поздравио предсједник Мјесне Заједнице Шекулар Веско Давидовић. У име општине Беране присутнима се на почетку обратио Горан Киковић,предсједник СО Беране. Он је истакао сљедеће:

'' Поштовани пријатељи и комшије Шекуларци, уважено предсједништво мјесне заједнице.

Ми присутни на овом историјском (мјесту) Збору Шекулараца овдје на историјској Улици, гдје су се вјековима доносиле одлуке о опстанку овог гласовитог племена нећемо никада пристати да дамо ни педаљ своје територије..

Познато је да су Шекуларци најстарије плeме на овим просторима што потврђује писање проте Андрије Поповића у књизи ''Хроника Шекулара која је тек изашла на видјело дана, границе војводства (Војводине) Шекулара биле су: са западне стране са Морачанима и Кучима, на Корита (Пештер), Панчаре и Буђево, са истока поврх Пећи и Дечана, а са југа Проклетијама. Сви истраживачи и писци историје Шекулара су сагласни да је Шекулар старо српско племе које се помиње још у ''Дечанској хрисовуљи'' из 1240. године и у Повељи манастира Бањска са Косова.

          Колики је био значај Шекулара у средњовјековној српској држави говоре и стихови из народне пјесме ''Маргита ђевојка и Рајко војвода: На ономе ломном Шекулару онђе бјеше Петар Шекуларац, а на Скадру на реци Бојани онђе бјеше Вукашине краљу''. Историја је забиљежила и друге знамените јунаке војводу Дашу, кнеза Вука и комнен барјактара који су се успјешно бранили територију Шекулара од упада злогасних Арнаута и Климената и других завојевача. Крварено је на шекуларским границама, и сваки педаљ границе је објележен, што нам још и данас говоре мрамори на Мокри, Шекуларској ријеци, Ваганици и Глођији...

          Зато Ви као потомци осветника Косова, Мила Кењића и славног Шекуларско-требачког батаљона у ослободилачким ратовима од 1912-1918.,који су учествовали у ослобађању Метохије од турског освајача и њихових вазала.

И ви  овдје данас сабрани њихови потомци убијеђен сам да нећете  изневјерити ваше претке о којим су писци и путописци написали да у Шекулару живе ''мрки и пуна срца људи''.

          Имајући у виду горе наведене чињенице ви овдје присутни нећете прихватити нити дозволити још једно ''черупање'' Шекулара и историјске границе које су вам преци оставили и пролили крв за њих, нећете дати вјековним душманима да буде њихова територија, јер то нијесу чак ни добили турским ферманима којим су потврдили да је то територија Шекуларског племена.

          Ја као предсједник СО Беране, подржавам ваше оправдане захтјеве и нашу српску вјековну крилатицу ''да туђе нећемо а своје не дамо''.

Овим путем осуђујем одлуке црногорске власти о могућности прекрајања међа. И зато ми из општине Беране захтијевамо од њих да приликом дефинисања демаркационе линије имају у виду горе наведене историјске  чињенице и да нико нема право да без наше сагласности даје дио наше територије.

          Зато тражимо од државних органа Црне Горе да сходно Уставу Црне Горе заштите нашу имовину од узурпације од стране Шиптара из Метохије и Ругове.

          Уколико се не заштити наша територија и имовина, самим тим и наши животи, бићемо принуђени да се самоорганизујемо у заштити наших светиња које су нам наши преци оставили.- истакао је на крају Горан Киковић, предсједник СО Беране.

Потом су  о овом проблему говорили Емило Лабудовић, потпредсједник Нове Српске Демократије Црне Горе и Бранислав Оташевић, предсједник Мјесне Заједнице Мурина у име Мурине и Велике

На крају скупа је усвојен   ПРОГЛАС ЗА ОЧУВАЊЕ ШЕКУЛАРСКЕ ТЕРИТОРИЈЕ И ИМОВИНЕ, ДОНЕСЕНОГ НА ЗБОРУ ШЕКУЛАРАЦА У ШЕКУЛАРУ

 

           Родољуби братстава племена Шекуларског, свестрано и одасвуда, окупили су се на матичном огњишту 7. априла 2018. године, да искажу јавни протест због намјере црногорских званичника да дио шекуларске територије и имовине уступе лажној и самозваној „држави Косово“. Окупили су се забринути и изазвани недавним демаркационим премеђавањем одавно утемељене границе између Црне Горе и братске Србије.

Сецесионистичко-инвазиона власт косметских Шиптара, настала под освајачком стратегијом злочиначке Америке и западноевропског милитаристичког насиља, осим окупиране косовско-метохијске области пружа неутажне пипке према нашој граничној територији, саставном дијелу Црне Горе.

Због мутне и непрецизно дефинисане политичке супремације између Црне Горе и такозване недржаве Косово, Шекуларци оглашавају јавности и државним органима Црне Горе упозоравајући, устанички

                                   П Р О Г Л С:

1. Нашу историјску, и главама наших предака, омеђену територију, вјековно дефинисану са Србијом, сматрамо и држимо апсолутно нашом територијом. То су наша вјековна катуништа, изворишта, пасишта и шумишта. То су наше завичајне планине, пастирске епске симболике, хероине наше историје;

 2. Став актуелне црногорске власти, у вези са овим, је колебљив, мек, попустљив, несигуран и непоуздан, што је, нажалост, видљиво из дисперзивних изјава државне врхушке, те, разложно, нема наше повјерење;

 3. Држава нам не гарантује личну својину и њену заштиту. Наш став и глас је: не дамо наше, бранићемо свим средствима и жестоко својину, како су то с правом, радили наши преци. Спремни смо на одбрамбено жртвовање за сваку стопу земље;

4. На ово нас, додатно, опомињу и зову гробови наши и угрожена слобода крваво стечена-тапија наше тековине и имовине, као и Уставом године                загарантована права.

 5. Тражимо од државних органа Црне Горе да заустави даље „черупање“ наше имовине и територије, које у континуитету непрестано траје и дан-данас!

6. Тражимо од државних органа да се децидно изјасне   које  територије обухвата демаркациона линија према Косову и Метохији? 

На Улици,   матична Заједница Шекулараца у Шекулару           

7. априла 2018. -Каже се на крају прогласа.

Предходних дана подршку су добили од Завичајног удружења ''Шекулар'' из Београда у којем се каже: 

АВИЧАЈНО УДРУЖЕЊЕ ''ШЕКУЛАР'' ИЗ БЕОГРАДА ДАЈЕ ПУНУ ПОДРШКУ ШЕКУЛАРЦИМА У ЗАВИЧАЈУ  ОКО ОДБРАНЕ СВОЈЕ ТЕРИТОРИЈЕ И ГРАНИЦА 

Глас подршке браћи у невољи

Завичајно удружење ,,Шекулар“ из Београда, које окупља све оне рођене и пореклом из Шекулара, њихове потомке и пријатеље Шекулара, са великом пажњом и забринутошћу прати политичка превирања у завичају и тајне споразуме одавно однарођене власти у Црној Гори са терористичким вођама, који персонификују лажну државу Косово. Усвајањем некаквог споразума о демаркацији једне лажне државе и једне јадне и чемерне државе, где је власт отворено признала да је донела низ најштетнијих одлука, упркос противљењу 85 посто грађана Црне Горе је ништа друго до јадно, чемерно и ништавно. Ми, одрасли на тим горским висовима шекуларских планина, са погледом на Косово и Метохију и који знамо где су вековне границе, дајемо безрезервну подршку председнику МЗ Шекулар Веску Давидовићу, али и руководствима свих месних заједница у беранској,анријевичкој и плавској општини , чија се територија граничи са српском Метохијом. За Завичајно удружење ,,Шекулар“ из Београда је апсолутно прихватљиво да Мило и Ацо Ђукановић поклоне Хашиму Тачију и Рамушу Харадинају своју дедовину у Никшићу, али и апсолутно неприхватљиво да то чине са шекуларском, калударском, горњержаничком и величком имовином, за коју су гинуле генерације наших предака. Мокра, Чакор, Капе и Глођија су били и остаће наше планине и ту чињеницу и то стање не могу променити никакви мафијашко криминални договори.Ако уопште треба да се разговара о било каквој промени граница, онда треба разговарати само са властима у Београду, јер су Косово и Метохија увек били и биће неодвојиви део Републике Србије.

Из престоног града српске државе шаљемо безрезервну подршку локалним властима,нашој браћи и сестрама у градовима и селима да истрају у борби за очување наше дедовине, наших територија, писма и језика, а властодршцима из Подгорице, који ће ускоро отићи на сметлиште историје да озбиљно схвате стару мудрост – КО СЕ МАЧА ЛАТИ-ОД МАЧА И СТРАДА !! Београд, 04.04.2018.г.  За Завичајно удружење ,,Шекулар“ Раде Живковић, члан Извршног одбора.

Прилог припремила редакција ГЛАС ХОЛМИЈЕ